Στο «κόκκινο» φτάνει η τιμή της πίτας και της πίτσας που αποτελούν δύο από τις πιο κλασικές επιλογές του γρήγορου φαγητού για τον περισσότερο από τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες οι αυξήσεις αυτές είναι της τάξεως του 20% με 30%, κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και της ενέργειας που παραμένει σε ένα υψηλό επίπεδο.
Μια έρευνα στην αγορά της Πάτρας και στις τιμές που επικρατούν στα καταστήματα του είδους, αποτυπώνουν στην πραγματικότητα τις αυξήσεις αυτές. Για παράδειγμα στις ψησταριές στο κέντρο της Πάτρας η τιμή της πίτας δεν πέφτει κάτω από τα 3,20 με 3,30 ευρώ.
Υπάρχουν δε περιπτώσεις που η τιμή φτάνει στα 3,80 ευρώ. Κάτω από τα 3 ευρώ, στα 2,70 με 2,80 ευρώ την πίτα πλέον μπορεί να την βρει κανείς μόνο στα συνοικιακά μαγαζιά εκτός κέντρου που έχουν προφανώς χαμηλότερο ενοίκιο.
Το καλαμάκι δε ξεκινάει από τα 2 ευρώ και πάνω, φτάνοντας έως και τα 2,20 με 2,30 ευρώ. Η πίτσα για όσους αγαπούν την ιταλική κουζίνα κυρίως έχει πάρει αντίστοιχες αυξήσεις αφού η βασική πρώτη ύλη που δεν είναι άλλο από το κίτρινο τυρί έχει ανεβασμένη τιμή κατά 20% τουλάχιστον.
Έτσι η τιμή της ξεκινάει στις πιτσαρίες του κέντρου από τα 11 με 12 ευρώ, ενώ στις παραγγελίες η τιμή φτάνει στα 9 με 10 ευρώ.
Μικρές οι αυξήσεις μπροστά στην ακρίβεια
Σύμφωνα πάντως με τους επαγγελματίες οι αυξήσεις αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στην ακρίβεια που έχουν πάρει το κόστος της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, αλλά και τα πάγια έξοδα τους.
Όπως λένε έχουν απορροφήσει ένα ποσοστό της ακρίβειας αυτής, αλλά εφόσον θέλουν να κρατήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, δεν μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις.
Διαφορετικά θα αναγκάζονταν απλά κάποια στιγμή να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Κάτι που είναι ένα σενάριο που πάντα παίζει στο προσκήνιο αφού είναι γεγονός ότι η αύξηση των τιμών έχει μειώσει την κίνηση και τον τζίρο των καταστημάτων τους.