Ένα παρολίγον θύμα του παρουσιαστή, είναι και η Αμάντα Χόλντεν. Η κριτής του «Britain’s Got Talent» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της, την τραυματική εμπειρία που είχε, όταν σε ηλικία 19 ετών συνάντησε τον Σάβιλ.
Η συνάντηση της Χόλντεν με τον Σάβιλ:
Η 52χρονη σήμερα ηθοποιός και τηλεπερσόνα, αφηγήθηκε πριν χρόνια το ανησυχητικό περιστατικό που συνέβη πριν πολλά χρόνια, όταν σε ηλικία 19 ετών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αφού έκοψε κατά λάθος το δάχτυλό της.
Καθώς ανάρρωνε, ο Τζίμι Σάβιλμπήκε απροσδόκητα στον θάλαμό της. Αναγνωρίζοντάς τον ως τον οικοδεσπότη της τότε δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής, «Jim’ll Fix It», η Χόλντεν αρχικά ενθουσιάστηκε. Ωστόσο, η συνάντηση έγινε γρήγορα ενοχλητική, όταν ο Σάβιλ προχώρησε σε ανάρμοστα σχόλια.
Πιο αναλυτικά, η Χόλντεν είπε:
«Έκοψα το δάχτυλό μου – έχω ακόμα ένα σημάδι. Έτσι πήγα με το τότε αγόρι μου στο νοσοκομείο για να το ράψουν και να του βάλουν επίδεσμο. Τότε αυτός ο άντρας τράβηξε πίσω τις κουρτίνες και έκανε αυτό το επιπόλαιο σχόλιο ότι είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω κόβοντας το δάχτυλό μου. Τότε είπα, ‘Ω, αυτός είναι ο Jim’ll Fix It! Ω, Θεέ μου!” Και μετά μου είπε, “έχετε κανένα γυναικολογικό πρόβλημα;”.
Ευτυχώς, το αγόρι μου ήταν εκεί, οπότε ήταν ο μάρτυράς μου. Είπα, “Όχι!” και εκείνος είπε, “Μπορώ να σου δώσω ένα!””.
Παρά την ανάρμοστη συμπεριφορά του Σάβιλ, η Χόλντεν τόνισε ότι «δεν θεωρούσε τον εαυτό της θύμα όπως όσοι υπέστησαν την πλήρη έκταση της κακοποίησης από εκείνον» και ότι «ως νεαρή φοιτήτρια εκείνη την εποχή, θεώρησε το περιστατικό μάλλον παράξενο παρά βαθιά τραυματικό».
Τα εγκλήματα του Σάβιλ – Ο χειρότερος παιδεραστής της Βρετανίας
Ο αστέρας του BBC, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας», υπήρξε ανεπισήμως και επί σειρά ετών ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρίγκιπα Καρόλου. Τι κι αν ο παραγωγός της σειράς τονίζει πως ο Κάρολος εξαπατήθηκε από τον Σάβιλ όπως και ο περισσότερος κόσμος στην Βρετανία; Η γκάφα του πρίγκιπα της Ουαλίας ισοδυναμεί για τους περισσότερους κοινούς θνητούς με ένα ασυγχώρητο σφάλμα…
Ποιος ήταν ο Τζίμι Σαβίλ
Ο σερ Τζίμι Σάβιλ (1926 –2011) ήταν Άγγλος DJ, εξαιρετικά δημοφιλής τηλεοπτική και ραδιοφωνική περσόνα, που παρουσίαζε εκπομπές του BBC, συμπεριλαμβανομένων των Top of the Pops και Jim’ll Fix It. Συγκέντρωσε περίπου 40 εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικές δράσεις και είχε επαινεθεί ευρέως για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Μετά το θάνατό του όμως, εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση έγιναν εναντίον του, οδηγώντας την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες άτομα, κατατάσσοντάς τον μάλιστα στην κορυφή των εγκληματιών με τέτοια δράση στην Βρετανία. Υπήρξαν τέτοιες κατηγορίες όσο ζούσε, αλλά δεν προχώρησαν, διότι είτε αγνοήθηκαν από τις Αρχές, είτε δεν έγιναν πιστευτές ή είχε “γερές πλάτες”.
Τον Οκτώβριο του 2012, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, ένα ντοκιμαντέρ του ITV ξεκίνησε την έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση από τον Σάβιλ. Η τρομερή αποκάλυψη, που σχεδόν μονοπωλούσε τα ΜΜΕ, οδήγησε σε ένα ταχύτατα αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και κατηγοριών εναντίον δημοσίων φορέων για συγκάλυψη ή παράλειψη καθήκοντος. Η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τον Σάβιλ, με τη δράση του να καλύπτει έξι δεκαετίες και τον περιέγραψε ως «αρπακτικό σεξουαλικό δράστη» ενώ αργότερα δήλωσε ότι διενεργούνταν πάνω από 400 έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση τη μαρτυρία 300 πιθανών θυμάτων του. Τον Ιούνιο του 2014, οι έρευνες για τις δραστηριότητες του Σάβιλ σε 28 νοσοκομεία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά προσωπικό και ασθενείς ηλικίας από 5 έως 75 ετών για αρκετές δεκαετίες. Είχε κακοποιήσει τουλάχιστον 72 παιδιά, με το πρώτο του θύμα το 1959 και το τελευταίο του το 2006.
Προσωπική αλληλογραφία του Καρόλου με τον Σαβίλ με οδηγίες προς… βασιλικούς «ναυτιλομένους»
Ο Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν είχαν ιδέα ότι η φιλανθρωπία του Σάβιλ ήταν ένα προκάλυμμα για δεκαετίες κακοποίησης. «Ο Κάρολος παραπλανήθηκε, όπως όλοι μας», είπε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ του Netflix, Ρόουαν Ντίκον, στους Times, προσθέτοντας: «Οι επιστολές δείχνουν την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Πρίγκιπας Κάρολος στον Τζίμι Σάβιλ. Προσπαθούσε να απευθυνθεί στον βρετανικό λαό, θέλοντας να εκσυγχρονίσει την εικόνα του. Και είδε τον Τζίμι Σάβιλ ως τον αρωγό του σε αυτό. Εκ των υστέρων, αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό».
Η προσωπική αλληλογραφία του πρίγκιπα Καρόλου με τον Σάβιλ, αναμφισβήτητα το πιο διάσημο και δημοφιλές πρόσωπο στη Βρετανία εκείνη την εποχή, έχει χαρακτηριστεί ως καταστροφική για τον Κάρολο και είχε μια τρομερή επίδραση πάνω του . Η Άλισον Μπέλαμι, δημοσιογράφος στο Γιόρκσιρ, που έγινε βιογράφος του Σάβιλ είπε: «Ο Τζίμι Σάβιλ ήταν ανεπίσημος επικεφαλής σύμβουλος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Ο Κάρολος είχε βρει τον σύνδεσμό του με τον λαό της Βρετανίας».
Το 1987, στο πρώτο γράμμα του ο Κάρολος έγραψε στον Σάβιλ : «Ίσως κάνω λάθος, αλλά εσείς είσθε αυτός που ξέρει ό,τι γίνεται. Αυτό που πραγματικά χρειάζομαι, είναι να αξιοποιήσετε την επιρροή και τις διασυνδέσεις σας και να γίνει μια λίστα με προτάσεις από εσάς. Θέλω τόσο πολύ να φτάσω σε μέρη της χώρας που άλλοι δεν μπορούν να φτάσουν». Έτσι, ζητήθηκε από τον Σάβιλ να καθοδηγήσει τον μελλοντικό βασιλιά μεταξύ 1986 και 2006 σε θέματα από δημόσιες ομιλίες έως οικογενειακά ζητήματα. Εκείνη την εποχή, ο σταρ του BBC χρησιμοποίησε τη φήμη, τον πλούτο και τον έρανο που έκανε για το NHS, ως ένα μέσον ώστε να κακοποιεί σεξουαλικά όποιον ήθελε.
Ο Κάρολος έγραφε στον Σάβιλ για να του ζητήσει να τον βοηθήσει με την προβληματική εικόνα της Βασιλικής Οικογένειας – και να ενισχύσει το δικό του προφίλ – σε μια σειρά επιστολών και καρτ-ποστάλ για 20 χρόνια. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας επαίνεσε την «ευθεία κοινή λογική» του και του ζήτησε συμβουλές για τη βελτίωση των ομιλιών του και τη βοήθεια του στις δημόσιες επισκέψεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Κάρολος ζήτησε επίσης από τον Σάβιλ, ο οποίος ανακηρύχθηκε ιππότης το 1990, να συμβουλεύσει την κουνιάδα του Σάρα, τη Δούκισσα του Γιορκ και τον επιρρεπή σε γκάφες και σκάνδαλα σύζυγό της, Πρίγκιπα Άντριου.
Γνωρίζοντας τις σχέσεις του με τη φιλανθρωπική… βιομηχανία, ο πρίγκιπας Κάρολος ζητούσε τις προτάσεις του Σάβιλ για δημόσιες επισκέψεις, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτά ήταν τα μέρη που θα χρησιμοποιούσε η τηλεοπτική περσόνα για να επιτεθεί στα θύματά του.
Ο μελλοντικός βασιλιάς έγραψε στον DJ μετά από μια σειρά από κακές δημόσιες εμφανίσεις τη δεκαετία του ’80, ειδικά μετά την αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκωτίας (σ.σ. Στις 21 Δεκεμβρίου 1988 η πτήση 103 της Pan Am ανατινάχτηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κασετόφωνο στο χώρο αποσκευών, πάνω από το Λόκερμπι ενώ εκτελούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Η έκρηξη διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο σχεδόν στο κέντρο της μικρής πόλης, παρασύροντας στο θάνατο 243 επιβάτες, 16 άτομα του πληρώματος, καθώς και 11 άτομα κατοίκους του Λόκερμπι). Τότε, ο πρίγκιπας ΄Αντριου, Δούκας της Υόρκης είπε- σε μια απίστευτη λεκτική γκάφα- σε επίσκεψη στο Λόκερμπι, όπου σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι: «Υποθέτω ότι στατιστικά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή… Φυσικά επηρεάζει την κοινότητα αλλά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό.”
Σε ένα χειρόγραφο του 1989 που αποκαλούσε «Οδηγίες για τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και το επιτελείο τους», ο Σάβιλ γράφει στον Κάρολο: «Πρέπει να υπάρχει ένα «δωμάτιο συμβάντων» με πολλές ανεξάρτητες τηλεφωνικές γραμμές, tele-textκ.λπ. Η Βασίλισσα θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε προτεινόμενη ενέργεια από μέλη της οικογένειας». ΄Εγραφε πως αυτή η μονάδα κρίσης θα διοικείται από «ένα ειδικό άτομο με σημαντική εμπειρία σε τέτοια θέματα», προσθέτοντας ότι μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τέτοια θέματα, λέγοντας: «Μπαίνω στο St James Palace και στο Buckingham Palace σε τακτική βάση». Ο πρίγκιπας ενσωμάτωσε μερικές από τις συμβουλές και απάντησε στον Σαβίλ: «Επισυνάπτω ένα αντίγραφο του υπομνήματός μου για την αντιμετώπιση κρίσεων, το οποίο ενσωματώνει τις απόψεις σου και το οποίο έδειξα στον Πατέρα μου, ο οποίος με τη σειρά του το προώθησε στη βασίλισσα».
Έγλειψε το χέρι της Νταϊάνας και «έφαγε» σπρωξιά
Ειδικοί σε θέματα της Βασιλικής οικογένειας είπαν ότι ο Σάβιλ ήταν τακτικός επισκέπτης σε διάφορα παλάτια και «τριγυρνούσε γύρω από το διαμέρισμα της Νταϊάνα» στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Φιλούσε τα χέρια των γραμματέων και «έτριβε τα χείλη του» στα μπράτσα τους ως χαιρετισμό. Ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Κέι- ειδικός στα θέματα του Παλατιού- είπε ότι ο Σάβιλ κάποτε έγλειψε το χέρι της πριγκίπισσας Νταϊάνα και εκείνη τον έσπρωξε, λέγοντάς του αργότερα: «Ήταν κάτι πολύ σιχαμένο».
Μετά τον θάνατο του Σάβιλ αποκαλύφθηκε ότι φέρεται να συμβούλευε τον Κάρολο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 καθώς ο γάμος του με την Νταϊάνα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Το 1989 η Νταϊάνα ηχογραφήθηκε να λέει στον παιδικό της φίλο Τζέιμς Γκίλμπεϊ: «Ο Τζίμι Σάβιλ μου τηλεφώνησε χθες και μου είπε: «Τηλεφωνώ μόνο, κορίτσι μου, για να σου πω ότι η Εξοχότατη Μύτη (ο Πρίγκιπας Κάρολος) μου ζήτησε να έρθω για να βοηθήσω την κοκκινομάλλα [τη Δούκισσα του Γιορκ] να ξεμπλέξει, και απλώς σε ενημερώνω, για να μην το μάθεις μέσω αυτής ή μέσω εκείνου. Ελπίζω να είσαι εσύ καλά».