Την τελευταία διετία, η πανδημία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πανέτοιμο για να υποδεχθεί 3.806 νέους φοιτητές.
Σε αυτό το πνεύμα είναι και το μήνυμα συγχαρητηρίων που έστειλε στους επιτυχόντες μαθητές ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, ο οποίος έκανε και μια ανάλυση στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» για το πώς κινήθηκαν τα πράγματα στις διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
«Υπάρχει μια πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές, όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Χρ. Μπούρας και πρόσθεσε: «Υπολογίζω ότι θα δούμε πάνω από 4.000 φοιτητές στην Πάτρα, καθώς περιμένουμε και τις μεταγραφές.
Έχουμε ένα τμήμα που παίρνει μονοψήφιο αριθμό, αυτό της Ιχθυοκαλλιέργειας και άλλα τρία, αυτά της Γεωλογίας, της Φυτικής Παραγωγής και των Θεατρικών Σπουδών, με κάτω από 20. Πρόκειται για ιστορικά τμήματα, τα οποία θέλουμε να τα βοηθήσουμε και να τα δυναμώσουμε για να γίνουν πιο ελκυστικά».
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Τέλος, ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε και στις γενικότερες αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο: «Ηδη έχουν μεταφερθεί τα τμήματα Μουσειολογίας και Ιστορίας Αρχαιολογίας από τον Πύργο και το Αγρίνιο αντίστοιχα και αναμένουμε τη Γεωπονία από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι και τη Φυσικοθεραπεία από το Αίγιο στην Πάτρα».
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η «Π» ζήτησε μια πρώτη ανάλυση των φετινών δεδομένων και από τον Κώστα Γιαννόπουλο, περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, τον οποίο, σημειωτέον, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον βρήκε στη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών.
«Καταρχήν, έμειναν 7.000 κενές θέσεις λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Και πέρασαν λίγοι περισσότεροι από ό,τι πέρυσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές και οι σχολές Νομικής είχαν σχετική μείωση κι αυτό έφερε μια ισορροπία για να μπουν αρκετοί οι οποίοι πέρυσι δεν τα κατάφεραν. Θα ήθελα να ευχηθώ στα παιδιά να έχουν καλή πορεία στις σπουδές τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την τελευταία διετία η πανδημία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τα παιδιά αυτών των εξετάσεων ήταν σχεδόν εκτός σχολείου και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επισημανθεί η επιτυχία και των μαθητών και των γονέων τους και των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας συνολικά».
ΗΛΕΙΑ: «ΥΨΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ» ΜΕ «ΒΙΑΙΗ ΕΞΟΔΟ»
«Χαράς ευαγγέλια» για υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων στην Ηλεία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία είδε πετυχαίνει εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βάσει της προτίμησής της και με αξιοσημείωτο το γεγονός, φέτος, σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως δήλωσε στην «Π» η φιλόλογος του Φροντιστηρίου «Ανοδος» στη Βάρδα, Βάσω Σωτηροπούλου.
«Η πανδημία και η αναστάτωση που επέφερε δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, για τους υποψηφίους και για εμάς. Παρόλα αυτά, ο νομός μας κατάφερε να έχει στο δυναμικό του νέους φοιτητές» σημειώνει. Τελειόφοιτοι και εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με δύο σημαντικές προκλήσεις. Την υπέρογκη ύλη και την ελάχιστη βάση εισαγωγής. «Και οι δύο “σκόπελοι” ξεπεράστηκαν, αφού η ανταπόκριση των υποψηφίων κρίνεται θετική, εκ του αποτελέσματος» σχολιάζει η κ. Σωτηροπούλου.
Ως… τραγική ειρωνεία για το νομό Ηλείας αποτέλεσε το γεγονός πως η ανακοίνωση των βάσεων ήρθε την ίδια ημέρα που «ξηλώθηκε» το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου, με τον πρόεδρο του Τμήματος Γιώργο Παναγιωτόπουλο να χαρακτηρίζει τη μέρα «αφετηρία για βίαιη έξοδο της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη, η οποία οδηγείται σε επιστημονικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό περιθώριο».
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…
Η συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας αποτυπώθηκε στις ανακοινώσεις των φετινών βάσεων, με μερικές δεκάδες νέους φοιτητές στο νομό, ελάχιστο ενδιαφέρον για το Μεσολόγγι και τις σχολές Γεωπονίας και περισσότερους στο Αγρίνιο, που και πάλι έχασε φέτος και το Ιστορίας-Αρχαιολογίας, αφού μεταφέρθηκε στην Πάτρα.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε 315 θέσεις οι επιτυχόντες στις τρεις σχολές (δύο Μεσολόγγι – μία Αγρίνιο) έφτασαν τους 121, εκ των οποίων οι 84 αφορούν στη συμπρωτεούουσα του νομού. Σε όλες, (Επιστήμης – Τεχνολογίας Τροφίμων Αγρινίου, Επιστήμης – Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου) η βάση είναι κάτω από τα 10.000 μόρια και μόνο η Ιστορίας – Αρχαιολογίας σημείωσε αύξηση 350 μ. αλλά όμως στην Πάτρα πια, ενώ το Αγρίνιο κάλυψε και τις 108 διαθέσιμες θέσεις, σημείωσε μικρή αύξηση στα ημερήσια ΓΕΛ 72 μ. με 65 επιτυχόντες σε 101 θέσεις κατόπιν μεταφοράς με 13. 650 μ. βαθμό του πρώτου εισαχθέντα και 9.490 μόρια του τελευταίου.
Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο θα λειτουργήσει στο μέλλον. Στο Μεσολόγγι καταγράφηκε πτώση 489 μ. με μόλις 11 επιτυχόντες σε 79 θέσεις. Πέρασε με 11.430 μ. ο πρώτος και 9.220 μ. ο τελευταίος. Χειρότερα τα πράγματα στο «Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών», όπου σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση (928 μ.) και μετρά μόλις 4 επιτυχόντες, 89 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. Στα 10.006 ο πρώτος και στα 9.425 μ. ο τέταρτος!
Στα ΕΠΑΛ, διαφορετική και με λιγότερες θέσεις είναι η εικόνα των εισακτέων. Μεγάλη αύξηση στην σχολή του Αγρινίου (+4.310 μ.) και 12 επιτυχόντες, με 15.980 μ. ο πρώτος και 11.230 μ. ο τελευταίος. Αυξήσεις και στο Μεσολόγγιο: Στο Φυτικής Παραγωγής (+3.415) με 9 επιτυχόντες στα 16.125 μ.ο πρώτο και 9.675 μ. ο τελευταίος. Στο Αλιείας, 10 ήσαν οι επιτυχόντες (+1.930 μ.),με τον πρώτο στα 12.690 μ. και τον τελευταίο 8.450 μ.