Το συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που ξεκινά τις εργασίες του αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, εισάγει φέτος πολλές καινοτομίες και μία απ’ αυτές είναι ότι αποτελεί χώρο όπου θα γίνει η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σπουδαίων ερευνών.
Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
· Μελέτη για τις έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα – Οι προσφερόμενες ψηφιακές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Διενεργήθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, με την ευθύνη του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Γιάννη Χαραλαμπίδη. Εστιάζει στην αποτύπωση της κατάστασης των ελληνικών δήμων, σε σχέση με την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, μέσω των διαδικτυακών τους τόπων. Μέσα από συσχετίσεις μεγεθών και συγκρίσεις με τα σχετικά και διεθνή και εθνικά πρότυπα, θα αναδειχθούν τα ισχυρά και αδύναμα σημεία των ΟΤΑ Α’ βαθμού σε σχέση με την ενσωμάτωση πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η πρόοδος των ελληνικών περιφερειών σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Η έκθεση εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα με το ελληνικό τμήμα, πρόεδρος του οποίου είναι η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για έκθεση που σε ετήσια βάση μετρά την πρόοδο των 13 ελληνικών περιφερειών στην επίτευξη των 17 πυλώνων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
· Ετήσια καταγραφή των στάσεων και των αντιλήψεων των Ελλήνων για τους ΟΤΑ. Πρόκειται για έρευνα που μετρά αντιλήψεις, στάσεις και προσδοκίες του γενικού πληθυσμού σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Η καταγραφή θα γίνεται σε σταθερή ετήσια βάση ώστε να καταγράφονται οι τάσεις και οι αλλαγές σχετικά με τις αντιλήψεις και προσδοκίες των Ελλήνων σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης. Πραγματοποιήθηκε από την Data Consultants σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ.
· Η αναπτυξιακή εικόνα των ελληνικών περιφερειών. Μέσα από την έκθεση αυτή αποτυπώνονται και παρακολουθούνται σε ετήσια βάση τα σημαντικότερα μεγέθη αναπτυξιακού χαρακτήρα για τις ελληνικές περιφέρειες, πραγματοποιώντας συγκρίσεις τους έναντι του εθνικού και ευρωπαϊκού μέσου κατά περίπτωση. Αναδεικνύονται για κάθε ελληνική περιφέρεια οι τομείς της περιφερειακής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, αλλά και οι σημαντικότερες προκλήσεις για την επίτευξη συνθηκών διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Πραγματοποιήθηκε από την Data Consultants σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ.