Site icon Flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: Αλλάζει όψη η Πλατεία στον Αγιαλέξη – ΦΩΤΟ

ΠΑΤΡΑ: Αλλάζει όψη η Πλατεία στον Αγιαλέξη - ΦΩΤΟ

Μια νέα πλατεία έχει αρχίσει να παίρνει μορφή στην Αγίας Σοφίας στο ύψος της οδού Ιωαννίνων, απέναντι από το ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου και η «Πελοπόννησος» βρέθηκε στην περιοχή για να διαπιστώσει την εξέλιξη των εργασιών.

Πρόσφατα τα συνεργεία του εργολάβου έπιασαν δουλειά και ξεκίνησαν τη διαμόρφωση των χώρων. Το έργο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται στα τέλη του 2020, αλλά για περίπου ενάμιση χρόνο η πρόοδος ήταν μικρή.

Πρόσφατα, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στον χώρο απέναντι από το πρώην ΙΚΑ και δίπλα από κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και είναι ορατή η πρόοδος των εργασιών, αφού η υπό διαμόρφωση πλατεία αποκτά μορφή.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνούσε το ποσό των 430.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και στόχο του έργου είναι να αναδειχθεί ο χώρος που για πολλά χρόνια παρέμενε αναξιοποίητος και υποβαθμισμένος.

Η συνολική έκταση χώρου είναι 3.018,56 τ.μ. Η μελέτη περιλαμβάνει και την διαμόρφωση των πεζόδρομων παράλληλα της πλατείας κατά μήκους συνολική έκταση 1.251,84 τ.μ.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΖΩΝΕΣ

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου με περιβαλλοντική ευαισθησία – χρηστικότητα και πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία της πλατείας.

Οπως έχει αρχίζει να φαίνεται ήδη, η πλατεία χωρίζεται σε τρεις ζώνες οι οποίες θα έχουν τη δική της χαρακτήρα και λειτουργικότητα. Η ζώνη επί της Αγ. Σοφίας (το πλακόστρωτο τμήμα με βοτσαλόπλακες) το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο. Εκεί θα είναι η πλατεία για όσους επιθυμούν να περάσουν τον χρόνο τους στα καθιστικά – παρτέρια παρακολουθώντας την κίνηση της οδού Αγ. Σοφίας.

Η κεντρική ζώνη διαμορφώνεται ως πάρκο – κήπο με τραπεζόπαγκους και τέλος η ζώνη στη πλευρά της οδού Ιωαννίνων, όπου θα διαμορφωθεί σε μια μεγάλη παιδική χαρά η οποία θα είναι χωρισμένη με παιχνίδια ανά ηλιακές ομάδες και δραστηριότητες.

ΟΙ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ

Η βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των χρηστών του χώρου, δηλαδή ένα πάρκο φιλικό και ευχάριστο στους πολίτες προσανατολισμένο στην χρήση αναψυχής, άθλησης, και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, στη μελέτη του έργου περιλαμβάνεται η δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ενώ ήδη έχουν κοπεί οι εμβληματικοί ευκάλυπτοι της περιοχής. Για τα συγκεκριμένα έργα είχε ξεσηκωθεί μερίδα των περίοικων, ζητώντας να παραμείνουν οι ευκάλυπτοι στη θέση τους. Η υπηρεσία του Δήμου είχε ενημερώσει τους παροικούντες ότι αντί των ευκαλύπτων που μεταφέρθηκαν, αλλά δεν έπιασαν στο βόρειο Πάρκο, θα φυτευτούν 75 νέα δέντρα και θάμνοι. Ηδη μεγάλο μέρος των δέντρων έχει φυτευτεί και ποτίζεται, όπως διαπιστώσαμε ευρισκόμενοι στο σημείο.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Τέλος, ως προς το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και η πλατεία θα παραδοθεί προς χρήση δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, αφού εξαρτάται και από αστάθμητους παράγοντες. Το καλό σενάριο για τη νέα πλατεία λέει πως μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι το τέλος του 2022.

Πάτρα: Παίρνει μορφή η πλατεία στον Αγ. Αλέξη - Προχωρούν οι εργασίες ΦΩΤΟ

Exit mobile version