Οι οπαδοί του τένις και του σκουός, το γνωρίζουν καλά. Ίσως μάλιστα και να το έχουν δοκιμάσει. Κάποιοι από αυτούς, το λάτρεψαν κεραυνοβόλα, από την πρώτη τους κιόλας επαφή μαζί του, εγκαταλείποντας οποιοδήποτε άλλο σπορ υπήρχε μέχρι τότε στη ζωή τους. Σήμερα με παρουσία σε πέντε ηπείρους και σε ενενήντα χώρες στον κόσμο, το padel μετρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIP) περί τα 25 εκατομμύρια παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το συνολικό ετήσιο τζίρο από την παγκόσμια αγορά των padel clubs να αγγίζει, για το 2023, τα 2 δις. ευρώ.
Στην αθλητική ατζέντα των Ελλήνων, μπήκε διστακτικά και χωρίς να κάνει ιδιαίτερη «φασαρία» το 2013, ωστόσο η φήμη του εκτοξεύτηκε κατά την περίοδο της καραντίνας και έκτοτε όχι απλά συντηρεί το γόητρό του αλλά προσελκύει και στα τερέν του, σταθερά, ολοένα και περισσότερους φανατικούς ακολούθους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό, με γρήγορους ρυθμούς αλλά και εθιστικό παιχνίδι που απαιτεί στρατηγική και απίστευτη επικοινωνία μεταξύ των παικτών.
Τί είναι το padel και πώς παίζεται
Το Padel είναι ένα άθλημα ρακέτας που παραπέμπει μεν στο τένις αλλά έχει τους δικούς του κανόνες. Πήρε το όνομά του, από το σχήμα της ρακέτας και από την ισπανική λέξη “padel” που στα ελληνικά σημαίνει κουπί. Η ρακέτα, λοιπόν, του Padel εκτός από το ιδιαίτερο σχήμα της, διαφοροποιείται από αυτήν του τένις και λόγω μεγέθους -είναι μικρότερη- αλλά και λόγω «γεμίσματος», καθώς είναι διάτρητη και χωρίς πλέγμα.
Ο αγώνας παίζεται σε ζευγάρια (συνολικά 4 αθλητές χωρισμένοι σε δύο αντίπαλες ομάδες), σε κλειστό, οριοθετημένο γήπεδο που είναι κατά 25% μικρότερο από ένα γήπεδο τένις (20 μέτρα μήκος επί 10 μέτρα πλάτος), βρίσκεται συνήθως σε εξωτερικό χώρο και είναι περιφραγμένο από γυάλινους τοίχους (οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι) και σύρμα. Οι πλαϊνοί “τοίχοι” φτάνουν σε ύψος τα 3 μέτρα, ενώ οι μπροστά και οι πίσω, τα 4.
Το δικαίωμα του πρώτου σερβίς αποφασίζεται στην τύχη, με κλήρωση. Το σετ ξεκινά σερβίροντας διαγώνια, όπως και στο tennis, με τη διαφοροποίηση ότι η επαφή της ρακέτας με την μπάλα την ώρα του σερβίς γίνεται στο ύψος της μέσης. Καθώς το γήπεδο είναι περιορισμένων διαστάσεων και παρόλο που η επιστροφή της μπάλας είναι εύκολη, ο παίκτης πρέπει να επιστρέφει στο φιλέ για την επίθεση και χωρίς καθυστερήσεις να βρίσκεται πάλι πίσω, στη γραμμή για την άμυνα. Απαιτούνται, λοιπόν, γρήγορα αντανακλαστικά αλλά και ταχύτητα – γι αυτό και παίζεται σε δυάδες.
Όσο για το σκοράρισμα; Και εδώ η βαθμολογία ακολουθεί τη φιλοσοφία σκοραρίσματος του τένις: 15, 30, 40, Game. Σε περίπτωση ισοπαλίας στους 40 πόντους, το παιχνίδι ακολουθεί την λογική του τένις έχοντας τα γνωστά σε όλους Αvantage
Πριν μπείτε στο γήπεδο, αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι οι γυάλινοι τοίχοι είναι μέρος του παιχνιδιού και συμμετέχουν και αυτοί, με έξυπνο και στρατηγικό τρόπο, στην κατάκτηση πόντων.
Η τεράστια απήχηση του padel παγκοσμίως
«Πατέρας» του padel θεωρείται ο πλούσιος Μεξικανός επιχειρηματίας Enrique Corcuera, ο οποίος το 1969 στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα γήπεδο σκουός στην πίσω αυλή του σπιτιού του, τροποποίησε έτσι το χώρο, καθ’ ότι περιορισμένων διαστάσεων, δημιουργώντας ένα περιφραγμένο γήπεδο, που έμοιαζε μεν με γήπεδο τένις αλλά ήταν πολύ μικρότερο σε διαστάσεις. Για ρακέτες δεν χρησιμοποίησε τις κλασικές ρακέτες του τένις αλλά τις ξύλινες με τις οποίες έπαιζε beach τένις όταν επισκεπτόταν την παραλία. Σκοπός του, σε καμία περίπτωση δεν ήταν να λανσάρει ένα καινούργιο παιχνίδι. Απέβλεπε αποκλειστικά και μόνο στο να διασκεδάσει ο ίδιος με την οικογένειά του και τους φίλους του και μάλιστα χωρίς καν να χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός σπιτιού.
Λίγα χρόνια μετά, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ένας Ισπανός φίλος του Corcuera έφερε το padel στην Ισπανία, φτιάχνοντας δύο σύγχρονα, για την εποχή, γήπεδα μέσα στο διάσημο Marbella Club. Σχεδόν παράλληλα εισήχθη το άθλημα και στην Αργεντινή, χώρα στην οποίο η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε απότομα το 1982, με την κατασκευή ενός τεράστιου κέντρου με οκτώ γήπεδα Padel στο Μπουένος Άιρες -σήμερα είναι το νούμερο ένα στη λίστα με τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα στη χώρα. Λίγο αργότερα, η φήμη του επεκτάθηκε και στη γειτονική Ουρουγουάη, όπου το 1983 το Zorba Spa Resort στην Punta Del Este μετετράπη σε έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για μερικούς από τους πλέον εξέχοντες παίκτες Padel του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, στην Αμερική, τα νέα γύρω από το padel είχαν αρχίσει ήδη από πολύ νωρίς, να απασχολούν μία μεγάλη μερίδα κόσμου και έτσι πριν ακόμη προλάβει να γίνει το μεγάλο «μπαμ» στην Ευρώπη, ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το US Padel Association (1998) το οποίο έχτισε το πρώτο του γήπεδο σε ένα ιδιωτικό κλαμπ του Χιούστον, στο Τέξας. Το 2009, και αφού πλέον ο δρόμος για το padel είχε στρωθεί, άνοιξε το πρώτο δημόσιο γήπεδο στο Μαϊάμι δίνοντας το κατάλληλο έναυσμα στην έναρξη και εξάπλωση ολοένα και περισσότερων σχετικών clubs στη χώρα.
Αναφορικά με τις χώρες της Ευρώπης, σήμερα, το padel θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα κυρίως στην Ισπανία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της Ισπανία, ασχολούνται με το padel, ενώ η χώρα φιλοξενεί 15.300 γήπεδα, σε σύνολο 40.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Deloitte.
Μάλιστα, το 2005, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των Padel and Association of Professional Players of Padel (AJPP) και του Spanish Feminine Association of Padel (AFEP) ξεκίνησε το Padel Pro Tour (PPT) που είναι και το πρώτο επίσημο, επαγγελματικό τουρνουά Padel στον κόσμο (αργότερα μετονομάστηκε σε World Padel Tour), ενώ έξι χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το UK Padel Federation που προέκυψε από την τεράστια δημοτικότητα του αθλήματος στην Costa del Sol στη νότια Ισπανία, σημείο επίσκεψης ενός σημαντικού αριθμού Βρετανών τουριστών.
Τί συμβαίνει στην Ελλάδα
Σήμερα η Ελλάδα μετρά ένα μεγάλο αριθμό padel clubs στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στη Λάρισα, στην Πάτρα κ.α.
Ο Τζόρτζιο Λοστάρος, κάτοικος των Κανάριων Νήσων, έφερε το άθλημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γλυφάδας, πριν από περίπου μία δεκαετία, ανοίγοντας το πρώτο padel club στη χώρα, το Athens Padel Club. Τα τελευταία πέντε χρόνια το club έχει αλλάξει χέρια και βρίσκεται πια υπό την διοίκηση του Θόδωρου Αγγελίνου (παλιός πρωταθλητής του τένις) και του πατέρα του, Στράτου. «Γοητεύτηκα από το padel σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια στην Ισπανία, όπου εκεί είναι ήδη εδώ και πολλά χρόνια διαδεδομένο ως σπορ» μας λέει ο Θόδωρος. Όταν αποφάσισε να επενδύσει επιχειρηματικά στον αθλητισμό, δεν το έκανε με το τένις, το οποίο άλλωστε γνώριζε εξαιρετικά λόγω επαγγέλματος, παρά προτίμησε ένα άθλημα που ακόμα δεν είχε εντυπωσιακή απήχηση στον αθλητικό κόσμο. «Ωστόσο όλα άλλαξαν την περίοδο της καραντίνας λόγω Covid. Τότε ήταν από τα λίγα αθλήματα που επιτρέπονταν στο κοινό, μαζί φυσικά με το τένις και έτσι, ο κόσμος και κυρίως ο κόσμος που είχε ήδη μία επαφή με το τένις ή το σκουός, αποφάσισε να δώσει στο padel μία ευκαιρία να το γνωρίσει και να ασχοληθεί εντατικά μαζί του» παρατηρεί ο Θόδωρος. Πλέον στο συγκεκριμένο αγώνισμα έχουν μπει χορηγοί, τα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα, αδιαλείπτως, μεταδίδουν αγώνες του, υπάρχει έντονα το ενδιαφέρον από ένα διευρυμένο κοινό, τα έπαθλα κατά το ετήσιο παγκόσμιο tour γίνονται ολοένα και πιο θελκτικά, σε χρηματικό επίπεδο, για τους συμμετέχοντες, ενώ αναμένεται να ενταχθεί και στο πρόγραμμα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Τί είναι αυτό όμως που πέρα από την ουσία των ρόλων και των κανονισμών κάνει το padel να ξεχωρίζει σε σχέση με το τένις; «Απευθύνεται, κυριολεκτικά, σε όλους» μας απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη ο Θόδωρος και συμπληρώνει: «Στους περισσότερους γίνεται εθιστικό, γιατί αισθάνονται εξ’ αρχής, μπαίνοντας στο γήπεδο, ότι μπορούν να παίξουν με το καλημέρα. Βλέπετε, δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί, ούτε απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση ώστε να ανταποκριθεί ο συμμετέχων. Επίσης, είναι ένα ομαδικό άθλημα, πολύ πιο εύκολο και απλό σε σύγκριση με το τένις, που μπορεί να κάνει την παρέα να διασκεδάσει και μάλιστα να φανεί το ίδιο διασκεδαστικό τόσο σε ένα παιδί πέντε ετών, όσο και σε κάποιον που έχει πατήσει τα εβδομήντα».
Στο Athens padel club δε χρειάζεται να είναι κάποιος εγγεγραμμένο μέλος για να κάνει χρήση των γηπέδων, αν και όπως πληροφορούμαστε από τον Θοδωρή κανένα club ακόμα στην Ελλάδα δε δουλεύει με συνδρομές. «Μπορεί απλά, όποιος θέλει να έρθει με την παρέα του και να νοικιάσει ένα γήπεδο για να παίξουν όλοι μαζί ή αν είναι αρχάριος και θέλει πρώτα να εκπαιδευτεί, να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα», διευκρινίζει.
Όσο για τις τιμές, το κόστος είναι 32 ευρώ/γήπεδο (ενοικίαση) το απόγευμα και 24 ευρώ/γήπεδο, το πρωί. Το ποσό αυτό μοιράζεται δια τέσσερα άρα βγαίνει στα 8 ευρώ/άτομο το 90λεπτο (τόσο διαρκεί κατά μέσο όρο ο κάθε αγώνας).
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image