«Φωτιές» έχουν ανάψει στην παραλία για την εγκατάσταση και λειτουργία κεντρικού πράσινου σημείου στην περιοχή, με μερίδα κατοίκων να έχει συστήσει επιτροπή αγώνα για την αποτροπή του έργου.
Τα πράσινα σημεία, με βάση το νόμο, είναι οι οργανωμένοι χώροι που είναι είναι οριοθετημένοι και διαμορφωμένοι με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Τα πράσινα σημεία διακρίνονται σε μικρά και σε μεγάλα ανάλογα με τον όγκο και τις κατηγορίες των ανακυκλώσιμων υλικών που δέχονται, τη λειτουργία τους και την έκταση που καταλαμβάνουν. Στα πράσινα σημεία δύνανται να πραγματοποιούνται δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Οπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, στο «πράσινο σημείο», θα συγκεντρώνονται 990 tn/yr από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, ογκώδη απόβλητα, καθώς και σημαντικές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών από λοιπά ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, είναι 870.311,06 ευρώ και αποτελείται από δύο υποέργα: Κατασκευή κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Πατρέων και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το πράσινο σημείο Δήμου Πατρέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» εστάλη τις προηγούμενες ημέρες επιστολή στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τους ζητούταν να επανατοποθετηθούν για το θέμα. Η επιτροπή των κατοίκων λέει «όχι» σε κεντρικό πράσινο σημείο στη συνοικία Χαραλαμπόπουλου στην Πάραλία.
Εκτιμούν ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Πάτρα «αγνοεί την παραλία» και με την «επιβολή της εγκατάστασης ενός τεράστιου εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων, μέσα στον αστικό ιστό δεν θα υπάρξει κανένα ανταποδοτικό αλλά αντίθετα υποβαθμίζει πλήρως την ποιότητα ζωής».
Οπως υποστηρίζουν, η επιλογή χώρου στον οικισμό Χαραλαμπόπουλου έγινε χωρίς δημόσια διαβούλευση (σ.σ πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης των κατοίκων βέβαια) και χωρίς τη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου. Επιπλέον, τονίζει η Επιτροπή Αγώνα ότι ο χώρος που θα δημιουργηθεί το πράσινο σημείο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος άθλησης και αναψυχής. Μάλιστα, η Επιτροπή εγκαλεί τη δημοτική Αρχή πως έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα χρόνο με παραπλανητικό τίτλο, αλλά και ότι αγνόησε ότι στο υπέδαφος του συγκεκριμένου χώρου έχουν εντοπιστεί αξιόλογα ευρήματα Βυζαντινής περιόδου.
Επισημαίνουν δε οι κάτοικοι ότι ένα τοπικό πράσινο σημείο με σωστή χωροθέτηση και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα ήταν αποδεκτό και προετοιμάζουν συνέλευση για το προσεχές διάστημα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματά τους.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ