Το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο της Πάτρας, εκεί που πριν δεκαετίες κατέληγαν Πατρινοί με προβλήματα υγείας, το κτίριο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των τραυματισμένων Πατρινών τη «μαύρη» δεκαετία του ’40, το κτίριο που υποδεχόταν ασθενείς στην πανδημία στις αρχές του 20ου αιώνα… αλλάζει όψη! Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών λειτούργησε για 101 χρόνια από το 1872 μέχρι τι 1973 και πλέον ανήκει στον Δήμο ο οποίος… το αναμορφώνει! Μια ζωντανή ιστορία της πόλης ξεκίνησε να δέχεται τη φροντίδα που περίμενε εδώ και 51 χρόνια από τότε δηλαδή που σταμάτησε να λειτουργεί ως Νοσοκομείο. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος πραγματοποιεί εργασίες ανάπλασης στην Ανω Πόλη. Πλέον διαμορφώνει και το Νοσοκομείο! Σύμφωνα με πληροφορίες από την δημοτική Αρχή, την περασμένη Τετάρτη εγκαταστάθηκε εργολάβος και ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης του συγκροτήματος και μετατροπής του σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικης Κληρονομιάς της Πόλης. Μάλιστα όπως λένε στον Δήμο παρόμοιο Κέντρο δεν υπάρχει στην Ελλάδα! Η συνολική του επιφάνεια είναι 3.900 τ.μ. ενώ υπάρχει και αίθριος χώρος εμβαδού 1.200 τ.μ. Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε 18 μήνες και έχει προϋπολογισμό 10,7 εκατ. Εκτός από το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς , θα περιλαμβάνει:
Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Δημιουργίας
Εκθεσιακό χώρο
Αίθουσα μικρού Συνεδριακού Κέντρου
Χώρο εστίασης (καφέ – εστιατόριο)
Παράλληλα, το αίθριο θα αξιοποιηθεί για μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές κλπ. Εντός του αύλειου χώρου υπάρχει ήδη ο Ι.Ν. του Αγ. Χαραλάμπους εκεί όπου θα δύνανται να πραγματοποιούνται θρησκευτικά μυστήρια με ταυτόχρονη χρήση του αίθριου. Δηλαδή και γάμοι και βαπτίσεις με την δεξίωση… στο αίθριο!
Η είδηση της εγκατάστασης του εργολάβου, γνωστοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Σώματος (και πρώην αντιδήμαρχο Εργων) Χρήστο Κορδά!