Ερευνητική αποστολή που μελετά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη ρωσική Αρκτική ανακάλυψε ένα «νεκροταφείο» με αρχαία οστά φαλαινών, το οποίο αποκαλύφθηκε σε ένα απομονωμένο νησία από το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων.
Όπως ανακοίνωσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αρκτικής και Ανταρκτικής στη Ρωσία.Η ερευνητική αποστολή ταξίδεψε νωρίτερα φέτος στο νησί Ουίλτσεκ προκειμένου να μελετήσει το περμαφρόστ, όπως είναι γνωστά τα μονίμως παγωμένα εδάφη της Αρκτικής.

Πηγή: Nikita Demidov, AARI, Alexander Ermolov
Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι ο παγετώνας που καλύπτει ένα μέρος του νησιού κατέρρευσε και χωρίστηκε στα δύο σε διάστημα μικρότερο των 20 ετών, ανέφερε ο γεωλόγος του ινστιτούτου Νικίτα Ντέμιντοφ.

Πηγή: Nikita Demidov, AARI, Alexander Ermolov
H υποχώρηση του πάγου αποκάλυψε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους που δεν είχαν δει το φως του ήλιου από την εποχή των παγετώνων.
Εκεί βρέθηκαν οι σκελετοί πολλών φαλαινών, οι οποίοι δεν έχουν χρονολογηθεί με ακρίβεια αλλά εκτιμάται ότι έχουν ηλικία χιλιάδων ετών.

Πηγή: Nikita Demidov, AARI, Alexander Ermolov
Η παρουσία τους στην ξηρά «μαρτυρά ότι υπήρξε ένα επεισόδιο εξαιρετικά ταχείας μεταβολής της στάθμης της θάλασσας σε αυτή την περιοχή του βορειότερου αρχιπελάγους της Ευρασίας, η οποία συνέβη τα τελευταίες χιλιάδες χρόνια» δήλωσε ο Ντέμιντοφ.
Όπως ανέφερε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS, η αποστολή στην Αρκτική θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο με το παγοθραυστικό πλοίο «Professor Molchanov».