Αυτή η συνταγή για τηγανητό σολομό με λεμόνι και σκόρδο προσφέρει μια απλή αλλά γευστική επιλογή για ένα καθημερινό ή εορταστικό γεύμα. Η κρούστα του σολομού γίνεται τραγανή και αφαιρείται εύκολα αν τον προτιμάτε χωρίς πέτσα.
Υλικά για τη συνταγή
- 4 φιλέτα σολομού με πέτσα (περίπου 150 γραμμάρια το καθένα)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού λεμονοπίπερο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας αγελαδινό βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα, όπως μαϊντανός, κρεμμυδάκι ή και δυόσμος
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- Φέτες λεμονιού για σερβίρισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Στεγνώστε τα φιλέτα σολομού με χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε και τις δύο πλευρές με σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και λεμονοπίπερο.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να γυαλίσει. Προσθέστε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω.
- Πιέστε ελαφρά τα φιλέτα με μια σπάτουλα για να κολλήσουν στο τηγάνι για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Αφήστε τη σπάτουλα και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι η πέτσα να ξεκολλήσει εύκολα από το τηγάνι και τα άκρα του ψαριού να είναι αδιαφανή, 3 έως 4 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια-χαμηλή και γυρίστε το σολομό.
- Προσθέστε το σκόρδο και το βούτυρο στο τηγάνι. Μαγειρέψτε μέχρι ένα θερμόμετρο μαγειρικής που να τοποθετηθεί στο πιο παχύ σημείο να δείξει 63°C, για 2 έως 4 λεπτά, περιστρέφοντας το βούτυρο στο τηγάνι περιστασιακά. Αφαιρέστε και πετάξτε τη σκελίδα σκόρδου.
- Μεταφέρετε τον σολομό σε ένα πιάτο. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με τα βότανα και το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.