Πάνω από 50 εξαγορές ελληνικών startups σε μια 3ετία – Ξεκίνησαν… νωρίς τα deals φέτος

    Ημερομηνία:

    Το ελληνικό startup οικοσύστημα διατηρείται μόνιμα στα «μόνιτορ» ισχυρών διεθνών, αλλά και εγχώριων επενδυτών και «παικτών» της αγοράς, με αποτέλεσμα –πέρα από σκέλος των χρηματοδοτήσεων- να καταγράφονται δεκάδες, κάθε χρόνο, εξαγορές εταιρειών κάθε μεγέθους.

    Ο αριθμός των deals ξεπερνά το όριο των 50 αθροιστικά σε βάθος μιας 3ετίας, από το 2022, σε Ελλάδα και εξωτερικό, πλην όμως παρουσίασε μια πτωτική τάση μέχρι πέρσι. Το γεγονός ότι φέτος το… σερί τους ξεκίνησε νωρίς, με τις 2 πρώτες συμφωνίες να σημειώνονται μέσα στον Ιανουάριο, θεωρείται θετικό και αποτελεί καλό οιωνό για τη συνέχεια.

    Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το 2024, αν και οι εξαγορές μειώθηκαν σε 12 έναντι 16 του 2023, από 24 το 2022, καταρρίφθηκε το ρεκόρ σε επίπεδο τιμήματος, μετά το «χρυσό» deal των 1,24 δισ. δολ. του περασμένου Μαρτίου για την BETA CAE Systems με «ρίζες» στη Θεσσαλονίκη, από τον αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, κι ενώ την προηγούμενη κορυφαία επίδοση σε αυτό το κομμάτι κρατούσε από το 2020 με τα 360 εκατ. δολ. η InstaShop, εταιρεία express delivery προϊόντων λιανεμπορίου, η οποία ιδρύθηκε στο Ντουμπάι από Έλληνες και αποκτήθηκε τότε από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero, ενώ τέλη του 2023 διέκοψε την παρουσία της στην Ελλάδα.

    Φλίγκος
    Από τα deals εξαγορών για startups Ελλήνων οι οποίες εξαγοράσθηκαν από ξένους «κολοσσούς» τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε άλλα αυτά για τις Augmenta από την CHN Industrial των Ιταλών μεγιστάνων Ανιέλι με 110 εκατ. δολ., της Accusonus από τη μητρική του Facebook Meta Platforms με τίμημα κοντά σε άλλα 100 εκατ. ευρώ και ακόμα αυτά για τις Softomotive, MarineTraffic, με συμφωνίες άνω των 100 εκατ. ευρώ όπως και για τις Helic, Pollfish, Niometrics, Lenses.io άνω των 70 εκατ. ευρώ κ.ά. Από το 2019 δε, οι εξαγορές έχουν υπερβεί το όριο των 100.
    Το 2025 οι ελληνικές startups έκαναν καλό «ποδαρικό», με δυο εξαγορές τον Ιανουάριο, των Flexfin (Alpha Bank) και Transifex (XTM) και το τι θα συμβεί στην πορεία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα παλαιότερα reports της Marathon Venture Capital, το 2022 οι εξαγορές startups με, ελληνικό DNA ήταν περισσότερες, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 24, σε αντιπαράθεση με άλλες εκθέσεις που «έδειχναν» 19.

    Για την χρήση του 2021 η ίδια πηγή κάνει λόγο για 26 exits (26 Μ&Α/συγχωνεύσεις και εξαγορές, 2 SPAC, 2 IPO), 13 το 2020 (13 M&A, 1 IPO) και 16 (16M&A, 4 IPO) το 2019.

    Η ανοδική πορεία του ελληνικού νεοφυούς οικοσυστήματος (για εταιρείες με δραστηριότητες είτε και στην Ελλάδα είτε μόνο στο εξωτερικό, με Έλληνες ιδρυτές ή και partners) επιβεβαιώνεται από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε απόλυτα ποσά, άνω του 1,3 δισ. δολ. το 2024, αυξημένες κατά 200 εκατ. δολ., όπως ανέφερε πρόσφατα σε report της η Marathon Venture Capital.

    Με άλλη μεθοδολογία προφανώς, αύξηση στις χρηματοδοτήσεις των αμιγώς ελληνικών startups κατέγραψε και το report «Startups in Greece 2024-2025», το οποίο συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, εμφανίζοντας ποσό 555 εκατ. δολ. για το 2024, με αύξηση 15% τη στιγμή που οι επενδύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη σημείωσαν πτώση 5%.

    Οι 3 ελληνικοί «μονόκεροι» θεωρούνται οι Viva, BETA CAE Systems και Blueground με αποτιμήσεις πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. δολ, αν και άλλοι υπολογίζουν στην λίστα και τις Skroutz και PeopleCert. Σύνολο 5 unicorns.

    Η αποτίμηση του ελληνικού οικοσυστήματος υπερέβη τα 12 δισ. δολ. και φαινομενικά παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τα 8,2 δισ. δολ. του 2022, ωστόσο απέχει πολύ από τον στόχο των 20 δισ. δολ. που είχε τεθεί από επίσημα χείλη στα τέλη του 2021 με την προοπτική 5ετίας (άρα έως το τέλος του 2026).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: “Βούτηξε” το κινητό γιατρού στο Νοσοκομείο

    Περιστατικό κλοπής σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο νοσοκομείο...

    Πάτρα: Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στον Αγιασμό των Πρότυπων Γυμνασίου και Λυκείου

    Στα Πρότυπα Σχολεία Πάτρας (Γυμνάσιο και Λύκειο) παρευρέθηκε ο...

    Υπόθεση μαστροπού με πορνοταινίες – «Εκμεταλλεύτηκε τον θάνατο του μπαμπά μου και με έστελνε σε 7 ραντεβού τη μέρα»!

    Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θυμάτων του 42χρονου μαστροπού, ο...

    ΡΙΟ: Νεαρός έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος

    Αναστάτωση χθες το βράδυ στο πορθμείο του Ρίου –...