ΠΑΤΡΑ: 3 και 1 έρευνες… για 3  κορίτσια

    Ημερομηνία:

    Οι διωκτικές αρχές εφαρμόζουν εδώ και μέρες την  μέθοδο της αντιστροφής του χρόνου από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό γεγονός, ώστε  ρίξουν άπλετο φως στο θάνατο των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Όπως είναι γνωστό 3 ανακρίτριες στην Αθήνα έχουν επωμισθεί τους φακέλους της Τζωρτζίνας, της Ιριδας και της Μαλένας, με την πρώτη περίπτωση να έχει προχωρήσει περισσότερο. Μετά την προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, της Τζωρτζίνας – όπως όλα δείχνουν – από τη χορήγηση υπερβολικής δόσης κεταμίνης, η βεντάλια των ερευνών όχι μόνο έχει ανοίξει αλλά κινείται πλέον με τα ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

    Οι δικαστικές αλλά κι οι αστυνομικές αρχές που θέλουν να λύσουν όλους τους γρίφους και να αποκρυπτογραφήσουν τις αιτίες των θανάτων της Ίριδας αλλά και της Μαλένας «τρέχουν» παράλληλα τρεις συν μία έρευνες τις οποίες έχουν αναλάβει διάφορες υπηρεσίες.

    Η εισαγγελική εντολή για να γίνουν νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις για τις συνθήκες θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας πυροδότησε από την περασμένη εβδομάδα ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση που έχει καθηλώσει το πανελλήνιο.

     

    Στην περίπτωση της Μαλένας οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα ελέγξουν ακόμα τους ιατρικούς της φακέλους, τις διαγνώσεις αλλά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί. Κι αυτό γιατί ο θάνατος του κοριτσιού το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Ηδη η 6η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει δώσει εντολή να διερευνηθούν εκ νέου τα μπλοκ παραφίνης με τους ιστούς της Μαλένας. Αν η νέα έρευνα δώσει κάποιο αποτέλεσμα τότε δεν θα χρειαστεί η διαδικασία εκταφής ώστε να ληφθεί νέο «υλικό»!

     

    Όσον αφορά τώρα την Ίριδα που πέθανε στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα θα ερευνηθούν, μεταξύ άλλων, και οι τηλεφωνικές κλήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του μόλις έξι μηνών βρέφους στο νοσοκομείο. Η ιατροδικαστική έκθεση της Ίριδας θα βγει σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτή της Μαλένας. Τα δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρχές για το έξι μηνών κοριτσάκι είναι περισσότερα, καθώς ο θάνατος της, τον Μάρτιο του 2021, είναι πιο πρόσφατος από αυτόν της αδερφής της Μαλένας που «έσβησε» τον Απρίλιο του 2019.

    Παράλληλα πληροφορίες κάνουν λόγο για ίχνη ασφυκτικού θανάτου του μικρότερου κοριτσιού της οικογένειας. Με τα παραπάνω δεδομένα οι αρχές θέλουν να λύσουν το μυστήριο της πιο εύκολης θεωρητικά υπόθεσης και στη συνέχει να ξετυλίξουν το γρίφο με τη Μαλένα. Αν όλα εξελιχθούν, σύμφωνα με το νέο σχεδιάγραμμα που έχουν καταρτήσει οι εμπλεκόμενοι, μετά το Πάσχα ίσως να δοθεί από ιατροδικαστικής, τουλάχιστον, πλευράς η απάντηση για τον θάνατο της Ίριδας.

     

    Αναζητούν ηλεκτρονικά αποτυπώματα

    Η δεύτερη έρευνα βρίσκεται στα χέρια της 18ης ανακρίτρια η οποία χειρίζεται τη δολοφονία της Τζωρτζίνας. Μετά τον εν διαστάσει σύζυγο της Μάνο Δασκαλάκη και τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Καραμανδάνειου νοσοκομείου της Πάτρας. Υποκατηγορία της συγκεκριμένης έρευνας, όμως έχει να κάνει με τα στοιχεία που θα αντληθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια από το λάπτοπ που ανασύρθηκε από τη διάνοιξη του τάφου της Τζωρτζίνας αλλά και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και των οκτώ κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου στη Πάτρα.

     

    Η εξέταση των συγγενών

    Η τρίτη μεγάλη έρευνα τώρα διεξάγεται από το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, όπου έχει ξεκινήσει νέος κύκλος καταθέσεων ιατρικού προσωπικού κυρίως από νοσοκομείο της Αθήνας. Πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές που παρακολούθησαν την πορεία της υγείας της Μαλένας. Τελευταίοι όπως όλα δείχνουν, κι αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή θα κληθούν να καταθέσουν συγγενείς της Πισπιρίγκου. Με πρώτη την Δήμητρα Πισπιρίγκου η οποία ήταν παρούσα όταν πέθανε η Ιριδα.

     

    Η κεταμίνη

    Μία ακόμη έρευνα είναι σε εξέλιξη και αφορά την «διαδρομή» της κεταμίνης. Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει βρεθεί. Η «Πολιτεία» ήταν η πρώτη εφημερίδα πανελλαδικά που ανέδειξε το θέμα του συγγενούς της Ρούλας ο οποίος κινείται στον χώρο των ναρκωτικών. Οσο περνούν οι μέρες τόσο βεβαιώνεται ακόμη περισσότερο πως η ουσία μάλλον δόθηκε «χέρι χέρι»!

     

    Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

    Οι δύο εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, παρήγγειλαν νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους θανάτους των δύο παιδιών που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών. Ωστόσο, στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών ανέφεραν πως πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών. Στοχεύουν σε νέα στοιχεία, απόλυτα τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα. Μέχρι πριν δέκα μέρες τον θάνατο της Μαλένας εξέταζε η άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκο Καρακούκη. Η συγκεκριμένη επιτροπή η οποία είχε συσταθεί και λειτουργούσε ενδοϋπηρεσιακά, σταματάει τις διαδικασίες ώστε να «πάρουν την σκυτάλη» οι επιστήμονες της νέας έρευνας. Οπως είναι γνωστό, πλέον την έρευνα για τον θάνατο της Ιριδας έχουν αναλάβει οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογριάς. Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα έρθει το επόμενο βήμα, πρώτα για το θάνατο του βρέφους και μετά για τη Μαλένα.

    Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, δήλωσε: «Ακούγαμε στην αρχή, ότι η Τζωρτζίνα ήταν το περιστατικό που ξεκλείδωσε ουσιαστικά και τους άλλους δύο θανάτους. Εάν θέλετε την εκτίμησή μου, ακόμα, και σε δικαστικό επίπεδο, το παιδί το οποίο μας δίνει την καθοριστική βολή στη δράστιδα ή στους δράστες είναι η Ιριδα. Η Ιριδα δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανέναν, ούτε ιατρικό λάθος, ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα παιδί που κατέληξε στο σπίτι. Είναι ένα παιδί που κατέληξε από ξεκάθαρη αιτία θανάτου, την οποία πλέον ειλικρινά δεν θέλω να προκαταβάλω, γιατί έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους πραγματογνώμονες, αλλά θα δείτε ότι στην Ιριδα δεν θα μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα, ούτε σε επίπεδο δικαστηρίου, ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο από τη δράστιδα ή τους δράστες».

    Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου σημείωσε: «Το υγρό που βρέθηκε στο πανάκι της Ιριδας προέρχεται από τους πνεύμονες και υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα. Η διερεύνηση της ανθρωποκτονίας και του τυχαίου γεγονότος σαφώς είναι στο τραπέζι, αλλά έχουμε αρκετά επιμέρους στοιχεία που δεν μπορούν να μας κάνουν να πάψουμε να μιλάμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται σαφώς για ανθρωποκτονία», κατέληξε.

     

    Και οι δύο ιατροδικαστές συμφωνούν πάντως ότι η νεκροψία της Αγγελικής Τσιόλα στην Πάτρα, αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

     

    Τα ύποπτα στοιχεία, τα οποία εξετάζουν οι Αρχές στην υπόθεση θανάτου της Μαλένας είναι τα εξής:

    ⦁ Αλλοιώσεις σε συκώτι και νεφρό

    ⦁ Ασφυκτικός θάνατος: Θεωρείται δεδομένος για πολλούς ιατροδικαστές

    ⦁ Το πανάκι στο χέρι του παιδιού

    ⦁ Δύο εκδορές στη μύτη και ένα έκζεμα στο μάγουλο

    ⦁ Τα 35 λεπτά της ώρας, που είναι η διαφορά από την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου λέει πως ειδοποίησε τους γιατρούς στο νοσοκομείο «Ελπίς» μέχρι την ώρα που φτάνουν οι γιατροί.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 5 Ιουλίου

    Κατά την περίοδο 1 έως 5 Ιουλίου, θα καταβληθούν...

    Πάτρα: Σωροί από σκουπίδια και στο Κοτρώνι

    Δεκάδες είναι τα παράπονα των κατοίκων στο Κοτρώνι, της...

    Πάτρα: «Καμίνι» και αυτό το καλοκαίρι η πλατεία Γεωργίου – Καίνε τα τσιμέντα

    Μόνο το φωτισμένο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι αυτό που...