flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Παραμύθια που ξεχωρίσαμε για τα φετινά Χριστούγεννα!

Γράφει η Σοφία Καυκοπούλου

Χριστούγεννα και, ως είθισται, τα παιδιά περιμένουν το “τυχερό” των γιορτών! Ένα δώρο από τους γονείς, τους νονούς ή τον Άγιο Βασίλη! Μάθαμε τα παιδιά όμως να βιώνουν τα πραγματικά Χριστούγεννα ή δυστυχώς ο καταναλωτισμός έχει επισκιάσει τόσο την εορτή, όσο και την ωφέλεια των παιδιών; Τα παιδιά ωφελούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή με ένα καλό βιβλίο;; Η απάντηση όσων ωφεληθήκαμε από τα βιβλία, είναι σίγουρα μία! Σαν το βιβλίο, τίποτα!!! Η τεχνολογία είναι χρήσιμη βεβαίως, αλλά όχι ωφέλιμη για την ψυχή, όπως το βιβλίο. Γι’ αυτό, μη λησμονείτε να χαρίζετε στα παιδιά επιλεγμένα παιχνίδια και πιο επιλεγμένα βιβλία. Επιλέξαμε σήμερα και σας προτείνουμε, τρία όμορφα παραμύθια για μικρά αλλά και …μεγάλα παιδιά!!

“Ο Άγιος Βασίλης των Πάγων” – Μάρθα Βασκαντήρα
“Ο Άγιος Βασίλης των Πάγων” , είναι ένα παραμύθι που έχει ως στόχο να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον και την αλλαγή νοοτροπίας απέναντί του, σε σχέση με τους μεγαλύτερους, που όπως φαίνεται είναι υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή. Οι πάγοι λιώνουν, ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να επισκεφθεί τη γη για να μοιράσει δώρα στα παιδιά. Η μικρή Άννα ταξιδεύει στο μέλλον και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Τι θα γίνει άραγε; Τα παιδιά θα καταφέρουν να σώσουν τον πλανήτη; Η Μάρθα Βασκαντήρα, μας δίνει το μήνυμα για την κλιματική αλλαγή μέσα από ένα παραμύθι που προβληματίζει εποικοδομητικά την τρυφερή παιδική ψυχή. Η συγγραφέας, πολυγραφότατη και γνωστή στην τοπική κοινωνία, είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, του Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Τον σχεδιασμό και την εικονογράφηση του  βιβλίου έκανε η Μαριαλένα Ζαχαροπούλου. Εκδόσεις Π. Κούλης – Ψηφιακές εκτυπώσεις, Πάτρα.

 

smart
smart

 

“Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι” – Ζέτα Γκέκα
Η Λουλού είναι ένα αδέσποτο σκυλάκι που ζει με τη μαμά και τα αδερφάκια της σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Το μεγάλο της όνειρο είναι να ταξιδέψει. Αν τη ρωτήσεις “πού” θα σου απαντήσει “παντού”! Περνάει τη μέρα της χαζεύοντας εικόνες από τον κόσμο στο αγαπημένο της βιβλίο και ονειροπολεί. Δυστυχώς, όμως, το εγκαταλελειμμένο σπίτι κατεδαφίζεται, τα αδερφάκια της αιχμαλωτίζονται και η Λουλού μένει μόνη. Μην έχοντας πού να πάει, αρχίζει να περιπλανιέται έχοντας στο μυαλό της τα τελευταία λόγια της μανούλας της, ότι είναι ένα ξεχωριστό σκυλάκι και πως σίγουρα θα τα καταφέρει…Η οικονομική αναλύτρια Ζέτα Γκέκα, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στη συγγραφή παραμυθιών, που όπως δηλώνει, πάντα τη συγκινούσαν. Αφορμή, η αγάπη της για τη Λουλού, τη σκυλίτσα της. Ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησία, που μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τα ζώα και να τα φροντίζουν. Η άνευ όρων αγάπη των ζώων μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή! Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Πατρινή Μαριλίνα Σκαρπέτα. ( https://louloutravelingmutt.com/products/paidiko-biblio)

 

“Ψάρια στο γιαλό, με πλακάτ και με πανό” – Άννα Δενδρινού
Μια παρέα παιδιών, φτιάχνουν πύργους και αμμοπολιτείες στην παραλία, όταν ξαφνικά σηκώνονται πελώρια κύματα, που τους κόβουν την ανάσα. Και τι να δουν; Διάφορα θαλασσινά βγαίνουν στον γιαλό, για να διαδηλώσουν με πλακάτ και με πανό! Ο λόγος της διαμαρτυρίας τους είναι ότι η Ρύπανση και η Μόλυνση έχουν κάνει τη ζωή τους ανυπόφορη μες στη Θαλασσοχώρα. Όμως, το μεγαλύτερο παράπονό τους είναι η ανθρώπινη αδιαφορία. Αμέσως τα παιδιά βάζουν τα δυνατά τους για να βρουν μια λύση… Ένα μέσο μαγικό! Άραγε θα καταφέρουν να σώσουν τα θαλασσινά και τον πολύτιμο βυθό; Η πολυετής ενασχόληση της Άννας Δενδρινού με τα παιδιά και το παιδικό παραμύθι, διοχετεύονται έξυπνα σε μια αφήγηση γεμάτη μηνύματα. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, η  ανακύκλωση συσκευασιών, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, είναι μερικά μόνο από αυτά. Ταυτόχρονα, σε όλο το παραμύθι ενυπάρχουν οι δημοκρατικές αξίες και ο σεβασμός για τη φύση και τα ζώα, που διδάσκονται τα παιδιά. Τέλος, το παραμύθι συνοδεύεται από παιδικό θεατρικό που ουσιαστικά το δραματοποιεί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, με εικονογράφηση του Αλέξη Φραγκούλη.

 

smart

 

Comments are closed.