Αυτή η σαλάτα είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως κεράσια, λάχανο kale, αβοκάντο και, φυσικά, γλυκοπατάτες, οι οποίες περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα προστατεύοντας από την φλεγμονή. Μην παραλείψετε το βήμα του μασάζ με το ντρέσινγκ στο λάχανο. Αυτό το βοηθά να μαλακώσει και να απορροφήσει τη γεύση από το γλυκόξινο ντρέσινγκ.
Υλικά για τη συνταγή
Για τις ψητές γλυκοπατάτες:
- 2 κιλά γλυκοπατάτες, τριμμένες και κομμένες σε μισοφέγγαρα πάχους 1/3 ίντσας (περίπου 6 φλιτζάνια)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αλεσμένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το ντρέσινγκ:
- 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη σαλάτα:
- 8 φλιτζάνια συσκευασμένο, αποφλοιωμένο κατσαρό λάχανο (λάχανο kale)
- 1/2 φλιτζάνι ελαφρά συσκευασμένα φρέσκα φύλλα μέντας
- 1 φλιτζάνι φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσι και κομμένα στα δύο
- 1 μεσαίο αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- 1/4 φλιτζανιού θρυμματισμένη φέτα
Οδηγίες για τη συνταγή
Για να προετοιμάσετε τις γλυκοπατάτες:
- Τοποθετήστε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας σε κρύο φούρνο. Προθέρμανε σε 200°C.
- Ανακατέψτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το πιπέρι καγιέν και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα. Απλώστε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα σε προθερμασμένο ταψί.
- Ψήστε, ανακατεύοντας μία φορά, μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν, για 25 έως 30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου στο ταψί, για περίπου 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε το ντρέσινγκ: Χτυπήστε το λάδι, το ξύδι, το ταχίνι, τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα και το αλάτι μαζί σε ένα μικρό μπολ μέχρι να αναμειχθούν. (Εναλλακτικά, τοποθετήστε τα σε ένα βάζο και ανακινήστε καλά). Καλύψτε και βάλτε το ντρέσινγκ στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε.
- Για να προετοιμάσετε τη σαλάτα: Συνδυάστε το λάχανο kale και τη μέντα σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ντρέσινγκ. Κάντε μασάζ με το ντρέσινγκ στα φύλλα μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τις ψημένες γλυκοπατάτες, τα κεράσια και το υπόλοιπο ντρέσινγκ. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν.
- Μοιράστε σε 4 πιάτα. Γαρνίρετε με αβοκάντο και φέτα.