Παρέμβαση του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού: «Ανοίξτε τις εκκλησίες με αυστηρά μέτρα»

    Ημερομηνία:

    O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός  (στην από 8/12 επιστολή του) δηλώνει ότι μεταφέρει το αίτημα του λαού του, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να λειτουργήσουν οι ναοί –κάποιοι από τους οποίους χωρούν χίλια και πλέον άτομα- με συμμετοχή ελαχίστων πιστών.

    Σημειώνει ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο τονίζει ότι «Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς».

    Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί την στιγμή που  επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση,  αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».

    Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στα «σαρανταλείτουργα» που τελούνται αυτήν  την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί)  και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών. Το πλήρες κείμενο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ηλείας έχει ως εξής:

    «Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

    Σεβασμιώτατοι άγιοι Σύνεδροι,

    ‘Ελαβα το ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της 7-12-2020 με την αποστολήν της νέας ΚΥΑ της Κυβερνήσεως περί παρατάσεως των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνον της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι 14 Δεκεμβρίου και θα πειθαρχήσουμε.

    Όμως πρέπει να επισημάνω τις αντιδράσεις Χριστιανικών Συλλόγων και Σωματείων- έχετε λάβει και εσείς πρόσφατα τέτοιες διαμαρτυρίες – αλλά και Χριστιανών μου, οι οποίοι διαμαρτύρονται δια το κλείσιμο των Εκκλησιών μας. Νομίζω δε δικαίως.

    Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση. Βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό). ΝΑΙ, στους μεγάλους Ναούς που χωράνε χίλιοι και πλέον Χριστιανοί ας επιτραπή να εισέλθουν λιγότεροι από 100,50. Αλλά να μπουν μερικοί μέσα. Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς. Τώρα μάλιστα γίνονται τα σαρανταλείτουργα το πρωί (6-8 π.μ.). Λίγοι Χριστιανοί συνήθως πηγαίνουν. Ας μη εμποδίσουμε 5 ή 10 ή και 15 Χριστιανούς να λάβουν μέρος.

    Μακαριώτατε και Άγιοι Αδελφοί,

    Θα τα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά να επιτραπή ο Εκκλησιασμός ολίγων Χριστιανών. Διότι, όπως το βλέπετε και το ζήτε και εσείς, δεν έχουμε μόνον εμείς οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας πίεσι των Χριστιανών μας, αλλά πολλοί εξ αυτών εναντιώνονται και κατά της Κυβερνήσεως. Οι Κυβερνώντες είναι Χριστιανοί. Ας το προσέξουν και αυτό.

    Επί τούτοις διατελώ».

    patrisnews.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Oι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη χρησιμοποιούν αυτές τις 7 φράσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

    Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και...

    Ζήτησε από το εργοδότη της να λείψει εκτάκτως από την δουλειά – «Η απάντησή του με σόκαρε»

    Δεν είναι λίγες οι ιστορίες με εργοδότες και διευθυντές...

    Μελέτη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο πράσινο γερνούν πιο αργά

    Όσοι περνούν αρκετό χρόνο στη φύση νιώθουν λιγότερη ανάγκη να πάρουν...

    Η «άγνωστη» στάση του σεξ που τελικά όλοι έχουν δοκιμάσει! Είναι η πιο δημοφιλής στην αναζήτηση της Google

    Σύμφωνα με το History Channel και άλλες πηγές, οι απαρχές του πρέτσελ (Pretzel...