Παρέμβαση Θεόδωρου Τουλγαρίδη, Προέδρου Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ).
«Συνεχίζεται ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ».
Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που αφορά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη χορήγηση κάρτας εγγραφής (voucher) σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, φαίνεται ότι χιλιάδες παιδιά δεν έλαβαν το πολυπόθητο voucher και θα μείνουν εκτός αυτών των απαραίτητων κοινωνικών δομών παιδικής εκπαίδευσης.
Περισσότερες από 80.000 αιτήσεις πανελλαδικά έμειναν ανικανοποίητες, μάλιστα στην πλειοψηφία τους με πλήρη φάκελο, δηλαδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθετε η ΕΕΤΑΑ, αλλά τα κονδύλια που χορηγήθηκαν από το πρόγραμμα για ακόμη μια φορά δεν επαρκούσαν για να τις καλύψουν. Οι ανάγκες των νέων οικογενειών βέβαια, είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς πολλές απ’ αυτές αποκλείονται από τις ίδιες τις προϋποθέσεις του προγράμματος (π.χ. υψηλότερα εισοδήματα κλπ), με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν καν αιτήσεις.
Μάλιστα, το πρόβλημα για τις νέες οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν έλαβαν το voucher, γίνεται δυσβάστακτο, καθώς κάθε χρόνο θα πρέπει να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές, αφού τα κόστη σ’ αυτές συνεχώς αυξάνονται. Όσοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, θα αναζητούν με απελπισία και περίσσια αγωνία, τρόπους φύλαξης των παιδιών τους, χωρίς τη δυνατότητα εγγραφής τους σε κάποια δομή.
Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που εφαρμόζεται περισσότερο από δώδεκα χρόνια και σ’ αυτόν τον τομέα, αποδείχθηκε λίγο για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των νέων παιδιών και των οικογενειών τους. Γιατί υπακούει στους νόμους της αγοράς, της αυξανόμενης εμπορευματοποίησης της ανάγκης και του δικαιώματος του παιδιού για εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση σε αυτή την τρυφερή ηλικία.
Η πολιτική των “voucher”, που εφαρμόζεται πλατιά από το 2016 και αποτελεί ευρωενωσιακή οδηγία που έχει υιοθετηθεί από όλες κατά σειρά τις Κυβερνήσεις, έχει δυσμενείς συνέπειες και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά. Κανένας φορέας δεν μπορεί να σχεδιάσει ολοκληρωμένα το περιεχόμενο, τις υποδομές, να προβλέψει το προσωπικό που χρειάζεται, ώστε να λειτουργούν ολοκληρωμένα οι δομές προσχολικής αγωγής, αφού κανείς δεν ξέρει πόσα παιδιά θα πρέπει να εξυπηρετήσει. Όλα επαφίενται στις λειτουργίες της ελεύθερης αγοράς!
Μάλιστα, πολλά voucher καταλήγουν να μην χρησιμοποιούνται καθόλου, γιατί δεν υπάρχουν οι ανάλογες -κυρίως βρεφικές- θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιπλέον μείωση των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ και οι γονείς να μένουν πραγματικά με το voucher στο χέρι και το παιδί τους στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, γιατί λείπει η ανάλογη κρατική μέριμνα δημιουργίας όλων εκείνων των απαραίτητων θέσεων και των κοινωνικών δομών, που θα φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και μάλιστα δωρεάν.
Αποδεικνύεται ότι για να πάψει ο αποκλεισμός παιδιών από τις δομές, για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ανάγκες του παιδιού, για να απαλλαγούν οι νέοι γονείς από την αγωνία και το οικονομικό βάρος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση και να σταματήσει η περαιτέρω εμπορευματοποίησή του, πρέπει να καταργηθεί η εξάρτηση των τομέων αυτών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και να υπάρξει αποκλειστικά κρατικός τομέας προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης.
Απ’ την πλευρά μας σαν Δημοτική Αρχή, κάθε χρόνο δημιουργούμε νέες δομές, αναβαθμίζουμε τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και τις υπόλοιπες δομές που φιλοξενούν παιδιά, με ανάλογο εξοπλισμό, αλλά και υποδομές. Αυτές όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Ζητούμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την πολιτική, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δημόσιων, δημοτικών δομών και των νέων ζευγαριών και τελικά των ίδιων των παιδιών. Να χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί και οι κοινωνικές δομές των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμα, με όλα τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να προγραμματίσουν και καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Να αρθούν οι απαγορεύσεις των μόνιμων προσλήψεων, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μέσω των προγραμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την περαιτέρω συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων, δημοτικών κοινωνικών δομών, των παιδικών σταθμών και τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων παιδιών.