Αυτό που περιμένουν για να ξεκινήσουν οι καταθέσεις, όπως έπραξαν και στη δολοφονία της Τζωρτζίνας, είναι τα επίσημα αποτελέσματα των βιολογικών εργαστηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τη νέα, συνολική επαναξιολόγηση όλων των ιατροδικαστικών δεδομένων από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογρηά, που πλέον έχει ζητηθεί από την Εισαγγελία.
Οι μάρτυρες αυτοί βρίσκονται στους κύκλους των προσώπων που ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, χρονικά και τοπικά, στους θανάτους των παιδιών, που σημειώθηκαν στις 13 Απριλίου 2019 (της 3,5 ετών Μαλένας) και στις 21 Μαρτίου 2021 (της μόλις έξι μηνών Ίριδας).
Όσον αφορά την περίπτωση της Μαλένας, ο κύκλος των μαρτύρων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος, αφού το κοριτσάκι είχε νοσηλευτεί για διαφορετικούς λόγους σε νοσοκομεία, και έτσι θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι γιατροί και το προσωπικό που ανέλαβαν τη νοσηλεία της, ενώ ήδη οι αντίστοιχοι ιατρικοί φάκελοι είναι
στα χέρια των αστυνομικών.
Για την Ίριδα, ο αριθμός των μαρτύρων είναι περιορισμένος, αφού το κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, με παρούσες σε πρώτη φάση τη θεία και τη μητέρα της – και στη συνέχεια τον πατέρα. Από εκεί και πέρα, λεπτομερείς καταθέσεις θα ληφθούν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που παρέλαβαν την Ίριδα και τους γιατρούς του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου που προσπάθησαν να τη σώσουν.
«Εγκληματική ενέργεια»
«Αυτή η ανακριτική στρατηγική προϋποθέτει πως τα αποτελέσματα των βιολογικών εξετάσεων στα δείγματα που αναλύονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η νέα επαναξιολόγηση όλων των
ιατροδικαστικών δεδομένων, θα αποδώσουν αποτελέσματα που θα δείχνουν εγκληματική ενέργεια», σημειώνει, μιλώντας στη Realnews, ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας με πλήρη γνώση της υπόθεσης. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία και τα δεδομένα μέσα από τα οποία οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν αποδείξεις δύο ακόμη δολοφονιών; Στα ειδικά εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ βρίσκονται ήδη τα πλακίδια με τα ιστολογικά και άλλα δείγματα που είχαν ληφθεί κατά τις πρώτες ιατροδικαστικές εξετάσεις μετά τους θανάτους των δύο παιδιών. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τη χορήγηση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών και, μάλιστα, στην περίπτωση της Μαλένας οι αναλύσεις έγιναν από το εργαστήριο που είχε ανιχνεύσει αρχικά την ύπαρξη κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας. Να σημειωθεί πως τα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες έναν νέο, υπερσύγχρονο φασματογράφο από τις ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να «δει» οποιαδήποτε ουσία με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
Από την πλευρά τους, οι δύο ιατροδικαστές, Ν. Καρακούκης και Ν. Καλογρηάς, έχουν πλέον, με δικαστική εντολή, άμεση πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιατροδικαστικό ή ιατρικό φάκελο υπάρχει για τη Μαλένα και την Ιριδα, προκειμένου, υπό το νέο πρίσμα των αποκαλύψεων για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, να επαναξιολογήσουν όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από τα σώματα των δύο παιδιών κατά τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής, από τις οποίες οι αστυνομικοί μπορούν να συναγάγουν συμπεράσματα από σημάδια γύρω από το στόμα και τη μύτη, ερευνώντας το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου με κλείσιμο των αεροφόρων οδών εξωτερικά. Ανάλογα συμπεράσματα μπορούν να συναχθούν και από τις αλλοιώσεις σε εσωτερικά όργανα που προκαλούνται από ασφυκτικές καταστάσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους
Σοβαρές ενδείξεις για τον θάνατο της Ίριδας έχουν στα χέρια τους οι Αρχές προκειμένου να αποδείξουν πως το βρέφος δεν χάθηκε από φυσιολογικά αίτια. Πλέον, για το μικρότερο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, οι έρευνες έχουν μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται σύντομα οι ενδείξεις να μετατραπούν σε αποδείξεις όσον αφορά τα αίτια θανάτου του μωρού. Η Ασφάλεια Αττικής, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών αλλά και οι ιατροδικαστές που ερευνούν τους θανάτους των παιδιών από την Πάτρα φαίνεται πως ήδη έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αιτία που προκάλεσε τον θάνατο της Ίριδας στις 21 Μαρτίου του 2021.
Από τις νέες έρευνες και, μάλιστα, στα ήδη υπάρχοντα «πλακίδια», δηλαδή τα ιστολογικά και τοξικολογικά στοιχεία που αποθηκεύτηκαν έπειτα από την πλήρη ιατροδικαστική έρευνα που έγινε για την περίπτωση της Ίριδας, φαίνεται να προκύπτουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να εξηγήσουν τον μηχανισμό θανάτου του βρέφους, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 6,5 μηνών. Όπως είναι ήδη γνωστό, για την Ίριδα, όπως και για τη Μαλένα, υπάρχει ήδη η υποψία ότι ο θάνατός της προήλθε από ασφυξία.
Πλέον αναμένεται από την εξέλιξη της έρευνας και στους δύο τομείς να προκύψουν στοιχεία που να «δένουν» την υπόθεση και, μάλιστα, να «δείχνουν» και το πρόσωπο που ενδεχομένως προκάλεσε τον θάνατο του βρέφους.