Πάνω από 7.000 κατοικίες στην Πάτρα και περισσότερες από 16.000 σε όλη την Αχαΐα θα χρειαστεί να προχωρήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια στις απαραίτητες εργασίες για την εργασιακή τους αναβάθμιση, έτσι ώστε το 2030 να μπορούν να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν το ενεργειακό πιστοποιητικό το οποίο μέχρι τότε θα είναι υποχρεωτικό.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, με χρήματα τα οποία θα πρέπει να βρουν, έτσι ώστε να κρατήσουν την περιουσία τους εντός αγοράς. Διαφορετικά δεν θα έχουν την δυνατότητα χωρίς το ενεργειακό αυτό πιστοποιητικό ούτε να μισθώσουν, ούτε να πωλήσουν την κατοικία τους.
Χρήματα που είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αδυνατούν να βρουν από μόνοι τους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 για τα κτιριακά αποθέματα της κάθε περιφερειακής ενότητας και του κάθε δήμου, το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985.
Έχει παρέλθει δηλαδή μια 40ετία τουλάχιστον. Στην ηλικιακή αυτή κατηγορία ανήκει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουλάχιστον το 70% των κτιρίων. Κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των κτισμάτων αυτών είναι πιθανότατα χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ το 2030 βάση κοινοτικής οδηγίας θα χρειαστεί να ανέβουν τουλάχιστον δύο βαθμίδες ενεργειακής κλίμακας.