Οι συνεχείς αναφορές της Μόσχας στην απειλή των πυρηνικών και τι υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές μετά τον αντιπερισπασμό του Κιέβου με την εισβολή στο Κουρσκ. Ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Ρώσους στέλνουν οι Ουκρανοί.
Θα μπορούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεση; Αυτή είναι μια ερώτηση που τίθεται συχνά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η ένταση κλιμακώνεται, ειδικότερα μετά και την εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κουρσκ.
Με τη Ρωσία να έχει επανειλημμένα αναφέρει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, η συζήτηση για το αν ο Πούτιν θα προχωρούσε ποτέ σε αυτό το ακραίο μέτρο παραμένει ανοιχτή, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του επί των γεγονότων του τελευταίου 10ημέρου στο θέατρο των επιχειρήσεων. Το ερώτημα αυτό απασχόλησε και το τελευταίο επεισόδιο του Ukrainecast, όπου ειδικοί ανέλυσαν τις πιθανότητες και τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
Ο Nick Savill, ειδικός αναλυτής, σχολίασε ότι «εισερχόμαστε σε έναν τομέα ευρείας εικασίας. Αν και οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένα απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων, οι Ουκρανοί θα υποστήριζαν με κάποια σιγουριά ότι έχουν αμφισβητήσει αρκετές φορές τα λεγόμενα της Ρωσίας».
Ο Savill υπογραμμίζει ότι οι Ρώσοι δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σοβαρή δύναμη στο έδαφός τους, ακόμα και σε αστικές περιοχές, για να απομακρύνουν τους Ουκρανούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν τακτικά πυρηνικά όπλα στο δικό τους έδαφος, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία».
Παρόλο που η Ρωσία μπορεί να απειλήσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα, η πιο πιθανή αντίδρασή της θα ήταν η ενίσχυση των μακροχρόνιων επιθέσεων κατά της ουκρανικής υποδομής, των σταθμών παραγωγής ενέργειας και άλλων πολιτικών στόχων. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον πρόεδρο Ζελένσκι, ιδίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια σε άμαχους Ρώσους στην περιφέρεια Κουρσκ
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία κατασκεύασε αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή Σούμι, στα βόρεια σύνορά της, προκειμένου να φυλάσσει εκεί και να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια σε Ρώσους πολίτες που ζουν στο κατεχόμενο από τους Ουκρανούς τμήμα της περιφέρειας Κουρσκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του 82 οικισμούς σε μια έκταση 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια αυτή, αφού εξαπέλυσε την επίθεσή του στο ρωσικό έδαφος στις 6 Αυγούστου.
«Οι πολίτες τους οποίους εγκατέλειψε η Ρωσία είναι κυρίως ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπηρίες και οικογένειες με παιδιά. Χρειάζονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα» έγραψε ο υπουργός Ιχόρ Κλιμένκο στην ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. Δεν διευκρίνισε πόσες αποθήκες κατασκευάστηκαν, ούτε το πού βρίσκονται. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του υπουργείου στην ίδια εφαρμογή δείχνει μια μεγάλη, φουσκωτή σκηνή και Ουκρανούς στρατιώτες να μεταφέρουν δέματα και να συσκευάζουν τρόφιμα.
Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Σούμι, που συνορεύει με το Κουρσκ, ο Κλιμένκο είπε ότι περίπου 150 δέματα με τρόφιμα έχουν σταλεί σε αμάχους σε αυτήν την περιοχή.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν διαδρόμους εκκένωσης από την περιοχή του Κουρσκ και να δώσουν πρόσβαση σε διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές. Η Ρωσία απόκαλεί «μείζονα πρόκληση» την ουκρανική εισβολή και ορκίστηκε ότι θα ανταποδώσει.
Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε γέφυρα στην περιφέρεια του Κούρσκ
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλόυσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια.
Πηγή: Το Βήμα