Αντιμέτωποι με οφειλή, συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ (!) βρίσκονται επτά γνωστοί Πατρινοί, οι οποίοι είχαν διατελέσει μέλη του πρώτου ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Πάρκου Πατρών. Η εκκαθαρίστρια εταιρεία PQH, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας από το κλείσιμό της και μετά, ζητά από τα επτά μέλη να εξοφλήσουν το δάνειο του ΒΙΟΠΑ, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε συναφθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2008. Σήμερα, 17 χρόνια μετά από την υπογραφή της σύμβασης και 13 χρόνια μετά το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η υπογραφή του δανείου των 3 εκατομμυρίων ευρώ «στοιχειώνει» πρώην αιρετούς, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι φορέων, συμμετείχαν στο ∆ιοικητικό Συμβούλιο του ΒΙΟΠΑ.
Εμφανίζονται ως εγγυητές του δανείου, εξαιτίας… αμέλειας της Αχαϊκής -όπως υποστηρίζουν- και πλέον καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το μεγάλο αυτό χρηματικό ποσό, το οποίο με την πάροδο των ετών αυξάνεται και σήμερα αγγίζει το συνολικό ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ! Ο «γολγοθάς» για τους Πατρινούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά για να προσφέρουν στον τόπο τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν βραχνά, είναι μεγάλος όλα αυτά τα χρόνια. Οι ίδιοι προσπαθούν να υπερασπιστούν το δίκαιό τους αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από την «θηλιά» που τους σφίγγει ολοένα και
περισσότερο. Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις τους, τον Μάιο του 2025 εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών διαταγή πληρωμής του ποσού των 500.000 ευρώ, εντόκως μέχρι και την ολοσχερή εξόφληση, με την δικαστικό λειτουργό να κάνει δεκτή την αίτηση της PQH κατά της εταιρείας «Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Πάτρας ΑΕ» ως πιστούχου και άλλων επτά Πατρινών που αποτελούσαν το πρώτο ∆.Σ. του ΒΙΟΠΑ με την ιδιότητα του εγγυητή.
ΚΕΡ∆ΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ∆ΙΑΤΑΓΗ, ΑΛΛΑ…
Οι θιγόμενοι κατόρθωσαν να «μπλοκάρουν» την διαταγή πληρωμής προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, και μόλις την περασμένη εβδομάδα (στις 18 Ιουλίου 2025) εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών μέχρι της συζητήσεως της αιτήσεως. Αλλά η αγωνία τους παραμένει στο… κόκκινο, γιατί – όπως υποστηρίζουν – έχουν εμπλακεί σε μια περιπέτεια ετών, και όσο ο χρόνος περνάει, τα βάρη που καλούνται να πληρώσουν διογκώνονται.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους, τα επτά μέλη συμμετείχαν στο ∆.Σ. της Ανωνύμου Εταιρείας με απολύτως σαφή και διακριτό ρόλο ως εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων του Νομού Αχαΐας. Τον Ιανουάριο του 2008, όταν υπεγράφη στην Πάτρα σύμβαση δανειοδότησης του ΒΙΟΠΑ από την Αχαϊκή ύψους 3.000.000 ευρώ, δεν προβλεπόταν εγγύηση των μελών του ∆ιοικητικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, το 2009, έγινε πρόσθετο σύμφωνο χορήγησης για το ποσό των 1.550.000 ευρώ και το δάνειο μετατράπηκε σε τοκοχρεωλυτικό, εξοφλητέο σε 12 τριμηνιαίες δόσεις. Σε αυτό το πρόσθετο σύμφωνο όμως, τα επτά προαναφερόμενα μέλη του ∆.Σ. του ΒΙΟΠΑ εμφανίστηκαν από λάθος της Αχαϊκής Τράπεζας, όχι απλώς σαν μέλη του ∆.Σ. του ΒΙΟΠΑ, αλλά και ως εγγυητές του δανείου! Έτσι, ακόμα και σήμερα, η εκκαθαρίστρια εταιρεία απαιτεί από αυτούς να πληρώσουν ως ιδιώτες και όχι ως εκπρόσωποι φορέων το δάνειο. «Έχουμε μπλέξει σε έναν κυκεώνα», αναφέρουν κύκλοι των θιγομένων, οι οποίοι επισημαίνουν πως «για πρώτη φορά στα χρονικά, φυσικά πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων που μετέχουν σε μια εταιρεία με τη θεσμική τους ιδιότητα, βρίσκονται να εμπλέκονται ως παρέχοντες εγγύηση με την προσωπική τους περιουσία».
Η εμπλοκή αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα επτά πρώην μέλη του ∆.Σ.
του ΒΙΟΠΑ, εφόσον δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ή δάνειο, να εκδώσουν τραπεζική επιταγή, ενώ συγκαταλέγονται στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες…
ΓΝΩΜΗ