Σε αχαρτογράφητα νερά έχει μπει προ πολλού η εστίαση, η οποία σήμερα συμπληρώνει 147 ημέρες σε καραντίνα, χωρίς να φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ.
Το σενάριο του ανοίγματος με δρακόντειους περιορισμούς δείχνει να απομακρύνεται στην παρούσα φάση, ενώ αυτό που ξεκαθάρισαν οι επαγγελματίες του κλάδου, στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν με το Χρηστο Σταϊκούρα και τον Αδωνι Γεωργιάδη, είναι ότι η εστίαση είναι αδύνατον να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, πλέον, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας και το Γκάζι καταγράφονται 40 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 20% των επιχειρήσεων στην εστίαση κινδυνεύει να κλείσει οριστικά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλλίτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.