Τελικά η ομιλία αποδείχτηκε μια μακριά λίστα με τα μέτρα που πήρε στις πρώτες 45 ημέρες της θητείας του, διανθισμένη με υπερβολές, εγκώμια στον Έλον Μασκ, αναφορές στη Μελάνια Τραμπ, αλλά και κατηγορίες για την «καταστροφική» διακυβέρνηση Μπάιντεν που προηγήθηκε.
Είπε ακόμη ότι από τη ρωσική πλευρά και τις συνομιλίες της με Αμερικανούς αξιωματούχους η Ουάσινγκτον αποκόμισε την εντύπωση ότι η Μόσχα θέλει ειρήνη. Δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες ο Τραμπ, αλλά είπε ότι αυτό είναι «κάτι υπέροχο» που μπορεί να φέρει το τέλος σε έναν «βάρβαρο και αχρείαστο πόλεμο».
Μία από τις λίγες αποκαλύψεις του Τραμπ αφορούσε τη σύλληψη του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους 13 Αμερικανών κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2021 και την προσαγωγή του στις ΗΠΑ.
Η ομιλία δεν ήταν ακριβώς ομιλία «για την κατάσταση του Έθνους», που παραδοσιακά δίνεται στις αρχές του έτους με τη μορφή ανασκόπησης και προγραμματικών δηλώσεων για τη χρονιά που έρχεται.

Οι Δημοκρατικοί στέκονταν στις θέσεις τους χωρίς να μετέχουν σε όλα όσα συνέβαιναν. Πολλές γυναίκες της παράταξης φορούσαν σακάκια σε ροζ χρώμα σε συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις έξι εβδομάδες που κυβερνά, είπε στη συνέχεια ο Τραμπ, δεν πράττει τίποτα άλλο «παρά να κατευθύνει τις ΗΠΑ στην σπουδαιότερη και πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας της χώρας μας». Σε 43 ημέρες κάναμε όσα άλλοι δεν έκαναν σε τέσσερα και οκτώ χρόνια και μόλις αρχίσαμε, πρόσθεσε.
«Το μομέντουμ και το πνεύμα της χώρας μας, η περηφάνεια και η αυτοπεποίθησή μας επέστρεψαν και το Αμερικανικό Όνειρο μεγαλώνει και γίνεται όλο και καλύτερο», είπε ακόμη.


Ό,τι και αν κάνω, ακόμη και αν βρω το φάρμακο για την πιο καταστροφική ασθένεια, αυτοί [ενν. οι Δημοκρατικοί] δεν θα γελάσουν και δεν θα χειροκροτήσουν, είπε ο Τραμπ μετά το επεισόδιο με τον Γκριν. «Πολύ θλιβερό αυτό, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», είπε για τους Δημοκρατικούς.
Συνέχισε μιλώντας για τα μέτρα που έλαβε και υπερασπίστηκε τον μεγάλο αριθμό εκτελεστικών διαταγμάτων που εξέδωσε από την αρχή της θητείας του.
Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάργηση «μη απαραίτητων διατάξεων», αλλά και για τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων που δεν εμφανίζονταν στις εργασίες τους. Αλλά και για την μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, όπως και για την απόφαση «ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, οι άνδρες και οι γυναίκες».
Η πατρίδα μας δεν θα είναι πια woke, είπε ο Τραμπ συνοψίζοντας τις αποφάσεις του και τόνισε ότι «χάρη σε εμάς σαρώνει τον κόσμο μια επανάσταση της κοινής λογικής».
Οι αναφορές για την οικονομία
Συνέχισε μιλώντας για την οικονομία, λέγονταε ότι κληρονόμησε από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν «οικονομική καταστροφή και πληθωρισμό-εφιάλτη». Έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα που «πονά» τους Αμερικανούς: την τιμή των αυγών που έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την υπόσχεση να τη ρίξει.
Και μίλησε για την ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στις άδειες εξόρυξης. «Drill, baby, drill», είπε επαναλαμβλανοντας το άτυπο σύνθημά του.

Ειδική ήταν η αναφορά στο τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, του οποίου ηγείται ο Έλον Μασκ που ήταν παρών και καταχειροκροτήθηκε. «Δεν το είχε ανάγκη», είπε ο Τραμπ που παρέθεσε έναν μακρύ κατάλογο σπαταλών που εντόπισε το DOGE του Μασκ ενώ έκανε και αστειάκια με τα προγράμματα που κόπηκαν.
«Βρήκαμε απάτες εκατοντάδων δισ. δολαρίων», ισχυρίστηκε ενώ επανέλαβε ότι βρέθηκαν στα αρχεία πολλά εκατομύρια ασφαλισμένων που ήταν 110 ετών και πάνω ή και πάνω από 160 ετών. «Θα τερματίσουμε τις απάτες και θα βάλουμε λεφτά στις τσέπες των πολιτών», υποσχέθηκε.
Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, θα ισοσκελιστεί. Οι ημέρες των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών τέλειωσαν, είπε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δασμούς σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα (και άλλους που σκοπεύει να επιβάλει στο μέλλον, όπως, για παράδειγμα στην ΕΕ). Το πνεύμα του ήταν ότι «όπως μάς βάζουν δασμούς και μας φορολογούν, θα τους βάζουμε δασμούς και θα τους φορολογούμε και εμείς» και ότι η εκμετάλλευση σε βάρος των ΗΠΑ από τόσες χώρες «τελειώνει εδώ».
Κατηγορίες κατά των μεταναστών
Ειδική αναφορά έκανε ο Τραμπ και στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο πώς θα διευκολυνθεί φορολογικά η αγορά αυτοκινήτων που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ, αλλά και στη «χρυσή κάρτα» που θα δίνει την υπηκοότητα σε όσους είναι πρόθυμοι να διαθέσουν πέντε εκατ. δολάρια.
Δεν έλειψαν ούτε και οι αναφορές στους «κακοποιούς παράνομους μετανάστες» και τα «εγκλήματα που προκάλεσαν» όπως και την «καταστροφική πολιτική των ανοιχτών συνόρων». Μειώθηκαν στο ελάχιστο οι διελεύσεις των συνόρων, είπε ακόμη, εν μέσω χειροκροτημάτων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί επιδοκίμαζαν και κάθε αναφορά σε εγκλήματα που διέπραξαν μετανάστες στις ΗΠΑ.
Το δικαστικό σύστημα «ανατράπηκε από τρελούς της άκρας Αριστεράς» είπε στη συνέχεια, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο ένα από τα αγαπημένα του παραδείγματα, για να καταγγείλει την εργαλειοποίηση των Αρχών και να πει ότι θύμα αυτής της εργαλειοποίησης είναι και ο ίδιος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υγεία των Αμερικανών, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού στα παιδιά.
Άμυνα και εξωτερική πολιτική
Περνώντας στα της άμυνας, ο Τραμπ είπε ότι έδωσε εντολή για έναν αμυντικό θόλο στις ΗΠΑ, τον «Χρυσό Θόλο» φτιαγμένο αποκλειστικά με αμερικανική τεχνολογία. Επανέφερε τη δέσμευσή του να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, «εμείς όμως θα πάρουμε τον έλεγχο που έδωσε ο [πρώην πρόεδρος] Κάρτερ για ένα δολάριο».
«Έχω και ένα μήνυμα για τον υπέροχο λαό της Γροιλανδίας: Αν το αποφασίσετε θα σας δεχτούμε στις ΗΠΑ. Θα σας κρατήσουμε ασφαλείς, αλλά θα σας κάνουμε πλούσιους».
Συλλάβαμε του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους 13 Αμερικανών κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2021, αποκάλυψε και ευχαρίστησε το Πακιστάν για τη συνεργασία με σκοπό τη σύλληψη.
Δεν άφησε εκτός της ομιλίας του ο Τραμπ -έστω και έπειτα από σχεδόν 90 λεπτά θεματολογίας εσωτερικής κατανάλωσης- ούτε το Ουκρανικό. Κατηγόρησε αρχικά την ΕΕ ότι έχει δώσει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά στην Ουκρανία για να την ενισχύσει στρατιωτικά. Είναι ένας πόλεμος «βάρβαρος και αχρείαστος», είπε ακόμη, «για τον οποίο εργάζομαι ακούραστα για να τον τερματίσω».
Αναφέρθηκε και στην επιστολή Ζελένσκι για το πώς η χώρα του είναι έτοιμη να υπογράψει για τα ορυκτά, αλλά και τα «δυνατά σήματα» από τη Ρωσία ότι και αυτοί είναι έτοιμη για την ειρήνη – «μα δεν είναι αυτό υπέροχο;», αναρωτήθηκε.
«Με έσωσε ο Θεός για να κάνω την Αμερική ξανά μεγάλη – το πιστεύω αυτό», είπε κατόπιν αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας τον περασμένο Ιούλιο που παρά λίγο να τον σκοτώσει.
Με τη βοήθεια του Θεού θα φέρουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια αυτό το έθνος πιο ψηλά, με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, κατέληξε στην ομιλία του.
