Ανω – κάτω γίνεται, για μια ακόμα φορά, η αγορά των υγρών καυσίμων, με τους καταναλωτές που προτίθενται να ταξιδέψουν το Πάσχα, να μην μπορούν να υπολογίσουν το κόστος της τιμής της βενζίνης που θα χρειαστούν αυτόν τον μήνα.
Οι τιμές βρισκόταν εδώ και κάποιες ημέρες σε ανοδική πορεία, όμως, μετά την ανακοίνωση – έκπληξη των χωρών του ΟΠΕΚγια μείωση της παραγωγής, η τιμή του βαρελιού εκτοξεύθηκε πάνω από 8% και έπεται συνέχεια, όπου προφανώς ο αντίκτυπος θα φτάσει πολύ σύντομα και στις αντλίες των πρατηρίων.
Στην αγορά των υγρών καυσίμων, όμως, καταγράφεται τον τελευταίο μήνα κι ένα παράδοξο γεγονός. Η βενζίνη ανεβαίνει μεν, αλλά αντίθετα το πετρέλαιο κίνησης πέφτει. Και είναι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών, ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς συνήθως οι τιμές στα δύο προϊόντα ακολουθούν ίδια τροχιά.
Οι αναλυτές δεν μπορούν να αποδώσουν σε κάποιο ρεαλιστικό λόγο αυτήν την ανάποδη πορεία και το γεγονός είναι ότι οι τιμές της βενζίνης παίρνουν πάλι φωτιά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, καθιστώντας την έξοδο των εκδρομέων πιο δαπανηρή.
Οπως προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα της αγοράς αλλά και τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου πετρελαιοειδών, η αμόλυβδη θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά με αποτέλεσμα κι άλλες περιοχές να προστίθενται στην πανάκριβη περιοχή των 2 ευρώ ανά λίτρο.
Ηδη πάνω από αυτήν την τιμή πωλείται η αμόλυβδη σε Κυκλάδες (2,148), Δωδεκάνησα (2,056) και Ευρυτανία (2,010). Στο «καυτό» όριο των 2 ευρώ πλησιάζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί του Πάσχα, όπως η Κεφαλονιά (1,994 ευρώ/λίτρο), η Λευκάδα (1,972), το Ρέθυμνο (1,970), η Φωκίδα (1,967), κ.α
Στην Πάτρα και στη Δυτική Αχαΐα, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων βρίσκεται ήδη στα 1,921 ευρώ/λίτρο.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου κίνησης όπου σε Πάτρα και Δυτική Αχαΐα έχουν υποχωρήσει στα 1,62 – 1,63 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Αιγιάλεια είναι λίγο πιο ακριβό, στα 1,62 ευρώ/λίτρο.
Στην Ανατολική Αιγιάλεια, η τιμή έχει εκτοξευθεί ήδη στα 1,949 ευρώ/λίτρο.