Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών δοκιμάζονται έντονα, με φόντο έναν εμπορικό πόλεμο που εξακολουθεί να ταλανίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία αιχμηρή παρέμβασή της μέσω της εφημερίδας Financial Times, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ουάσινγκτον: αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμβιβασμό, η ΕΕ εξετάζει την επιβολή υψηλότερων φόρων σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών.
Η προειδοποίηση της προέδρου της Κομισιόν ήρθε ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς στον χάλυβα, το αλουμίνιο, τα αυτοκίνητα, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών προϊόντων. Οι δασμοί κυμαίνονται από 10% έως και 25%, δημιουργώντας σοβαρές αναταράξεις στο διατλαντικό εμπόριο. Παρά τις εντάσεις, οι Βρυξέλλες επιμένουν στη διεκδίκηση μιας αμοιβαία επωφελούς και απόλυτα ισορροπημένης συμφωνίας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, εμφανίστηκε κάθετη: το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στον τομέα της τεχνολογίας είναι “απαραβίαστο”. Επιπλέον, απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα.
Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η ΕΕ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή επιβολής δασμών σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα, ανταποκρινόμενη σε πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει για 90 ημέρες τους επιπλέον δασμούς 20% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, εξαιρουμένων των προϊόντων από την Κίνα. Ωστόσο, οι υφιστάμενοι δασμοί 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, καθώς και οι “βάσης” δασμοί 10% παραμένουν σε ισχύ.
Κλείνοντας τη συνέντευξή της, η φον ντερ Λάιεν έστρεψε το βλέμμα της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), επισημαίνοντας πως η παρούσα κρίση προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για εκσυγχρονισμό, αναμόρφωση και σταθεροποίηση του διεθνούς εμπορικού συστήματος. Όπως σημείωσε, «ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη μια καλή κρίση» — υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ισχυρότερη πολυμερή συνεργασία.

