Πυκνώνουν τα σύννεφα ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, σύμφωνα με τα προσχέδια της κοινής δήλωσης των «27» τα οποία επεξεργάζονται οι πρέσβεις των κρατών-μελών στην COREPER, βρίσκεται η στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. στο ζήτημα της προοπτικής τερματισμού των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Παράλληλα, οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που να περιλαμβάνει και το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, δείχνουν να εξανεμίζονται, λόγω της επιμονής της Ουγγαρίας να απορρίπτει το μέτρο. Στη συνεδρίαση της COREPER την περασμένη Παρασκευή –σύμφωνα με το Reuters– ο Ιταλός πρέσβης πρότεινε να συμπεριληφθεί στο κείμενο αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά και να τεθεί ως άμεσος στόχος της Ε.Ε. η κατάπαυση του πυρός. Την ιταλική πρόταση στήριξαν Ουγγαρία και Κύπρος.
Στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης με ημερομηνία 24 Μαΐου αναφέρεται ότι η Ε.Ε. παραμένει «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει τo εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας κατά της ρωσικής επιθετικότητας και να οικοδομήσει ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και με οικονομική ευημερία μέλλον». Δεν γίνεται αναφορά σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Αναμένεται νέο προσχέδιο.
Με την πολιτική πίεση να εντείνεται για τις εθνικές κυβερνήσεις, το χάσμα δείχνει να διευρύνεται μεταξύ των χωρών εκείνων που βρίσκονται στη γραμμή της αμέριστης στήριξης προς την Ουκρανία μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση Ζελένσκι θα αποφασίσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Κίεβο για να σταματήσει ο πόλεμος.
Στο μέτωπο των κυρώσεων, με τον Βίκτορ Ορμπαν να επιμένει σε πενταετή περίοδο χάριτος για τη χώρα του και ένα αδιευκρίνιστο αλλά ογκώδες κοινοτικό πακέτο χρηματοδότησης νέων υποδομών για να αποδεχθεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η νεότερη συμβιβαστική πρόταση που έχει κυκλοφορήσει αναφέρεται σε εξαίρεση του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών από το έκτο πακέτο. Η επιλογή αυτή θα ανακούφιζε τις περίκλειστες χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), ενώ θα έπληττε τη Ρωσία απαγορεύοντας τις εισαγωγές στην Ε.Ε. διά θαλάσσης.