Παπαστεργίου: Πάνω από 46.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναβαθμίστηκαν ψηφιακά

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους προχώρησαν περισσότερες από 46 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελήθηκαν από το «Πρόγραμμα Ι Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» και το «Πρόγραμμα ΙΙ: Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών». Ειδικά, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)» προϋπολογισμού 135.000.000 ευρώ στόχευσε στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.

    Τι έδειξαν τα στοιχεία του απολογισμού:

    • 8 στις 10 επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα είναι πολύ μικρές (0,01 έως 10 ΕΜΕ)
    • Το 52,4% των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα ανήκει σε 5 κλάδους επιχειρήσεων (παρουσίαση αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί)
    • Το 70% των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα ανήκουν σε 10 κλάδους επιχειρήσεων, (αναλυτική παρουσίαση στον πίνακα)
    • Το 33% της δημόσιας δαπάνης οι δικαιούχοι προτίμησαν να το επενδύσουν σε Εφαρμογές Εμπορικής Διαχείρισης, ενώ η αμέσως επόμενη προτίμηση αφορούσε Πλατφόρμες παραγωγικότητας, επικοινωνίας και συνεργασίας

    Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις:

    • Το 5,5% επέλεξε τη Συνδρομή cloud εφαρμογής για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
    • Δεύτερη επιλογή ήταν οι Εφαρμογές μηχανογράφησης και έκδοσης παραστατικών

    Για τις μικρές επιχειρήσεις:

    ⦁ Το 4,8% επέλεξε την Εξειδικευμένη ενότητα η οποία αυτοματοποιεί τη διαχείριση των ηλεκτρονικών βιβλίων στην online πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
    ⦁ Δεύτερη επιλογή ήταν τα προϊόντα για Προσθήκη Χρηστών σε επιλεγμένες εφαρμογές.

    Για τις μεσαίες επιχειρήσεις:

    ⦁ Το 5,1% επέλεξε το Εργαλείο/monitor ελέγχου συγκέντρωσης των πληροφοριών που αφορούν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την κάρτα εργασίας.
    ⦁ Δεύτερη επιλογή ήταν τα προϊόντα για Προσθήκη Χρηστών σε επιλεγμένες εφαρμογές.

    Γενικά, και στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων παρατηρείται μεγαλύτερη προτίμηση σε Εφαρμογές Εμπορικού Λογισμικού και Εφαρμογές Διαχείρισης Προσωπικού
    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά στην επόμενη μέρα του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Στόχος μας είναι όλοι μαζί να προχωρούμε μπροστά για μια πιο απλή καθημερινότητα, για την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στηρίζουμε το πέρασμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», περισσότερες από 46 χιλ. επιχειρήσεις αναβάθμισαν με ψηφιακά εργαλεία τη διοικητική, εμπορική, παραγωγική τους δομή και λειτουργία. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ», που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ψηφιακή αναβάθμιση και των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των επιχειρήσεων σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων απελευθερώνει δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και διευρύνει σαφώς τις δυνατότητες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων».

    Για την χρησιμότητα του προγράμματος μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ένας εκ των δικαιούχων, ο Γιώργος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της εταιρείας «Δημόκριτος Πρότυπο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο ΑΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αξιοποιήσαμε στο μέγιστο την επιδότηση που λάβαμε από το ‘Πρόγραμμα Ι Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ’, ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον. Το συνολικό ποσό ήταν ικανοποιητικό ώστε δημιουργήσαμε την mobile εφαρμογή e_test.app, η οποία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει το πλησιέστερο εξεταστικό κέντρο για να κάνει τις εξετάσεις του».

    Μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν προκειμένου να:

    • εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία,
    • αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace),
    • ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου,
    • αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές,
      μέσω της αξιοποίησης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και ο κύκλος του προγράμματος ΙΙ:«Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» προϋπολογισμού 145.000.000 ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε:

    • στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ),
    • στην ενδυνάμωση του κλάδου πληροφορικής (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας).
    • στη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.

    Για ένα σημαντικό εργαλείο έκανε λόγο ο δικαιούχος του εν λόγω προγράμματος Δημήτρης Καραγκούνης, Managing Director της εταιρείας Indeex δηλώνοντας ότι «το πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών’ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας την καινοτομία και την υλοποίηση τεχνολογικών λύσεων. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των startup επιχειρήσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα επιδότησης δαπανών προσωπικού. Αυτή η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ενισχύει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

    Να αναφέρουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας ανοίγει η δεύτερη φάση του προγράμματος Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) Β’ (ΦΑΣΗ)». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ
    φάσμα κλάδων της οικονομίας. Δικαιούχοι θα είναι μεταξύ άλλων επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δεν έχουν λάβει ενίσχυση σε προηγούμενο κύκλο του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» αλλά και ατομικές επιχειρήσεις ή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ιωάννα Τούνη: Έκανε σκι με κορμάκι και ροζ γούνα – Βίντεο

    Η Ιωάννα Τούνη εκτός από επιτυχημένη influencer είναι και επιχειρηματίας, καθώς...

    «Φρέναραν» οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο – Mε 2,4% έτρεξαν το 2024

    Μείωση 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα...

    Βίκυ Καγιά: «Πενθείς… Ήταν το δεξί και το αριστερό μου χέρι, κομμάτι της οικογένειας»

    Για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε στην τηλεόραση, αλλά...
    Best Shop