Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, οι εισηγητές προχώρησαν σε μία σύντομη ανάλυση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και κινητοποίησης για θεραπεία (SBIRT), δίνοντας την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη νέα μεθοδολογία αυτών των προγραμμάτων.Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αναπτύξει και ήδη συμμετέχει σε ένα τέτοιο διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων και ερευνητικών Οργανισμών.
Βασικός στόχος της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας των επαγγελματιών υγείας, κοινωνικής μέριμνας και εκπαιδευτικών πολλών βαθμίδων, τόσο των παρευρισκόμενων που σχετίζονταν με τους παραπάνω τομείς όσο και αυτών που θα ενημερωθούν διαδικτυακά.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπερειφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια βρίσκεται δίπλα σε έφηβους και νέους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση σε νέες πρακτικές και εργαλεία που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση εξαρτητικών και αγχώδων συμπεριφορών τόσο των εφήβων όσο και των νέων.
«Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Καμία ασθένεια δεν είναι ταμπού, και κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στην προσπάθεια που κάνει με σκοπό να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που του παρουσιάζονται στη ζωή».Oκ. Χαράλαμπος Μπονάνος είναι υποστηρικτής και των εκπαιδεύσεων που θα διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικής εργασίας και εκπαιδευτικούς.
Η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας κα. Ακριβή Σαμούρη έδωσε το μήνυμα ότι η ψυχική υγεία είναι ένα φαινόμενο που εντείνεται με το πέρασμα των χρόνων για αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη πριν την αντιμετώπιση. «Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των επαγγελματιών και όχι μόνο, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να χρησιμοποιεί και εκπαιδευτεί σε εργαλεία διάγνωσης και θεραπείας ψυχικών διαταραχών».
Στην Ημερίδα συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι τοπικών φορέων Κ.Α.Λ.Ο που σχετίζονται με τους νέους, εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς,ιδιώτες επαγγελματίες αλλά και αρκετοί φοιτητές ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Παράλληλα, ο κ.Ι. Δρίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών και κεντρικός εισηγητής υπογράμμισε ότι: “Η Ημερίδα αυτή είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, της Cο2gether και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.«Αποτελεί μια πρώτη εισαγωγή του κοινού στα κλινικά εργαλεία SBIRT που στοχεύουν στην υποστήριξη εφήβων αλλά και ενηλίκων πριν καν αυτοί εμφανίσουν συμπτωματολογία ψυχοπαθολογίας και εξαρτήσεων.
Τα εργαλεία αυτά υποστηρίζονται από τον ΠΟΥ και διεθνείς οργανισμούς για την έρευνα και ενίσχυση της ψυχικής υγείας όπως ο SAMHSA, ο οποίος μάλιστα και χρηματοδοτεί την εφαρμογή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το φθινόπωρο ακολουθεί η φάση εκπαίδευσης σημαντικού αριθμού επαγγελματιών και φοιτητών ψυχικής υγείας υπό την εποπτεία της ομάδας μου και ελπίζουμε ότι σύντομα αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες θα μπορούν να εφαρμοστούν τουλάχιστον στα σχολεία του Νομού Αχαίας».
Από τους εισηγητές παρουσιάστηκαν:
• Online αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία, που χρησιμοποιεί ο κλινικός για την ασφαλή διάγνωση πριν καν την εκδήλωση συμπτωμάτων ψυχοπαθολογίας.
• Εργαλεία κινητοποίησης του εφήβου ή ενήλικα και όπου χρειάζεται θεραπεία και συμβουλευτική σε θέματα εξαρτήσεων και διαταραχών κατάθλιψης και άγχους.
• Μία πλατφόρμα εκπαίδευσης των επαγγελματιών στην όλη προσέγγιση με μια σειρά δοκιμασμένων ερευνητικά εργαλείων.
Συγκεκριμένα από τον κ. Ι. Δρίτσα, ΑναπληρωτήΚαθηγητή, Πανεπιστημίου Πατρών και τον Χ. Σφέτσο Αξιωματικό Ελληνικής Αστυνομίας, Υπ. Διδάκτορα Πανεπιστημίου Πατρών-Κοινωνικό Λειτουργόπαρουσιάστηκε το θέμα: “Ψυχική υγεία και νέες τεχνολογίες, προκλήσεις και διλήμματα”.
Η κα. Α. Κακαρούμπα, Κοινωνική Λειτουργός, Συνεργάτης Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού ανέλυσε τα κλινικά εργαλεία προ-συμπτωματικού ελέγχου σε εφήβους με προβλήματα εξαρτήσεων.
Την εισήγηση στο θέμα της ημερίδας και σχολιασμό πραγματοποίησεη Δρ. Νομικός – Γεροντολόγος Μαρία Ζαφειροπούλου,ιδρύτρια της Co2gether, ως συντονίστρια της Ημερίδας και επαγγελματίας υγείας. Μεταξύ άλλων έθιξε το θέμα της ψυχικής υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, και πως αυτή επηρέασε την θεραπεία ατόμων με ψυχικές διαταραχές. «Από την μία η πανδημία άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη και την θεμελίωση onlineεργαλείων πρόληψης και θεραπείαςαπό την άλλη μας στέρησε το συναισθηματικό κομμάτι. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται τέτοιου τύπου ψυχομετρικά εργαλεία προκειμένου να βελτιώσουν την ψυχική υγεία του συνόλου».
Στο τέλος της Ημερίδας συζητήθηκαν απορίες, σκέψεις και προβληματισμοί για τα διλλήματα που γεννιούνται σχετικά με την ψυχική υγεία και τα εργαλεία διάγνωσης και θεραπείας.
Η Ημερίδα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Co2gether, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου ΑθλητικούΣωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», Παράρτημα Πάτρας και του Τμήματοςεπιστημών της εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας – ΤΕΠΕΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών.Θερμές ευχαριστίες για την αποκλειστική χορηγία όσον αφορά την κάλυψη της ημερίδας από την εφημερίδα Πελοπόννησος και την ενημερωτική/ ειδησεογραφική ιστοσελίδα pelop.gr.
Ο κ.Δρίτσας (Πανεπιστήμιο Πατρών), η κα.Ζαφειροπούλου (Co2gether) και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπονάνος θα προσκαλέσουν τον Σεπτέμβριο επαγγελματίες υγείας, κοινωνικής εργασίας και εκπαιδευτικούς που έρχονται σε επαφή με εφήβους και νέους σε υβριδικές εκπαιδεύσεις. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για κάθε πληροφορία απευθυνθείτε στην co2gether.gr.