flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ουκρανία: Τα σενάρια της ρωσικής «εισβολής» που μελετά η Ουάσινγκτον

Η νηνεμία πριν τη μεγάλη μπόρα, ή υπερβολές των Αμερικανών; Οι ΗΠΑ επιμένουν και δεν υποχωρούν ούτε στο ελάχιστο: «Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία μέσα στον Φεβρουάριο». Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε -για μία ακόμη φορά- από τους υπηκόους των ΗΠΑ που διαμένουν στην ουκρανική επικράτεια, να αποχωρήσουν μαζί με τις οικογένειές τους. Γιατί η Ουάσινγκτον εκφράζεται με τόση σιγουριά, όταν η Μόσχα διαβεβαιώνει με κάθε τρόπο, πώς δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αν δεν γίνει κάποια προκλητική ενέργεια από τη Δύση; Διότι όλες οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες παρακολούθησης συντείνουν σε ένα συμπέρασμα: Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, καθώς στην Ουάσινγκτον μελετώνται όλα τα σενάρια «εισβολής». Παράλληλα ετοιμάζονται τα αντίστοιχα αντίμετρα για κάθε ένα από αυτά τα σενάρια. Ποια είναι τα σενάρια για τα οποία προετοιμάζονται οι Αμερικανοί;

1)Ένα βασικό σενάριο που εξετάζει ο Λευκός Οίκος, αφορά μία πιθανή κυβερνοεπίθεση σε καίριες ουκρανικές υπηρεσίες. Στις ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν η Ρωσία επενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ή αν οι χάκερ που επιχείρησαν να «εισβάλουν» στο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων ήταν αυτόνομοι ή κρυβόταν από πίσω η ρωσική κυβέρνηση. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούν δεδομένη την κυβερνοεπίθεση των Ρώσων σε ουκρανικές υπηρεσίες και επεξεργάζονται κάθε υποσενάριο, ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν καίρια και άμεσα.

Ukraine crisis: Russia begins military drills in Belarus | DW News

2)Ένα άλλο σενάριο που μελετάται στην Ουάσινγκτον και μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό σε μία πρώτη φάση της ρωσικής επιχείρησης, είναι η παράταξη ισχυρών μονάδων πυροβολικού και τεθωρακισμένων σε απόσταση… βολής από ουκρανικές μονάδες, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα και όχι μόνο. Τα επόμενα 24ωρα, Ρωσία και Λευκορωσία θα διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας, γεγονός που οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη, για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεσεων σε θέσεις που θα μπορούν να πλήξουν ουκρανικές μονάδες και κτίρια.

3)Το τρίτο είναι και το χειρότερο σενάριο. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια, συνοδευόμενη από ευρεία πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους.

Πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί και γιατί δηλώνουν σίγουροι ότι η ρωσική εισβολή θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα; Στην Ουάσινγκτον και το Πεντάγωνο θεωρούν ότι η συγκέντρωση 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτών, καθώς και οι πυραυλικές μονάδες που έχουν μεταφερθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, είναι εν δυνάμει μονάδες εισβολής. Όπως υποστηρίζουν στις ΗΠΑ, τόσο μεγάλη δύναμη πυρός δεν συγκεντρώνεται για μία άσκηση, όσο ευρεία και αν είναι.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα ήταν… δοκιμή! Το σενάριο η «εισβολή» να ξεκινήσει με κυβερνοεπίθεση από την πλευρά των Ρώσων, θεωρείται στην Ουάσινγκτον πολύ πιθανό. Ο ηλεκτρονικός πόλεμος αποτελεί πλέον κομμάτι της σύγχρονης στρατιωτικής τακτικής, κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στη Μόσχα.

Ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό η επίθεση των Ρώσων να μην γίνει αντιληπτή, πριν να είναι πολύ αργά. Δηλαδή, πριν δεχθεί στρατιωτική επίθεση κάποια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, ακόμη και η πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Russia’s Military Buildup Around Ukraine: What Satellite Images Reveal | WSJ

Η επίθεση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή

Υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το οποίο διατήρησε για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του, είπε σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η ρωσική εισβολή είναι πιθανόν να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή. Παρ’ ότι το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη άναψε το πράσινο φως για την αποστολή τουλάχιστον 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία, προκειμένου να επέμβουν και να βοηθήσουν στην αποχώρηση των Αμερικανών πολιτών από την Ουκρανία, αν η Ρωσία πραγματοποιήσει εισβολή.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται σενάριο εισόδου Αμερικανών στρατιωτών στην επικράτεια της Ουκρανίας, ακόμη και σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Οι δορυφόροι στραμμένοι στα ουκρανικά σύνορα

Οι Αμερικανοί θεωρούν δεδομένη την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ωστόσο πιστεύουν ότι πριν εκδηλωθεί, το Κρεμλίνο θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στα σύνορα. Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των Αμερικανών έχουν στραφεί στην περιοχή και καταγράφουν κάθε κίνηση που μπορούν να εντοπίσουν. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα θα αποτελέσει τον προάγγελο της εισβολής και το έναυσμα για αντίμετρα, ώστε, ει δυνατόν, να ανακοπεί ή να περιοριστεί η δυναμική μίας πιθανής επίθεσης εντός της ουκρανικής επίθεσης.

Σημαντικό στοιχείο που παρακολουθούν οι Αμερικανοί στα ουκρανικά σύνορα, είναι οι κινήσεις και ο αριθμός των τεθωρακισμένων (τανκς) που βρίσκονται στην περιοχή. Θεωρείται ότι η συνεχής κίνηση των συγκεκριμένων μονάδων αποτελεί ένα στοιχείο πιθανής επίθεσης, καθώς, όπως υποστήριξε αξιωματούχος, η ακινησία θα μπορούσε να «παγώσει» το πετρέλαιο κίνησης, με δεδομένο ότι στην περιοχή επικρατούν πολικές θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον θεωρεί δεδομένη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα επιμένει ότι δεν σχεδιάζει επίθεση και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να λήξουν το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί μία ακόμη στρατιωτική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ypen