Πάσχα 2025: Πόσο ακριβότερα πωλούνται φέτος τα αμνοερίφια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    Ημερομηνία:

    Αυξημένες είναι, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές στα αρνιά και στα κατσίκια που πωλούνται την Μεγάλη Εβδομάδα στα περισσότερα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ.

    Οι τιμές στα αμνοερίφια αναμένεται να «τσιμπήσουν» 1 με 2 ευρώ, φτάνοντας στα περίπου 11 με 12 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ και τα 14 με 16 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, σύμφωνα με το enikonomia.gr. Ωστόσο, λόγω του έντονου ανταγωνισμού δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την ζήτηση οι τιμές να είναι ελαφρώς πιο χαμηλές.

    Οι κυριότερες αιτίες για τις αυξήσεις 

    Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο καθώς φέτος το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό, οι επιζωοτίες πανώλης και ευλογιάς «χτύπησαν» τα κοπάδια, τα πλημμυρικά φαινόμενα τύπου «Daniel» και οι φωτιές κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή η μειωμένη εγχώρια παραγωγή επηρεάζει τις τιμές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της αγοράς το Πάσχα αντιστοιχούν σε 800.000 αμνοερίφια. Φέτος ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μειωμένος, κατά 300.000 αμνοερίφια. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έως σήμερα έχουν θανατωθεί 38.000 ζώα λόγω της πανώλης, πάνω από 90.000 ζώα από την έξαρση της ευλογιάς, ενώ στην εξίσωση προστίθεται και ο αριθμός των κοπαδιών που χάθηκαν από τον «Daniel» και τις φωτιές.

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά, καθώς θα γίνουν και εισαγωγές για να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν. Σημειώνεται ότι φέτος τα ζώα που θα έρθουν, θα είναι σφαγμένα λόγω της έξαρσης της πανώλης που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ρουμανία. Να σημειωθεί ότι πέρυσι εισαγάγαμε 150.000 αμνοερίφια από το εξωτερικό, κυρίως από Ρουμανία ωστόσο η Ρουμανία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο έξαρση πανώλης και οι εξαγωγές από τη χώρα ζώντων αμνοεριφίων απαγορεύτηκαν από την Κομισιόν. Ουσιαστικά επιτρέπεται μόνο η εισαγωγή σφαγμένων ζώων από «καθαρές» από πανώλη φάρμες, με παραγωγούς της Θεσσαλίας να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές, φέτος, θα μπορούν να ξεχωρίσουν εάν είναι ελληνικό ή όχι, το αμνοερίφιο που θα αγοράσουν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ξεθωριάζει η ευρωπαϊκή πολυτέλεια: Πώς τα αμερικανικά brands έγιναν της μόδας

    Η μετοχή του κλάδου πολυτελών ειδών που δίνει τις...

    Οι 6 «μαγικές» φράσεις που κάνουν τα παιδιά να ακούνε τους γονείς τους

    Οι γονείς ψάχνουν πάντα τρόπους για να κάνουν τα...

    «Πληγή» τα φακελάκια στο ΕΣΥ – Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος

    Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο διευθυντής Καρδιοχειρουργικής...

    BMW: Τα ηλεκτρικά θα μπορούν να επιστρέφουν στο δίκτυο το ρεύμα των μπαταριών τους

    Σε ένα σημαντικό βήμα προς τη σύνδεση της ηλεκτροκίνησης...