Κατά την αυριανή (29/2) συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν 20 από τους 60 φορείς, που είχαν αρχικά εισηγηθεί οι βουλευτές των κομμάτων.
Ειδικότερα, αύριο στις 10.00 πμ., εισηγήσεις στην επιτροπή της Βουλής θα κάνουν οι ακόλουθοι:
-Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος,
-Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,
-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,
-Πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ,
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού,
-Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου,
-Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκής και Πληροφορικής (ΔΟΑΤΑΠ),
-Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,
-STUDY IN GREECE,
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ,
-Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων,
-Οικονομικό Επιμελητήριο,
-Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
-Ανώτερες Δραματικές Σχολές
-Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας
-Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό των ΑΕΙ
-Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας
-Σύλλογος Φοιτητών του ΔΠΘ
-Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.
Το protothema.gr επικοινώνησε με ορισμένους από τους αυριανούς προσκεκλημένους στη Βουλή και καταγράφει τα βασικά σημεία των τοποθετήσεών τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, δρ Περικλής Μήτκας, σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του, «το βασικό σημείο, στο οποίο θα αναφερθώ, είναι οι διαδικασίες της αξιολόγησης και της πιστοποίησης, δηλαδή διασφάλισης της ποιότητας στα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων. Θα τονίσω πως για την έγκριση των αιτήσεών τους, πρόκειται να ακολουθήσουμε ακριβώς τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες διαδικασίες, που εφαρμόζουμε στα δημόσια πανεπιστήμια».
Επιπλέον, όπως εξηγεί ο ίδιος, «θα υπάρξει ένα πρότυπο για όλα τα δικαιολογητικά, που θα πρέπει να υποβάλει ένα υπό ίδρυση παράρτημα ξένου πανεπιστημίου. Το ακριβές περιεχόμενο θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία, που θα περιγράφει ο νόμος αλλά στην ουσία εμείς θα εξειδικεύσουμε, αν χρειαστεί, ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα, τη στρατηγική για τη δημιουργία εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας. Θα καταστεί, επίσης, σαφές, ότι θα τηρηθούν από την πλευρά μας όλα τα κριτήρια της αξιολόγησης, πιστοποίησης και αδειοδότησης μέσα από διακριτές διαδικασίες».