Σε κάθε έκφανση της ζωής μας τα λουλούδια έχουν μια ιδιαίτερη θέση. Σε μια πρόταση γάμου, σε μια τελετή, σε μια αποφοίτηση, σε μια επέτειο αλλά και σε πιο απλές περιστάσεις ως απλό καθημερινό δώρο.
Ο κορονοϊός, όμως, δεν θα μπορούσε να μην πλήξει και τους ανθοπώλες, οι οποίοι είδαν το 2020 να είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τους, αφού η πανδημία έβαλε φρένο στις γαμήλιες τελετές και άλλες πολλές εκδηλώσεις που ανθοστολίζονται.
Βρεθήκαμε στο ανθοπωλείο της Αθηνάς Ακτύπη στη λουλουδάτη, λόγω των πολλών ανθοπωλείων, λεωφόρο Γούναρη για να μας περιγράψει τα όσα έχει βιώσει στην επιχείρησή της τους τελευταίους μήνες και το πώς κυλά η καθημερινότητα.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ
«Δύσκολη η εποχή και για εμάς. Υπάρχουν μέρες που δεν μπαίνει άνθρωπος, αλλά σε συζητήσεις με ιδιοκτήτες γειτονικών καταστημάτων, αυτό που έχουμε καταλάβει είναι πως πρόκειται για ένα γενικό φαινόμενο. Οταν έχει ο ένας δουλειά, έχει και ο άλλος και πάει λέγοντας» αναφέρει αρχικά η κ. Ακτύπη και συνεχίζει σχετικά με τα όσα βίωσαν το καλοκαίρι: «Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν καταστροφικό. Είδαμε τους περισσότερους γάμους και εκδηλώσεις να αναβάλλονται. Θα μπορούσαμε να πούμε καθ’ υπερβολήν πως είχαμε μια μείωση 1000% στη δουλειά μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανατραπεί κάθε προγραμματισμός μας».
Ζητώντας την άποψή της για το σήμερα, η κ. Ακτύπη τόνισε: «Η υπηρεσία και τα προϊόντα που προσφέρουμε επιβάλλουν κατά κάποιον τρόπο στον πελάτη να εισέλθει στο κατάστημα για να διαλέξει. Αυτό που λέμε ”με το μάτι”. Δυστυχώς, τώρα με το κλικ εγουέι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα με φυσικό επακόλουθο να είναι πεσμένη και η δουλειά μας».

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Επιπλέον, η κ. Ακτύπη παρουσιάζει σήμερα στην «Π» και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ανθοπωλεία: «Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μας, που προγραμματίζουμε τις παραγγελίες μας λίγες ημέρες πριν από κάποιο γεγονός, ώστε τα λουλούδια μας να είναι φρέσκα. Αυτή την εποχή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει, οπότε πώς να προχωρήσουμε σε παραγγελίες; Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες ετοιμαζόμαστε για την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Θα προχωρήσουμε μεν σε παραγγελία, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ανοικτοί τότε, με κίνδυνο να πάει χαμένο το εμπόρευμά μας, όπως συνέβη μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων».
Αυτό που τονίζουν οι ανθοπώλες ώστε να ανέβει λίγο ο τζίρος τους είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει συνωστισμός στα καταστήματά τους, αφού δεν συνηθίζεται η μεγάλη προσέλευση, οπότε θα μπορούσε να είναι ελεύθερη η είσοδος των πελατών.
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ
Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το ανθοπωλείο ρωτήσαμε την κ. Ακτύπη αν παραμένει στην καθημερινότητα του Ελληνα η αγορά λουλουδιών και η απάντηση άφησε μια αισιόδοξη νότα: «Μέχρι πριν την πανδημία η αγορά βρισκόταν σε άνοδο. Μην ξεχνάμε πως ένα λουλούδι μάς προκαλεί. Μας εξάπτει το ενδιαφέρον, μας φτιάχνει τη διάθεση, είναι ένα πολύ ωραίο δώρο και το προτιμούν διαχρονικά άτομα όλων των ηλικιών. Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας που λειτουργούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες υπάρχει κίνηση, αφού εξυπηρετούμε τους πελάτες με τηλεφωνικές παραγγελίες και κλικ εγουέι. Ωστόσο θα έπρεπε να βρεθεί μια καλύτερη λύση για όλους. Να μπορούμε όλοι οι επαγγελματίες να δουλεύουμε για να μπορεί να κινείται το χρήμα στην αγορά».
Πελοπόννησος
