flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Παραχώρηση Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου: Ζωντανό… το πετρέλαιο μέσω παρατάσεων

Μια ακόμη παράταση (15μηνη αυτή τη φορά) έδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθρακων ΑΕ (ΕΔΕΥ) στην παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Το συγκεκριμένο θαλάσσιο μπλοκ έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το 2014 στην κοινοπραξία των εταιρειών Eλληνικά Πετρέλαια και Edison η οποία εξαγοράστηκε πριν από μερικούς μήνες από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas.
Η νέα παράταση που υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες, ήρθε σε συνέχεια μιας 18μηνης που είχε αποφασίσει από τις αρχές του 2020 η ΕΔΕΥ για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης, στο πιο ώριμο project από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών. Την ίδια στιγμή μάλιστα που στελέχη του επενδυτικού σχήματος έχουν διαρρεύσει ότι το συγκεκριμένο «οικόπεδο» μπορεί να κρύβει 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Να σημειωθεί ότι οι παραχωρησιούχοι του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου έχουν λάβει τρεις παρατάσεις μέχρι σήμερα.
Η πρώτη ήταν το 2017, ζητώντας χρόνο οκτώ μηνών για την πρώτη φάση των ερευνών έως τον Απρίλιο του 2018. Τον μήνα εκείνο οι δύο εταιρείες γνωστοποίησαν ότι εισέρχονται στη δεύτερη φάση των ερευνών που περιλάμβανε και την ερευνητική γεώτρηση την οποία αναμένουμε ακόμα και σήμερα. Υποχρέωση η οποία έπρεπε να εκπληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.
Λίγο όμως πριν το τέλος του 2019, οι παραχωρησιούχοι ζήτησαν και πήραν κι άλλη παράταση για τον Οκτώβριο του 2021.
Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, η κοινοπραξία ζήτησε από την ΕΔΕΥ παράταση 18 μηνών και την έλαβε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020. Ετσι η πρώτη γεώτρηση πάει για τον Ιανουάριο του 2023, αλλά υπό προϋποθέσεις.

 

ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Πηγές της αγοράς αποδίδουν το νέο αίτημα παράτασης σε δύο λόγους: Αφενός, στη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου -στα 50 δολάρια σήμερα και στα 20 δολάρια τον περασμένο Μάιο-, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει σε οικονομικούς όρους η επένδυση.
Αφετέρου, στην έλλειψη των αναγκαίων υποδομών στα λιμάνια της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου, προκειμένου να εγκατασταθεί και αποθηκευτεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις έρευνες. Θέμα το οποίο, λένε οι πληροφορίες, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το μπλοκ έχουν θέσει ουκ ολίγες φορές στις κυβερνήσεις.
Πηγές προσκείμενες στους παραχωρησιούχους, ανέφεραν στην «Π» ότι οι διεθνείς συνθήκες στην αγορά υδρογονανθράκων, είναι εξαιρετικά αρνητικές, τόσο ως προς τις τιμές πώλησης του αργού ή του φυσικού αερίου, όσο και ως προς τις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών εξόρυξης.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην «πράσινη» ενέργεια, φαίνεται πως έχουν εξωθήσει στο περιθώριο την έρευνα υδρογονανθράκων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι αν η κυβέρνηση δεν έδινε τις παρατάσεις στο κοίτασμα του Πατραϊκού, οι παραχωρησιούχοι ίσως και να το είχαν εγκαταλείψει.

 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παραχώρηση στο Κατάκολο Ηλείας της εταιρείας Energean Oil & Gas, της οποίας η σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή, το 2014. Σε αυτή την περίπτωση και παρόλο που η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2019 με σχεδόν ομόφωνη γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεώτρησης, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση έγκρισης.
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή, στο «βασίλειο» της γραφειοκρατίας. Ομως η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την παραχωρησιούχο, η οποία ακόμα κι αν είχε την έγκριση, μάλλον δεν θα προχωρούσε ακόμα σε παραγωγική γεώτρηση, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Πάντως, με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το κόμμα του Κυριάκου Βελλόπουλου «Ελληνική Λύση», κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζητά να μάθει, γιατί δεν απλουστεύονται οι διαδικασίες, προκειμένου για εγκρίσεις έναρξης εργασιών γεωτρήσεων, βάσει κυρωμένων συμβάσεων της Βουλής.
Επίσης, η «Ελληνική Λύση» ζητά διευκρινίσεις, αν υπάρχει πρόβλεψη ανάκλησης της άδειας γεώτρησης και ανάθεσής της σε άλλη εταιρεία, όταν παραχωρησιούχοι επιζητούν συνεχώς και αδιαλείπτως παρατάσεις έναρξης γεωτρήσεων, από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μετά.