flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Πατούν γκάζι οι εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων

Ισχυρές επιδόσεις, που ενδεχομένως να αγγίξουν αυτές του 2019, αναμένεται να εμφανίσει ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων κατά τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι το ταξίδι έχει επιστρέψει παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων. Ενδεικτικά, η Autohellas αναφέρει, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, ότι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ρυθμός αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car) είχε σημαντική ισχυρότερη δυναμική λόγω της ανάκαμψης της εσωτερικής και διεθνούς μετακίνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εισηγμένη να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Για θετικές ενδείξεις και ισχυρή ζήτηση είχε κάνει λόγο τον Απρίλιο, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Autohellas, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευτύχης Βασιλάκης.

Οσον αφορά τον τομέα των μακροχρόνιων ενοικιάσεων (leasing), που δεν επηρεάζεται από την πορεία του τουρισμού, εμφανίζει ισχυρή ζήτηση. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, οπότε η ζήτηση από ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες για μισθώσεις ήταν χαμηλή, όπως αναφέρουν παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς. Με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους οδηγούς, η Autohellas διαθέτει την επιλογή «Flex Drive», όπου δεν απαιτείται προκαταβολή και η μίσθωση γίνεται σε μηνιαία βάση. Ισχυροποίηση των επιδόσεων όχι μόνο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (2021, 2020), που λόγω της πανδημίας το ταξίδι είχε περιοριστεί δραματικά, αλλά συγκριτικά και με το 2019, προβλέπουν στελέχη και των υπόλοιπων μεγάλων «παικτών» του κλάδου. Στην Avis, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνεται το θετικό σενάριο της εμφάνισης ισχυρότερων επιδόσεων συγκριτικά με το 2019, με το μείγμα όμως να είναι διαφορετικό. Αναμένεται, δηλαδή, να κυριαρχήσει το ταξίδι αναψυχής έναντι του επαγγελματικού ταξιδιού, με την εταιρεία να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία δίνοντας τη δυνατότητα για άμεση μίσθωση αυτοκινήτου μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής.

Αναμένουν ισχυρές επιδόσεις κατά τη φετινή χρονιά λόγω και της επιστροφής των ταξιδιών.

Η Sixt του ομίλου «Μοτοδυναμική» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 εμφάνισε ισχυρότερες επιδόσεις συγκριτικά με το 2019. Συνολικά κατά την περασμένη χρονιά, τα έσοδα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ήταν διπλάσια συγκριτικά με το 2020 και μειωμένα μόλις 16% σε σχέση με το 2019.

Χθες ο όμιλος Leaseplan, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής εταιρείας του, ανακοίνωσε τα μεγέθη α΄ τριμήνου, κατά το οποίο η καθαρή κερδοφορία, ύψους 360 εκατ. ευρώ, ήταν διπλάσια (99,4%) συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η ολλανδική πολυεθνική, για την οποία έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς η γαλλική ALD, αναμένει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτοντας τον υψηλότερο αριθμό παραγγελιών από ποτέ.

Το σύνολο όμως των «παικτών» του κλάδου βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις των αυτοκινήτων. Στον τομέα των μακροχρόνιων ενοικιάσεων, το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού υπογεγραμμένων συμβάσεων και παραγγελιών. Αντιθέτως, στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή δεν προκαλούν επιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες έχουν εξασφαλίσει εγκαίρως επαρκή αριθμό αυτοκινήτων.