Παραλιακό μέτωπο: Από την παραχώρηση στην ανάπλαση και μετά στη συντήρησή του

    Ημερομηνία:

    ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

    Η διαπροσωπική «χημεία» παίζει πάντα μεγάλο ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και σ’ αυτές που αναπτύσσονται στο πολιτικό πεδίο. Διαφορές, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, είναι δυνατόν να ξεπεραστούν, εάν αυτοί που βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον έχουν την κατάλληλη «χημεία», που τους επιτρέπει να συνεννοηθούν και να τα βρουν μεταξύ τους μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    Η αίσια κατάληξη της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη, το 2016, ήταν συνισταμένη πολλών παραγόντων που δημιούργησαν ένα ευνοϊκό τοπίο, το οποίο έφερε εν τέλει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτός των άλλων, όμως, σημαντική ήταν και η συμβολή της καλής διάθεσης των πρωταγωνιστών.

    ICECAP

    Το μειλίχιο ύφος και η πραότητα του τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠΑ, Νίκου Κοντοέ, συναντήθηκαν με τη νηφαλιότητα του τότε υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θόδωρου Δρίτσα. Και οι δύο άνδρες, που συστεγάζονταν στον ίδιο πολιτικό χώρο, με την μετριοπάθεια τους κατάφεραν σταδιακά να αποφορτίσουν το κλίμα αντιπαλότητας που είχε διαμορφωθεί μεταξύ του ΟΛΠΑ και τοπικής κοινωνίας.

    Στην τελική φάση της διεκδίκησης του θαλάσσιου μετώπου όλοι οι πρωταγωνιστές ήταν εκ της ιδιοσυγκρασίας τους διατεθειμένοι να φτάσουν έως το τέρμα, χωρίς επιπλέον εντάσεις και περιττές ενέργειες που θα «ναρκοθετούσαν» την παραχώρηση. Υπό το πρίσμα αυτό, θετικός ήταν και ο ρόλος του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος, επίσης, βοήθησε. Αν και ο δήμαρχος κατέβασε κόσμο στη λιμενική ζώνη για να ενισχύσει τη διεκδίκηση, δεν υπερέβη τα εσκαμμένα, δεν όξυνε τα πνεύματα.

    Και όταν έγινε αντιληπτό ότι είχε ανοίξει ο δρόμος για την παραχώρηση έδειξε συναινετικό πνεύμα, «παρασύροντας» και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στην αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης.

    Έστω με παρατηρήσεις και με υποσημειώσεις, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη, κάτι που σπανίζει για σημαντικά θέματα που αφορούν την Πάτρα.

    Ως εκ τούτου, από την ιστορία αυτή προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, το εξής ένα: όταν θέλουμε πραγματικά ως τοπική κοινωνία να συνεννοηθούμε, μπορούμε να πετύχουμε έναν κοινό στόχο.

    Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Εάν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μας παραχώρησε το παραλιακό μέτωπο, είναι η περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη που χρηματοδοτεί τώρα με 12 εκατομμύρια ευρώ την ολοκληρωμένη ανάπλαση του, από την Κανελλοπούλου έως την Ελευθερίου Βενιζέλου, με την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

    Όλα, λοιπόν, πάνε από το καλό στο καλύτερο, ώστε να αποκτήσει η πόλη ένα παραλιακό μέτωπο αντάξιο της Ιστορίας της. Και όταν αυτό γίνει μια απτή πραγματικότητα, στη συνέχεια η συντήρησή του θα αναδειχθεί σε μείζον ζητούμενο. Ας το κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, καθώς δεν αυτή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κέιτ Μίντλετον: Το βασιλικό πρωτόκολλο την «κράτησε» και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

    Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρευρέθηκε την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, που πραγματοποιήθηκε...

    Οι νέες δηλώσεις της Ντορέττας Παπαδημητρίου για το Πάσχα με τον Γιώργο Γεροντιδάκη: «Πέρασα πολύ ωραία»

    Η Ντορέττα Παπαδημητρίου είναι μία καλλιτέχνιδα που προτιμά να απασχολεί τα...

    ΡΕΤΡΟ: Οταν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας αποθέωνε…. τον Ιωάννη Μεταξά – ΦΩΤΟ

    Την προπαραμονή της εργατικής πρωτομαγιάς του 1939, καταφθάνει στην...