Ανησυχητικά στοιχεία για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας καταγράφηκαν το 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες , σημειώθηκαν συνολικά 10 θανατηφόρα ατυχήματα και 76 σοβαρά ατυχήματα. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν σχεδόν τα ίδια με το 2023, ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2022, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας.
Τα εν λόγω στοιχεία αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ινστιτούτου Εργασίας Δυτικής Ελλάδας της ΓΣΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Πάτρα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Βασιλική Σεϊντή, προϊσταμένη της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Αχαΐας, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σταυρούλα Παναγόπουλου ανέφερε πως η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο ενημέρωσης με 100 δράσεις, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ σε όλη την Ελλάδα. «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για να γνωρίζουμε θέματα ασφαλείας για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Πολλοί κλάδοι πλήττονται σε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, που έμεινε παγωμένος για αρκετά χρόνια και έμπειρο προσωπικό κινήθηκε σε άλλους κλάδους. Υπάρχουν φαινόμενα εργατικής ασυδοσίας, υπερβολικών ωραρίων και μαύρης εργασίας που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα. Για να αντιμετωπίσουν αυτά, θα πρέπει να υπάρχει στελέχωση και θωράκιση στον ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά και κίνητρα σε εργοδότες για να παρέχουν μέτρα ασφαλείας, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των μέτρων πρόληψης».
Την ημερίδα χαιρέτισαν, από το ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σολωμού, Μαρίνος Σκανδάμης, ο επικεφαλής της περιφερειακής αντιπολίτευσης Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Τσάκωνας και του ΤΕΕ Βαγγέλης Καραχάλιος, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι πρέπει να εξαλειφθεί η μαύρη εργασία και να γίνουν κινήσεις για να υπάρχει ασφάλεια στους εργαζόμενους.
*πηγη: Εφημερίδα “Πελοπόννησος”
