Η Μαρία Σαράφογλου γράφει για την φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τις καινοτομίες, τις προκλήσεις και τα μηνύματά της.
Το σαμποτάζ απέτυχε. Είτε προήλθε από ανθρώπινο χέρι, είτε από την ίδια τη φύση. Ούτε η άρτια οργανωμένη επίθεση στο TGV , το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας, με στόχο να προκαλέσει χάος, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ούτε η δυνατή βροχή που έπεφτε ασταμάτητα, κατόρθωσαν να «λαβώσουν» το μοναδικό υπερθέαμα που προσέφεραν οι Γάλλοι. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι 2024, ήταν απλά ξεχωριστή. Γεμάτη συμβολισμούς, πάθος, τόλμη, χρώμα, πληρότητα και ελευθερία. Όπως θα έπρεπε να είναι και η ζωή μας.
Μια διοργάνωση που εξελίχθηκε για πρώτη φορά εκτός σταδίου και ενσάρκωσε τα ιδεώδη του αθλητισμού με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο. Ήταν ένας ύμνος στη διαφορετικότητα και τη συμπεριληπτικότητα, με ιστορικές αναφορές, αλλά και με μοντέρνες ανατροπές. Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός σπορ, τέχνης και μόδας. Και παρά τα έντονα κιτς στοιχεία-που δεν έλειπαν από την τελετή- και τις βιτριολικές δόσεις του «διαφορετικού» και του «αλλόκοτου», που δοκίμασαν τις κοινωνικές αντοχές και ανοχές των θεατών, τελικά έκανε τη διαφορά.
7000 αθλητές παρελάσαν κατά μήκος του Σηκουάνα, σε μια διαδρομή περίπου έξι χιλιομέτρων, πλαισιωμένοι από εντυπωσιακά δρώμενα και παραστάσεις, είτε εν πλω, είτε στα σπουδαιότερα μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, αναδεικνύοντας την μεγαλοπρέπειά τους. Από την Παναγία των Παρισίων, τις υπέροχα φωτισμένες γέφυρες, τις ταράτσες κτιρίων, έως τον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ.
Πρώτη η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Ακολούθησε η ομάδα των προσφύγων αθλητών και οι ομάδες των υπόλοιπων χωρών με αλφαβητική σειρά. Η πλωτή παρέλαση ολοκληρώθηκε με τις δυο πολυπληθέστερες αθλητικές ομάδες, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η πόλη του Λoς Άντζελες θα είναι η επόμενη οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2028 και με την γαλλική ομάδα.
Παγκοσμίου φήμης αθλητές και διάσημοι καλλιτέχνες έγιναν μέρος της λαμπρής γιορτής, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, γεμάτο μελωδίες με νόημα και δυνατά μηνύματα. Όπως η ερμηνεία του “Imagine”, πάνω σε μια σχεδία και δίπλα σε ένα φλεγόμενο πιάνο να μεταφέρει το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης πιο επίκαιρο από ποτέ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων ένα μέταλ συγκρότημα η γαλλική μπάντα Gojira συμμετείχε στην τελετή έναρξης με ένα επαναστατικό τραγούδι. Άλλη μια καινοτομία ήταν το breakdance , το οποίο κάνει το ντεμπούτο του ως ολυμπιακό άθλημα σε αυτούς τους αγώνες.
Οι παριζιάνικες πασαρέλες, ο αισθησιακός χορός του καμπαρέ, το χιούμορ από την κωμική σειρά animation “Minions”, σχεδόν όλα βρήκαν μια θέση σε αυτή την τελετή. Ηχηρή απουσία είχε το γαλατικό χωριό και οι πρωταγωνιστές του.
Όμως, ακόμα και η επιλογή των καλλιτεχνών είχε την ιδιαίτερη σημασία της. Η εκκεντρική Lady Gaga άνοιξε την παράσταση και η ανεπανάληπτη Celine Dion έριξε την αυλαία. Η θριαμβευτική επιστροφή της στη σκηνή, ενάμιση χρόνο μετά την διάγνωση με το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου, μια σπάνια ασθένεια με την οποία δίνει μάχη, ήταν από τις εκπλήξεις της βραδιάς. Η σπουδαία καλλιτέχνης ερμήνευσε το τραγούδι Ύμνος στην Αγάπη, της Edit Piaff, στο ορόσημο του Παρισιού, τον Πύργο του Άιφελ, προκαλώντας συγκίνηση με την μελωδική φωνή της, που εκτός των άλλων, αντηχούσε τη δύναμη της ψυχής. Ένα από τα σημαντικότερα όπλα των αθλητών.
Το εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα ήταν καθηλωτικό, από την έναρξη έως το φινάλε. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες μαγνήτισε τα βλέμματα, χάρισε μαγικές στιγμές και μας ταξίδεψε στον χρόνο, στη φαντασία, αλλά και στο όνειρο. Chapeau.