Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες παραδόθηκαν σε… ρομπότ!

    Ημερομηνία:

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Kyiv Independent, στρατιώτες των ρωσικών δυνάμεων παραδόθηκαν μετά από ουκρανική επίθεση που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με drones και επίγεια ρομπότ, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού από την ουκρανική πλευρά (η ρωσική πλευρά πάντως δεν επιβεβαίωσε το παραμικρό).

    Η επιχείρηση διεξήχθη από την 3η Ουκρανική Ταξιαρχία Εφόδου στην περιοχή του Χαρκόβου.

    Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν drones τύπου FPV (First Person View) για την αναγνώριση και προσβολή των στόχων, καθώς και ρομπότ-καμικάζι εδάφους, τα οποία προσεγγίζουν εχθρικές θέσεις και μπορούν να εκραγούν ελεγχόμενα.

    Όταν ένα από τα ρομπότ πλησίασε ρωσικό καταφύγιο, οι Ρώσοι στρατιώτες, φοβούμενοι πιθανή έκρηξη, ύψωσαν λευκή σημαία και παραδόθηκαν.

    Ακολούθως, τα drones καθοδήγησαν τους αιχμαλώτους με ασφάλεια προς τις ουκρανικές γραμμές, χωρίς να υπάρξει εμπλοκή ανθρώπινου προσωπικού στο πεδίο μάχης.

    Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση

    Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία κατά την οποία εχθρικές δυνάμεις παραδίδονται σε πλήρως ρομποτικά μέσα.

    Το περιστατικό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών αναλυτών, καθώς αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μετάβασης του πολέμου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης.

     

    Επιχειρησιακή ακρίβεια

    Σύμφωνα με το Ukrainska Pravda και το Ukrinform, η χρήση τέτοιων τεχνολογιών προσφέρει πλεονέκτημα όχι μόνο σε τακτικό αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο, μειώνοντας δραματικά τις ανθρώπινες απώλειες και αυξάνοντας την επιχειρησιακή ακρίβεια.

    Η Ουκρανία συνεχίζει να επενδύει σε τεχνολογίες μη επανδρωμένων συστημάτων και ρομποτικών πλατφορμών, και η συγκεκριμένη επιχείρηση ίσως αποτελεί το προοίμιο μιας νέας εποχής πολεμικών συγκρούσεων, όπου οι μάχες θα διεξάγονται όλο και περισσότερο από μηχανές.

    Αν θα είναι αρκετό να κερδίσει και τον πόλεμο; Καλή ερώτηση…

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σία Αναγνωστοπούλου: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων μετά το “λουκέτο” στην Ιατροδικαστική Πατρών

    Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα ««Δραματική...

    Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε στο φαράγγι του Βίκου στα Ιωάννινα

    Η γυναίκα, που νωρίτερα έπεσε στο φαράγγι του Βίκου στα...

    Μάγεψαν το κοινό της Πάτρας Λένα Παπαληγούρα και Ηλίας Μελέτης – ΦΩΤΟ

    Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή,  μια από τις συναρπαστικότερες ηρωίδες...