Θέλετε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί αλλά σας φοβίζει η διαδικασία; Ανακαλύψτε μια πανεύκολη συνταγή που απαιτεί μόλις 4 υλικά και μόνο 15 λεπτά προετοιμασίας για να φτιάξετε το πιο νόστιμο και αφράτο ψωμί στην κουζίνα του σπιτιού σας.
Το Let’s Eat UK έχει γίνει viral στο TikTok με την συνταγή που μοιράστηκε για κλασικό ψωμί που δεν χρειάζεται ζύμωμα. Θα χρειαστείτε μόνο λίγα απλά υλικά, τα οποία πιθανότατα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

- 440γρ. αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. στιγμιαία μαγιά
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Kosher
- 330ml πολύ ζεστό νερό
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι για ψωμί, ανακατέψτε το με ένα σύρμα για να φύγουν τυχόν σβόλοι και στη συνέχεια προσθέστε τη μαγιά και το αλάτι.
- Ανακατέψτε καλά όλα τα ξηρά συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ενσωματωθεί πλήρως.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το πολύ ζεστό νερό. Αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να είναι 45-55°C. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνει τους 55°C. Ανακατέψτε το νερό με τα ξηρά υλικά, μέχρι να μην υπάρχει ορατό το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να έχει κολλώδη υφή, όχι πολύ υγρή και όχι πολύ στεγνή.
- Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 1 έως 2 ώρες. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν διπλασιαστεί σε μέγεθος, έχει πολλές τρύπες αέρα στην επιφάνεια. Αν η δική σας δεν μοιάζει έτσι, απλώς αφήστε τη για άλλα 30 λεπτά και ελέγξτε ξανά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας (με αέρα) στους 230°C. Αφαιρέστε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ για να είναι ευκολότερη η διαχείριση, πιάστε ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι και απλά αρχίστε να την τραβάτε από τα τοιχώματα του μπολ και να τη φέρνετε προς το κέντρο, φροντίζοντας να περάσετε και κάτω από τη ζύμη για να την απελευθερώσετε από τη βάση. Προσπαθήστε να της δώσετε ένα σχήμα μπάλας.
- Πιάστε μια χούφτα αλεύρι και αλευρώστε καλά την επιφάνειά σας, στη συνέχεια αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και τοποθετήστε την πάνω στο αλεύρι. Δώστε σχήμα στη ζύμη σε αυτό το σημείο, διπλώνοντας τη ζύμη τέσσερις φορές από κάθε πλευρά.
- Χρησιμοποιώντας το μπολ στο οποίο αναμείξατε τη ζύμη, τοποθετήστε το πάνω από τη σχηματισμένη ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει για άλλα 15 λεπτά. Τοποθετήστε μια πυρίμαχη γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά για να ζεσταθεί.
- Μετά από 15 λεπτά η ζύμη σας πρέπει να φαίνεται πιο γεμάτη και αφράτη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με μια σπάτουλα, μεταφέρετε τη ζύμη στο αντικολλητικό χαρτί.
- Αλευρώστε την κορυφή της ζύμης και τρίψτε το αλεύρι παντού. Μπορείτε να διαμορφώσετε απαλά τη ζύμη σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε.
- Αφαιρέστε την ζεστή γάστρα από τον φούρνο και κρατώντας τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού, μεταφέρετε προσεκτικά τη ζύμη μέσα στη γάστρα. Τοποθετήστε το καπάκι πίσω και βάλτε τη στο φούρνο.
- Ψήστε για 30 λεπτά με το καπάκι και ψήστε για επιπλέον δέκα λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα, χωρίς το καπάκι.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για αρχάριους, καθώς δεν απαιτεί ζύμωμα και χρησιμοποιεί μόνο 4 βασικά υλικά. Θα έχετε φρέσκο σπιτικό ψωμί με ελάχιστο κόπο και χρόνο. Δοκιμάστε τη και εντυπωσιάστε τους φίλους και την οικογένειά σας.