Το «Εργαστήριο Μελέτης Μύθου & Θρησκείας στην Ελληνική & Ρωμαϊκή Αρχαιότητα» (http://mythandreligion.upatras.gr/), το οποίο υπάγεται στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τιμά τον Ιδρυτή του και επί πολλά έτη Διευθυντή του, Καθηγητή Μενέλαο Χριστόπουλο, επί τη ευκαιρία της αφυπηρέτησής του, με ένα Διεθνές Συνέδριο.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό και πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα Ι 10) από τη Δευτέρα 26 έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, με συμμετοχή τριάντα έξι διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι ομιλητές, οι οποίοι με τις ανακοινώσεις τους θα καλύψουν όλο το φάσμα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (από τον Όμηρο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα), προέρχονται από 23 Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο: από την Ελλάδα (Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου), την Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), τις Ηνωμένες
Πολιτείες Αμερικής (Harvard, Washington, Ohio, Georgia, Middlebury), τον Καναδά (Carleton, Toronto), το Ηνωμένο Βασίλειο (Cambridge, Oxford), την Ελβετία (Basel), την Ιταλία (Milan, Catania), την Αυστρία (Vienna) και τη Γαλλία (Grenoble Alpes).
Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, μαζί με άλλες κατατοπιστικές πληροφορίες: http://christopoulos2023.upatras.gr/.
Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι εξής:
Αθηνά Παπαχρυσοστόμου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Μύθου & Θρησκείας στην Ελληνική & Ρωμαϊκή Αρχαιότητα),
Ανδρέας Αντωνόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων),
Αλέξανδρος-Φώτιος Μήτσης (υποψήφιος διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Πατρών),
Παναγιώτα Τακτικού (υποψήφια διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Πατρών),
Γιώργης Χαριτάτος (υποψήφιος διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Πατρών) και
Φαίη Παπαδημητρίου (κλασική φιλόλογος).
Το Συνέδριο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Συμπληρωματική στήριξη παρέχεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα του Πανεπιστημίου Harvard.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.