Την αντίθεσή τους στο μέτρο της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια» εξέφρασαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, μέλη της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι θέσεις που εξέφρασαν ήταν κοινές.
Οι εκπρόσωποι των φορέων υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει αποκλεισμό των υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια. Την συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι: Φώτης Βασιλακόπουλος (γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας), Χρήστος Σιάχος (μέλος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας), Γιώργος Ψαρράς (πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών), Μαργαρίτα Λαμπροπούλου (εκπρόσωπος φοιτητών Βιολογικού του Πανεπιστημίου Πατρών), Θεοδώρα Κουβελιώτη (εκπρόσωπος ένωσης γονέων) και Γιώργος Βασιλακόπουλος (μέλος συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών).
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει περίπου το 30% των χιλιάδων μαθητών των γενικών ενιαίων λυκείων θα μείνουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αν καθιερωθεί τελικά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Τμήμα.
Ο Γ. Ψαρράς παράπεμψε στο παραγόμενο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και ανέφερε ότι αντιστοιχεί στο 1% του ερευνητικού έργου που παράγεται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αντιστοιχεί ο ελληνικός πληθυσμός στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού;» αναρωτήθηκε -δίνοντας αρνητική απάντηση- και πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 11,5 χιλιάδες ερευνητικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές που επικαλέστηκε.
«Υπάρχει δυστυχώς μια πολιτική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οι νέοι άνθρωποι που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά εισοδήματα να έχουν μειωμένη πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να οδηγούνται ως πελάτες στις αδιαβάθμητες και μη αξιολογημένες δομές επί πληρωμή…» ανέφερε.