Πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σημάδια ανάκαμψης, πιθανότατα ταχύτερης από την προβλεπόμενη, στον προϋπολογισμό του 2022 στέλνει η πορεία των φορολογικών εσόδων του 9μήνου, ενώ  διευρύνονται τα περιθώρια κάποιων πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης, εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως μετέδιδε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Σεπτεμβρίου 2021, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα φορολογικά έσοδα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022-2025, ενώ ειδικά τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1,127 δισ. ευρώ ή 29% έναντι του μηνιαίου στόχου. Ως προς τον Σεπτέμβριο, ένα μέρος του άλματος οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τη συνακόλουθη πληρωμή τριών δόσεων του φόρου εισοδήματος μέσα στον μήνα. Για την αύξηση του 9μήνου, ωστόσο, καθώς και για ένα τμήμα της αύξησης του Σεπτεμβρίου, η υπέρβαση αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα της τουριστικής περιόδου, που με τη σειρά τους μεταφράζονται σε αυξημένο ΑΕΠ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η υπέρβαση αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα της τουριστικής περιόδου.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Σχολιάζοντας την αύξηση του Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «είναι μια ισχυρή ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπομένου ανάκαμψη το 2021. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση αυτή στους επόμενους μήνες από τα στοιχεία των εσόδων και τις άλλες μακροοικονομικές μεταβλητές, βελτιώνει τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2021 και (ανάλογα με τη σύνθεση των εσόδων) πιθανώς και το 2022»

    Το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει σχετικά με το αν και ποια περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω ελαφρύνσεις, αφού πάρει στα χέρια του και τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Πάντως, πηγή του οικονομικού επιτελείου απέκλειε χθες το ενδεχόμενο να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022 και παρέπεμπε για το 2023 στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Η ίδια πηγή τόνιζε ότι δεν θα διευκολύνει την απόφαση η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί δημοσιονομική αβεβαιότητα. Γενικώς, η τάση στο οικονομικό επιτελείο, εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά περαιτέρω για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Αλλωστε, προς το παρόν έχουν καλυφθεί ως προς την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος μόνο για τους τελευταίους μήνες της φετινής χρονιάς. Πάντως τονίστηκε ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι μιλάμε για έναν πολύ ελλειμματικό προϋπολογισμό. Ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να διατεθεί στο μεγαλύτερο μέρος του έως το τέλος του χρόνου.

    Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 9μηνο διαμορφώθηκε σε 5,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του Μεσοπρόθεσμου για 8,8 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε και από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες εμφανίζουν μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ το 9μηνο ή 2,9% έναντι του στόχου. Μεταξύ άλλων, μειωμένες κατά 414 εκατ. ευρώ είναι και οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων και Ταμείου Ανάκαμψης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Νέα δράση από τη “Φλέβα Ζωής”

    Οι γιορτινές μέρες και η ανυπομονησία για το νέο...

    Ποια είναι τα πιο θλιμένα παιδιά στην Ευρώπη – Πού βρίσκονται τα Ελληνόπουλα;

    Ποια παιδιά και έφηβοι είναι πιο δυστυχισμένα στην Ευρώπη;...

    Τα αδέρφια Σημίτη και ο «σάλος» πολύ πριν την πρωθυπουργία

    Οι σχέσεις του Κώστα Σημίτη με τον αδελφό του...

    Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα και οι top δεξιότητες – Τι ψάχνουν οι εργοδότες

    Οι ειδικοί στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι...
    Best Shop