Μετά το ρεπορτάζ μας για τις τιμές στην Ισπανία αναγνώστης μας ρώτησε: «Δηλαδή αν είχαμε ακόμη δραχμή θα πλήρωνα το ένα σουβλάκι (καλαμάκι) 710 δραχμές»; Είχε πάρει 4 σουβλάκια, ένα ζυμαράκι σκέτο και ένα ποτήρι νερό (βρύσης) και έπρεπε να πληρώσει.. 9,10 ευρώ! Το «καλαμάκι» μέσα σε λίγες εβδομάδες «πέταξε» στα 2,10 ευρώ (σε κάποια καταστήματα της Πάτρας, σε άλλα είναι στα 2 ευρώ) , είτε είναι κοτόπουλο είτε χοιρινό και μάλιστα τα «μεγάλα» ψητοπωλεία έχουν ίδιες τιμές οπότε… κάποιος μπορεί αν βρει φθηνότερο προϊόν μόνο σε συνοικιακό! Στα συνοικιακά ψητοπωλεία το σουβλάκι έχει 1,80 με 1,90 ευρώ, όμως σε ψητοπωλείο των Κρεσταίνων Ηλείας, ακριβώς το ίδιο σε γραμμάρια χοιρινό σουβλάκι είχε … 1,60 ευρώ! Η πίτα με γύρο ή σουβλάκι στην Πάτρα πωλείται πλέον στα 3,20 έως 3,50 ευρώ αλλά σύντομα θα φθάσει τα 3,80 ευρώ. Η αύξηση αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα όπως μας είπαν ιδιοκτήτες ψητοπωλείων. Πριν τις ανατιμήσεις η πίτα επωλείτο 2,5 ευρώ, ενώ σε κάποια συνοικιακά μπορούσες να την αγοράσεις και 2,20. Πλέον αυτές οι τιμές είναι μόνο για «καλαμάκι» (χωρίς το υπόλοιπο της πίτας). Αν κάποιος θέλει να συνοδεύσει το μενού του με τηγανητές πατάτες θα πρέπει να πληρώσει τη μερίδα… 3 ευρώ. Και δεν μιλάμε για «φρέσκια» πατάτα αλλά για προψημένη και κατεψυγμένη. Η φρέσκια και κομμένη στο χέρι μάλλον θεωρείται πλέον απλησίαστη αφού η μερίδα ξεκινά από τα 3,50 ευρώ και φθάνει… τα 5! Η αύξηση στην τιμή της πατάτας δεν προήλθε από κάποια αύξηση στο προϊόν από τον παραγωγό, αλλά στην ανατίμηση του ηλιελαίου. Όλες οι υπόλοιπες αυξήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στο κρέας και τα παράγωγά του αλλά και σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της ενέργειας με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να πληρώνουν… τριπλάσιο λογαριασμό από αυτόν που πλήρωνα πριν από δύο χρόνια!
Πάμε για… 4 ευρώ το πιτόγυρο!
Ημερομηνία: