Αγωνιστικά, σ’ αυτά τα 12,5 χρόνια έχει κατακτήσει όσους τίτλους είχε κατακτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια (2 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα), φτάνοντας δύο φορές σε προημιτελική φάση Ευρωπαϊκού κυπέλλου (Conference League) και έχοντας πλέον μια τελείως διαφορετική εικόνα και οργανωτικά.
Ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία επένδυσε ο ομογενής επιχειρηματίας ήταν οι ακαδημίες της ομάδας κι αυτή του επιλογή δικαιώθηκε απόλυτα μετά από λίγα χρόνια. Κι η δικαίωση ήταν αγωνιστική και οικονομική καθώς οι ασπρόμαυροι από ένα σημείο και μετά είδαν το… παιδομάζωμα που είχαν ξεκινήσει να αποδίδει καρπούς τροφοδοτώντας με πολλούς ποδοσφαιριστές την πρώτη ομάδα, αλλά και αρχίζοντας να… εξάγει τα ποδοσφαιρικά του προϊόντα και στις αγορές του εξωτερικού.
Κι ο ΠΑΟΚ πέρα από βασικός διεκδικητής των τίτλων στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί πλέον σ’ ένα κλαμπ που ξέρει να πουλά ακριβά τα δικά του παιδιά, φτάνοντας σήμερα να πάρει και το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής μετά την μετακίνηση του Στέφανου Τζίμα στη Μπράιτον που θα αποφέρει στα ταμεία του 22,5 εκατ. ευρώ (ενώ 4 εκατ. θα πάρει και η Νυρεμβέργη).
Νούμερα που προκαλούν ζάλη
Ημερολογιακά η πρώτη μεγάλη μετακίνηση ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ ήταν αυτή του Κώστα Σταφυλίδη το καλοκαίρι του 2013, ωστόσο η συμφωνία είχε κλείσει από τον Ιούλιο του 2012 (πριν αναλάβει ο Σαββίδης) με τον παίκτη να μένει ως δανεικός από τη Λεβερκούζεν στους ασπρόμαυρους για μία σεζόν.
Η δουλειά που άρχισε να γίνεται στις ασπρόμαυρες ακαδημίες (όπου την ευθύνη έχει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος), όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις άρχισε να αποδίδει καρπούς μετά από μια πενταετία κι έτσι προς τα τέλη της περασμένης δεκαετίας ο Δικέφαλος άρχισε σιγά, σιγά να κάνει τις πρώτες εξαγωγές.
Πριν απ’ αυτές όμως είχε κάνει αξιοσημείωτες πωλήσεις ξένων παικτών καθώς στα μέσα της δεκαετίας είχαν δοθεί Τσίμιροτ (2.5 εκατ., Σταντάρ Λιέγης), Όλσεν (2,4 εκατ., Κοπεγχάγη), Ροντρίγκες (3,5 εκατ. Γαλατά, +1.5 από την πώληση του στην Αλ Ιτιχάντ), Μακ (3,5 εκατ., Ζενίτ), ενώ το ρεκόρ κατείχε ο Ισπανός Λούκας Πέρεθ που πωλήθηκε 1,5 εκατ. στην ισπανική Λα Κορούνια κι έφερε άλλα 6 εκατ., όταν πήγε στην Άρσεναλ (είχε κρατήσει ποσοστό μεταπώλησης 20%).
Φυσικά, αυτό καταρρίφθηκε από τα 10 εκατ. που έδωσε η Αλ Ιτιχάντ τον Γενάρη του 2019 για τον Πρίγιοβιτς, ενώ 5 εκατ. πωλήθηκε ο Αουγκούστο στη Ναντ, 4 εκατ. ο Ίνγκασον στη Μίντιλαντ κι άλλα τόσα ο Άκπομ στη Μίντλεσμπρο.
Τα μεγάλα κέρδη του ΠΑΟΚ όμως προέρχονται από τα δικά του παιδιά και εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει η απόσβεση αυτής της τεράστιας επένδυσης.
Από τους πρώτους που άνοιξαν τον χορό ήταν ο Ευθύμης Κουλούρης (πρώτος σκόρερ στη Super League αγωνιζόμενος δανεικός στον Ατρόμητο) που πωλήθηκε στην Τουλούζ με 3,5 εκατ. (το 2019, χωρίς στον ΠΑΟΚ να πάρει ουσιαστικά την ευκαιρία να καθιερωθεί…
Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον Γιώργο Κούτσια, με τον νεαρό επιθετικό να δίνεται δανεικός στον Βόλο κι από εκεί να επιστρέφει για να φύγει στις ΗΠΑ και τη Σικάγο Φάιρ (2,6 εκατ.).
Τον Οκτώβριο του 2020 (εποχή κορωνοϊού) στα ταμεία του ΠΑΟΚ μπαίνουν 2,2 εκατ. από τη μεταγραφή Πέλκα στη Φενέρ και το επόμενο καλοκαίρι τα νούμερα αρχίζουν να ξεφεύγουν…
Δεν άντεξε όμως για πολύ, καθώς ο Στέφανος Τζίμας, ο οποίος την 1η Ιουλίου 2024 είχε δοθεί δανεικός στη Νυρεμβέργη αποκτήθηκε από τη Μπράιτον με τον ΠΑΟΚ να βάζει στα ταμεία του 22,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα απίστευτο ποσό για ένα παιδί που αγωνίστηκε μόλις 531 λεπτά (πρωτάθλημα, κύπελλο και Conference League) με τους ασπρόμαυρους.
Κι ένα ποσό που φέρνει τα κέρδη του Δικεφάλου από τα παιδιά της ακαδημίας του να ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.