Την αντίδραση και των δικηγόρων της Πάτρας έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν στις δίκες στον Άρειο Πάγο, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση καθυστερήσεων.
Μεταξύ των νέων μέτρων, θεσπίζονται ανώτατοι χρόνοι αγόρευσης και περιορισμοί στην έκταση των δικογράφων.
Κάθε διάδικος θα έχει στη διάθεσή του έξι λεπτά για την αγόρευσή του, ενώ ο ίδιος χρόνος ισχύει και για την αγόρευση του εισαγγελέα, με τη χρήση ψηφιακού ρολογιού που θα ελέγχει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν μακροσκελείς αγορεύσεις, οι οποίες εκτιμάται πως συχνά δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της δικαστικής κρίσης
Τα εισαγωγικά δικόγραφα στις αιτήσεις αναίρεσης δεν θα υπερβαίνουν τις 30 σελίδες, ενώ τα υπομνήματα και οι πρόσθετοι λόγοι περιορίζονται αντίστοιχα σε 10 και 20 σελίδες. Τα δικόγραφα θα πρέπει να είναι τυπωμένα σε χαρτί Α4 με συγκεκριμένες τυπογραφικές προδιαγραφές.
Οι αλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να προγραμματίζει προειδοποιητική αποχή από την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024, καθώς και από την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων σε αναιρετική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα περιορίζουν την προφορικότητα και ενδέχεται να θίξουν τα δικαιώματα πρόσβασης πολιτών στη δικαιοσύνη.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Θάνος Ζούπας, ερωτηθείς από την «Γνώμη» ανέφερε τα εξής: «Θεωρούμε πως οι επιχειρούμενες αλλαγές θέτουν περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας. Ούτε από τις αγορεύσεις των δικηγόρων μέχρι έξι λεπτά, ούτε από τον περιορισμό των σελίδων θα επέλθει ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Σε ορισμένες υποθέσεις, οι αναιρετικοί λόγοι για να έχουν επαρκή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, είναι αναγκαίο να υπάρχει αναλυτική και διεξοδική ανάπτυξη. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρότι έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχοι περιορισμοί, δεν έχει επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι αλλού πρέπει να αναζητήσουν τους λόγους επιβράδυνσης και όχι στο αν μια συνεδρίαση του Αρείου Πάγου διαρκέσει μια ώρα παραπάνω ή αν χρειαστεί ένας αρεοπαγίτης να αναγνώσει 20-30 σελίδες περισσότερες σε μια υπόθεση. Μπορεί πράγματι κάποιοι δικηγόροι στα δικόγραφά τους ή σε κάποιες αγορεύσεις να μακρηγορούν, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Και δεν μπορεί να θεσπίζονται διατάξεις εις βάρος του κανόνα με βάση την εξαίρεση. Το θέμα θα μας απασχολήσει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της προσεχούς εβδομάδας».
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2025, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης του ελληνικού δικαστικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.