Δεκατρία άτομα θα περάσουν την Δευτέρα το κατώφλι του ανακριτή, ως εμπλεκόμενα σε δύο υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και έχουν σχέση με την Πάτρα. Η πρώτη υπόθεση αφορά την κομπίνα των 500.000 και πλέον ευρώ, με τις αποστολές «μαϊμού» προϊόντων μέσω κούριερ που έχει έδρα την Πάτρα (λειτουργεί υποκατάστημα στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας) και η δεύτερη το εμπόριο ναρκωτικών με εμπλοκή ενστόλων και δημοσίων υπαλλήλων!
Στην δεύτερη περίπτωση όλα ξεκίνησαν μετά από μία ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στους «Αδιάφθορους» στα τέλη του περασμένου Μαΐου.
Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και οι συνομιλίες που καταγράφηκαν από τους κοριούς της ΕΛ.ΑΣ είναι χαρακτηριστικές και «καίνε» τη δράση της σπείρας. Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει μία ιεραρχικά δομημένη, επιχειρησιακή ομάδα και διακινούσαν ναρκωτικά σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας.
Η δράση της σπείρας ήταν διαρκής, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024, αποτελώντας βασική πηγή και για κάποια εκ των μελών της οργάνωσης, μοναδική πηγή των εισοδημάτων τους. Τα μέλη της συνδέονταν με συγγενικές σχέσεις και στενές φιλίες.
Ενας 34χρονος Αλβανός φέρεται να ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με την αποθήκευση των ναρκωτικών, τον διαχωρισμό τους σε διαφορετικές ποσότητες και τη διαμοίρασή τους στα υπόλοιπα μέλη για την περαιτέρω διακίνηση.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διακινούσε και ο ίδιος σε «πελάτες», λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας να αναφέρει ευθέως την ποσότητα και το είδος της ναρκωτικής ουσίας. Οριζε ο ίδιος το σημείο συνάντησης και προέτρεπε τους «πελάτες» να είναι συνεπείς στην ώρα συνάντησης προκειμένου η αγοραπωλησία να πραγματοποιηθεί άμεσα, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον εντοπισμό του από τις αρχές.
Ο 37χρονος συλληφθείς, βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν επιφορτισμένος με τον ρόλο προμηθευτή των ναρκωτικών ουσιών. Δεν εργαζόταν και η ενασχόλησή του με τα ναρκωτικά αποτελούσε την κύρια πηγή εισοδήματός του.
Προμήθευε με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών έναν 46χρονο κατηγορούμενο, με τον οποίο πραγματοποιούσε συναντήσεις στο κατάστημά του στο κέντρο της Πάτρας, και κανόνιζαν την περαιτέρω διακίνηση.
Ο 49χρονος, ο οποίος κατέχει οργανική θέση δημοσίου υπαλλήλου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ως κλητήρας), φέρεται να ήταν ο υπαρχηγός και το «δεξί χέρι» του αρχηγού, αποτελούσε τον προμηθευτή ναρκωτικών στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και τον βασικότερο διακινητή ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, είχε αναλάβει την κύρια διακίνηση των ναρκωτικών στον μεγαλύτερο αριθμό «πελατών».
Παράλληλα, εμπλεκόμενος φαίνεται να ήταν και ο αδελφός του, ο οποίος είναι υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Λάμβανε κυρίως εντολές από τον αδελφό του σχετικά με τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που, είτε ο ίδιος, είτε σε συνεργασία με τον αδερφό του προμηθεύονταν από τον αρχηγό ή προμήθευαν τους «πελάτες».
Ο ίδιος, κατά πληροφορίες, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ ο ρόλος του είχε «αναβαθμιστεί» σε αυτόν του βασικού διακινητή των ναρκωτικών ουσιών.
Και ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, όπως αναφέρεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, προέτρεπε τους «πελάτες» να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία των ναρκωτικών μέσα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου εργαζόταν.
Ενας 56χρονος και ο 50χρονος εποχικός πυροσβέστης αποτελούσαν δύο από τους βασικούς διακινητές ναρκωτικών. Προμηθεύονταν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών από τον υπάλληλο της Περιφέρειας, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσαν. Η προμήθεια των ναρκωτικών γινόταν κυρίως στο σπίτι του υπαλλήλου της Περιφέρειας ή σε καφετέρια στο κέντρο της Πάτρας.
Ο «μεταφορέας» της σπείρας ήταν ο 36χρονος αδερφός του αρχηγού, επίσης Αλβανικής καταγωγής. Ο ίδιος είναι «παλιός γνώριμος» των αρχών και έχει συλληφθεί, μεταξύ άλλων, για ναρκωτικά.
Ο Υπάλληλος Ε.Κ.Α.Β., είχε ρόλο μεσάζοντα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις αγοραπωλησίες.
ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι συνομιλούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας συνθηματικά για να προσδιορίσουν το είδος και την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών, ενώ κυρίως επικοινωνούσαν μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.
Ενδεικτικές είναι κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν, όπως το «φρέσκο», εννοώντας νέα προμήθεια ναρκωτικής ουσίας και το «Champions League», όταν αναφέρονταν σε ναρκωτική ουσία καλής ποιότητας. Η δε λέξη «στοίχημα» σήμαινε την αγοραπωλησία ναρκωτικών.
Τη λέξη «μπύρα» χρησιμοποιούσαν όταν αναφέρονταν στη ναρκωτική ουσία κάνναβη, όπως επίσης και η λέξη «Black», ενώ κωδικοποιημένες φράσεις χρησιμοποιούσαν όταν μιλούσαν και για χρηματικά ποσά.
Ενδεικτικές είναι οι φράσεις:
«Σαραντάρι» = ναρκωτική ουσία έναντι του χρηματικού ποσού των σαράντα ευρώ,
«Εικοσάρι» = ναρκωτική ουσία έναντι του χρηματικού ποσού των είκοσι ευρώ,
«Δέκα» = ναρκωτική ουσία έναντι του χρηματικού ποσού των δέκα ευρώ,
«Αλληλογραφία» = αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών
«Χαρτιά» = χρηματικά ποσά
«Μπλε» = ναρκωτική ουσία κοκαΐνης εντός αυτοσχέδιας νάιλον συσκευασίας χρώματος μπλε,
«Φαγητά» = ποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
«Σουβλάκια» = ποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
«Εντυπα» = ποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
«Κολοκύθια» = ναρκωτικές ουσίες,
«Παρμεζάνα» = ναρκωτικές ουσίες,
«Ανταλλακτικά» = ναρκωτικές ουσίες,
«Γάλα» = ναρκωτικές ουσίες,
«Θα ’ρθεις να με πάρεις / Ελα από εδώ να με πάρεις» = αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών
«Να κάνουμε βουτιά» = αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών.
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ «ΝΤΟΥ» ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ
Το μεσημέρι της Τετάρτης, οργανώθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων συντονισμένη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Λίγο μετά τις 15:00, εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο να σταματάει έξω από το σπίτι του αρχηγού.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ο 34χρονος και προσέγγισε το όχημα από την πλευρά του συνοδηγού. Αμεσα, αστυνομικοί ζήτησαν από τον οδηγό του αυτοκινήτου να αποβιβαστεί από το όχημα. Τότε, πέταξε μία συσκευασία που περιείχε κοκαΐνη, και συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.
Ο αρχηγός, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχθηκε εν μέρει τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αναφέροντας ότι προέβαινε στη διακίνηση ναρκωτικών σε «επαφές» του, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι λίγο πριν από την ακινητοποίησή του από τους αστυνομικούς προμήθευσε με ναρκωτικά τον οδηγό του οχήματος που είχε συναντήσει νωρίτερα.
Ο 56χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι γνώριζε προσωπικά τον κατηγορούμενο υπάλληλο της Περιφέρειας και ότι του ζητούσε κάνναβη για προσωπική χρήση.
Ο πυροσβέστης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι γνώριζε τα δύο αδέρφια, με τα οποία το τελευταίο έτος έκαναν χρήση κάνναβης, καθώς επίσης προμηθεύονταν κάνναβη από τον υπάλληλο της Περιφέρειας στην τιμή των 6-7 ευρώ ανά γραμμάριο, ενώ εξυπηρετούσε επαφές του δίνοντάς τους κάνναβη.
Οι υπόλοιποι συλληφθέντες φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι θα απολογηθούν στον ανακριτή.
ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ – 194 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ
Συνολικά στη δικογραφία περιλαμβάνονται 30 άτομα, για τα οποία εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε τουλάχιστον 194 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, φαρμακευτικά δισκία, 7.425 ευρώ, αεροβόλο όπλο και οχήματα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για την υπόθεση συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των τέσσερις Δημόσιοι Υπάλληλοι, καθώς και ακόμη ένα άτομο-μη μέλος, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά και όπλα.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 74,07 γραμμ. κοκαΐνης,
- 143,5 γραμμ. κάνναβης,
- -42- φαρμακευτικά δισκία,
- τρίφτης,
- 7.425 ευρώ,
- τρεις ζυγαριές ακριβείας,
- αεροβόλο όπλο,
- πτυσσόμενη ράβδος,
- 12 κινητά,
- πλήθος καρτών SIM,
- όχημα και
- τρεις μοτοσυκλέτες.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΠΟΥΡΑΣ – ΜΠΟΝΑΝΟΣ:
Ερωτηθείς από την «ΓΝΩΜΗ» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ποια η θέση του για το γεγονός ότι υπάλληλος του Πανεπιστημίου Πατρών φέρεται ως εμπλεκόμενος συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών δήλωσε: «Δεν έχω ενημερωθεί επίσημα για το συμβάν. Μπορεί την Δευτέρα ο υπάλληλος μετά την ανακριτική διαδικασία να απαλλαγεί κατηγοριών και να αφεθεί ελεύθερος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβαίνω σε δηλώσεις δίκη προθέσεων όταν μάλιστα δεν υπάρχει τελεσιδικία για τον συγκεκριμένο υπάλληλο που πράγματι υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Παρά ταύτα θεωρώ γενικώς, το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών μια πολύ σοβαρή κοινωνική πληγή και προφανώς μια τέτοια πράξη αν αποδειχθεί ότι συνέβη αποτελεί πλήγμα για τον χώρο του Πανεπιστημίου και είναι προφανές ότι θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από πλευράς του Πανεπιστημίου».
Στο μεταξύ αστραπιαία κινητοποιήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υπόθεση του υπαλλήλου της και όσων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στην Πάτρα.
Μετά από συνεννόηση με τον Νεκτάριο Φαρμάκη ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χαράλαμπος Μπονάνος, με έγγραφό του προς την Αστυνομική Διεύθυνση και την Εισαγγελία ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες όπως προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων.