Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει «τις εμμονές και την τιμωρητική στάση» απέναντί τους ζητάει το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό της Αχαΐας.
Η επισήμανση των υγειονομικών αφορά την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας τους από 1η Ιανουαρίου, όπως άλλωστε επιβάλλει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά, το πρωτόκολλο επιστροφής τους προβλέπει δύο τεστ την εβδομάδα τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
«Για περίπου ενάμιση χρόνο τώρα ζήσαμε την εξαθλίωση στην οποία μας οδήγησε η απόφαση της αναστολής από την εργασία μας, θα μας πειράξουν τα δύο τεστ την εβδομάδα; Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος πολύ εύκολα. Μας πειράζει διότι πλέον οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν επισημάνει είμαστε το ίδιο φορείς και νοσούμε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» αναφέρει στην «Π» η νοσηλεύτρια του Καραμανδανείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, εκ μέρους των ανεμβολίαστων υγειονομικών, Χριστίνα Πουλοπούλου.
Η ίδια εξηγεί: «Αν πρόκειται για την ασφάλεια των ασθενών και γενικότερα της νοσοκομειακής κοινότητας θα πρέπει το σύνολο των εργαζομένων – διότι όλοι είμαστε ή δεν είμαστε το ίδιο επικίνδυνοι- να ελέγχεται με τεστ τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος».
Με δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της πανδημίας, αν δεν ισχύσει το παραπάνω η κ. Πουλοπούλου, εκτιμά ότι: «Πρόκειται για τιμωρητική απόφαση. Δεν έχουμε καμία διαφορά από τους εμβολιασμένους και πλέον η εμμονή της κυβέρνησης καλλιεργεί τον διχασμό μεταξύ των εργαζομένων. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά το σύνολο των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, που συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ ο Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει ότι για όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποχρεούνται να υποβάλλονται σε συχνό προληπτικό έλεγχο να παρέχεται δωρεάν τεστ από το κράτος. Ο ίδιος τονίζει: «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι η απόφαση της επιτροπής δεν εμπεριέχει κανένα υγειονομικό ρίσκο. Οι υγειονομικοί τηρούν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, γάντια, στολές κλ.π.) και οι ασθενείς δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο. Εξάλλου στα νοσοκομεία έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα μικρόβια εξ ίσου σοβαρά».
Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει επιφυλαχτεί να πάρει απόφαση για τις συνθήκες επιστροφής των γιατρών. Κι αυτό διότι όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «υπάρχουν μεγαλύτεροι προβληματισμοί ως προς την τυχόν επιστροφή τους».