Ομιλητής στην εκδήλωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος «Λιμάνια με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, ήταν ο Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. Ε.ΛΙΜ.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ Α.Ε. Παναγιώτη Τσώνης.
“Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για τα ελληνικά λιμάνια που θα πρέπει να αξιοποιήσουν τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, αναπτύσσοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο διασύνδεσής τους με άλλους σημαντικούς κόμβους του διεθνούς εμπορίου”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.
Η ομιλία
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Τα λιμάνια, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον τους. Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο είναι η μετάβαση των λιμένων μας σε «έξυπνα» και «πράσινα». Τα διεθνή λιμάνια έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν αυτή την μετάβαση μέσα από μεγάλες επενδύσεις, ενσωματώνοντας στη λειτουργία τους καινοτόμες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας που τους επιτρέπουν σημαντικές οικονομίες χρόνου και χρήματος, και κατά συνέπεια αυξάνουν κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητά τους.
Όπως γνωρίζουμε, για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα «έξυπνα» λιμάνια είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι τους. Τα μεγάλα λιμάνια του εξωτερικού έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν πολιτικές που υιοθετούν τη δύναμη της τεχνολογίας στις διασυνδεδεμένες υποδομές και αξιοποιούν τις συνεργασίες μεταξύ τους. Αυτό το «δρόμο» είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε και εμείς…
Οι διοικήσεις των ελληνικών λιμανιών πρέπει να αξιοποιήσουμε την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της χώρας μας στο διεθνές εμπόριο, προβάλλοντας τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρονται για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις θαλάσσιες μεταφορές και τον εφοδιασμό.
Στο χέρι μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτό το ελκυστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, συνεργαζόμενοι με το ερευνητικό προσωπικό της πατρίδας μας, το οποίο έχει κάνει άλματα στην παραγωγή τεχνολογικών εφαρμογών και καινοτόμων προϊόντων για την σταδιακή μετατροπή των λιμανιών μας σε «έξυπνα» και «πράσινα». Τέτοιες πολιτικές έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε και στο λιμάνι της Πάτρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την προετοιμασία μας για την χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως ναυτιλιακό καύσιμο, την αναζήτηση πόρων για την δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία κατά την διάρκεια παραμονής στα κρηπιδώματα του λιμένα (cold ironing) ώστε να καθιστά μη υποχρεωτική τη λειτουργία των μηχανών τους, την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και Led τεχνολογιών, τόσο σε επίπεδο κτηρίων όσο και στον κοινόχρηστο φωτισμό του λιμανιού και των προβλητών κ.ά.
Κυρίες και κύριοι,
Ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι σε αυτές τις αλλαγές. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον και τις προοπτικές των λιμανιών μας προς όφελος της περιφερειακής και της εθνικής οικονομίας. Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για τα ελληνικά λιμάνια που θα πρέπει να αξιοποιήσουν τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, αναπτύσσοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο διασύνδεσής τους με άλλους σημαντικούς κόμβους του διεθνούς εμπορίου. Το μέλλον για τα ελληνικά λιμάνια περνάει από τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα και γι’ αυτό οφείλουμε να αποδειχθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνει η Κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Γιάννης Πλακιωτάκης.