Πάνω από 3.000 οι ελληνικές startups – Στα 12 δισ. ευρώ η αξία τους

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Κανείς το 2014 δεν θα φανταζόταν πως το οικοσύστημα 10 χρόνια μετά θα ξεπερνούσε σε αξία τα 10 δισ. δολ.». Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν συχνά εκπρόσωποι του κλάδου των startups στις μεταξύ τους συζητήσεις, καθώς αναλογίζονται την ταχεία ανάπτυξη του οικοσυστήματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Μολονότι οι απόψεις αποκλίνουν κυρίως όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από εκτιμήσεις για το μέγεθος του κλάδου, κυριαρχεί γενικώς η αντίληψη ότι πριν από μερικά χρόνια το οικοσύστημα κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Οι εταιρείες τεχνολογίας με διεθνή παρουσία ήταν λίγες, ενώ εξίσου περιορισμένος –εάν όχι ανύπαρκτος– ήταν ο αριθμός των τοπικών venture capital funds που στήριζαν τους επίδοξους επιχειρηματίες.

    Αντιθέτως, σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει σχεδόν ριζικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται και μελέτη του Found.ation, με τίτλο «Startups in Greece 2024-2025», η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος των startups αποτιμάται στα 12 δισ. δολ., αποτέλεσμα και της δραστηριότητας περισσότερων από 3.000 νεοφυών επιχειρήσεων. Σε μια περίοδο όπου ο κλάδος παρουσίασε έντονους κλυδωνισμούς και ανακατατάξεις εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και της γενικότερης αναστροφής του επενδυτικού κλίματος, ορισμένες από αυτές έχουν ήδη κερδίσει από την παγκόσμια αγορά τον τίτλο των unicorn αφού η κεφαλαιοποίησή τους υπερβαίνει το 1 δισ. δολ. Μπορεί το ποσό να ακούγεται σχετικά υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη του Found.ation, περίπου 10 εταιρείες τεχνολογίας διατηρούν τα ηνία, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 60% των 12 δισ. δολ., της αξίας δηλαδή όλου του οικοσυστήματος.

    Ανάμεσα στη λίστα με τις πολυτιμότερες tech εταιρείες όλων των εποχών στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του Found.ation, βρίσκεται η Viva Wallet, η αποτίμηση της οποίας κινείται μεταξύ 1,4 δισ. – 1,9 δισ. ευρώ, μετά και το ντιλ με την JP Morgan για την απόκτηση του 48,5% της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών το 2022. Η αποτίμηση βέβαια της Viva Wallet έχει αποτελέσει σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο αυτών πρωταγωνιστών του ντιλ, διαφωνία που αυτή τη στιγμή έχει φτάσει μέχρι και τις πόρτες των δικαστηρίων.

    η-αξία-των-ελληνικών-startups-ανέρχεται-στα-12-δ-563397928
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τον τίτλο της εταιρείας unicorn φαίνεται πως διεκδικεί και μάλλον έχει ήδη κατακτήσει η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, η αξία της οποίας κινείται μεταξύ 750 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. «Πλέον η αξία της εταιρείας είναι λίγο πάνω από 1 δισ. δολάρια. Σίγουρα αυτό έχει αξία για εμάς, και αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, αυτή τη στιγμή εστιάζουμε, πέραν της ανάπτυξης, και στην επίτευξη σημαντικής κερδοφορίας», δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Κ» τον περασμένο Απρίλιο ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, μετά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ.

    Στη λίστα διακρίνονται επίσης η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz, με αποτίμηση μεταξύ 700 εκατ. – 1 δισ., η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας D-Orbit με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 500-700 εκατ., ενώ, εάν και «έχασε» λίγο από την περυσινή της αξία, στη φετινή λίστα εξακολουθεί να βρίσκεται και η εταιρεία τεχνολογίας Persado (500-800 εκατ.).

    Λίγο χαμηλότερα, στα 250-350 εκατ., αποτιμάται η αξία της ελληνικού DNA εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Axelera AI, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινείται και η αξία της Workable, που μετράει ήδη αρκετά χρόνια δραστηριοποίησης στην αγορά τεχνολογίας.

    Τη σχετική λίστα ολοκληρώνει η εταιρεία ευέλικτου leasing αυτοκινήτων Flexcar με αποτίμηση μεταξύ 200-250 εκατ., η εταιρεία fintech, Plum (200-250 εκατ.) καθώς και η εταιρεία Causaly (150-250 εκατ.), στην οποία επένδυσε το 2023 επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία δισεκατομμυριούχων του κλάδου, όπως του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της Meta κ.ά.

    «Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αλλάζει προς το καλύτερο μέρα με τη μέρα. Από μια συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ το 2015, έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις που τοποθετούν την αξία του ακόμη και στα 12 δισ. Επίσης, η χώρα έχει αποκτήσει τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας των οποίων η αποτίμηση έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», δηλώνει στην «Κ» ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, εταίρος στο ελληνικό venture capital fund, Big Pi Ventures, μιλώντας για την εξέλιξη του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο, πλέον η έννοια της επιχειρηματικότητας έχει επιτέλους «αποδαιμονοποιηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και στην ελληνική κοινωνία εν γένει».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καλαμπάκα: Εν αναμονή του πορίσματος για τη φωτιά στο ξενοδοχείο – Ένα ζευγάρι παραμένει στο νοσοκομείο

    Ένα ζευγάρι από την Αθήνα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην...

    ΕΣΥ: Προχωρά σε πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

    Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τραυματιοφορείς – κατηγορία...

    Ιερέας κατήγγειλε συνταξιούχο αστυνομικό για ασέλγεια στην 14χρονη κόρη του

    Ιερέας από τη Μεσσηνία κατήγγειλε σεξουαλική επίθεση κατά της 14χρονης κόρης του από...
    Best Shop