Η παιδεραστία στο διαδίκτυο παραμονεύει στις κοινωνικές πλατφόρμες και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ανήλικα παιδιά που σερφάρουν ανύποπτα χωρίς να αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα να συνομιλούν με άγνωστα άτομα. Mια απλή πλοήγηση στο δημοφιλές TikTok αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πόσο εκτεθειμένα είναι τα παιδιά.
Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα γίνοντασι στα live στα social media, όπου μπορεί να εισέλθει ο οποιοσδήποτε ανώνυμα με ψεύτικα προφίλ.
«Αν δώσουμε ένα φιλί θα μπουν και άλλοι» λένε με δυνατή φωνή. Και στα σχόλια των αγνώστων αρχίζουν οι προτάσεις να συναντηθούν. Κάποιος προτείνει χρήματα. Άγνωστη η ηλικία του.
Οι παιδεραστές στο διαδίκτυο αρέσκονται στην ανωνυμία που προσφέρει και ψάχνουν συνεχώς, για αθώα θύματα. Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πλησιάσουν τα παιδιά αναζητώντας τα λεγόμενα Chats rooms, το Facebook, το Instagram και ιστοσελίδες για παιδιά.
Δεν χωράνε στις φυλακές
Το προφίλ του παιδεραστή
Ζητάμε από τον κ. Κορμά να μας προσδιορίσει το προφίλ του παιδεραστή. «Το προφίλ του παιδεραστή, μας λέει σε ένα ποσοστό 40% έχει βιαστεί σε παιδική ηλικία, όλη του η ζωή διαμορφώνεται πάνω σε αυτό που του έχει συμβεί, πάνω σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την παιδεραστία, και συνήθως ακολουθούν επαγγέλματα που είναι κοντά στα παιδιά όπως είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί, γυμναστές, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί όχι μόνο τα παιδιά αλλά και εμείς να προσεγγίσουμε και να αντιληφθούμε μάλλον, αν ένα προφίλ που έχει προσεγγίσει τα παιδιά μας είναι ενός παιδεραστή ή όχι».
Συνεχίζοντας την πλοήγηση διαπιστώνουμε ότι η περίπτωση των δύο κοριτσιών δεν είναι η εξαίρεση και η μοναδική περίπτωση στον αέρα του TikTok. Ζωντανές μεταδόσεις ανηλίκων κοριτσιών ακόμη και πολύ μικρής ηλικίας γίνονται από όλη την Ελλάδα κάποιες μάλιστα και από σχολικούς χώρους ή σχολικές εκδρομές. Κανονικά αυτή η πλατφόρμα θα έπρεπε να το απαγορεύει όχι τυπικά αλλά και ουσιαστικά. Άρα, πολλές είναι οι συνομιλίες με τολμηρά σεξουαλικά υπονοούμενα κυρίως από την πλευρά των επισκεπτών. Πολλά δεν περιγράφονται και ξεπερνούν τη φαντασία.
Κυνηγοί παιδεραστών
Στην Ευρώπη, το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις όπου σε κάποιες χώρες έχουν δημιουργηθεί ομάδες που αυτοαποκαλούνται «κυνηγοί παιδεραστών». Προσποιούνται στο διαδίκτυο ότι είναι ανήλικοι και ακολουθώντας τις οδηγίες των παιδεραστών συναντούν, τους παγιδεύουν και αφού τους κινηματογραφήσουν παραδίδουν το υλικό στην αστυνομία για να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.
Ένας από αυτούς είναι ο Γκάρυ Ντυκράν στο Βέλγιο, ο οποίος προσποιήθηκε ότι είναι 10 χρόνων έκλεισε ραντεβού σε ένα πάρκο των Βρυξελλών με ένα ηλικιωμένο άντρα που το προσέγγισε και εκεί με συνοδεία πήγε τον ανάγκασε να ομολογήσει και στην συνέχεια έδωσε τα στοιχεία του και το μαγνητοσκοπημένο βίντεο στην αστυνομία, η οποία και τον συνέλαβε .
«Κυνηγοί παιδεραστών» δρουν επίσης με τον ίδιο τρόπο στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Το θέμα της παιδεραστίας στο διαδίκτυο έχει απασχολήσει και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει υιοθετήσει σειρά ψηφισμάτων για τη λήψη μέτρων ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια πλοήγησης στο διαδίκτυο ενώ έχει προταθεί να καθιερωθούν θεσμικά ειδικές αστυνομικές περιπολίες στο Ίντερνετ σε ιστοσελίδες που είναι ύποπτες για δράση παιδεραστών.