ΠΑΤΡΑ: Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

    Ημερομηνία:

    Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εξήχθησαν από την εξαιρετική επιστημονική ημερίδα με τον ευρηματικό τίτλο:Από τον ρεπόρτερ του 19ου   αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η ημερίδα  διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο  φιλόξενο αμφιθέατρό του. Την επιμέλεια της ημερίδας είχε ο δημοσιογράφος  Πρόεδρος του Μουσείου Τύπου Μιχάλης Βασιλάκης. Το γενικό συντονισμό είχεη δημοσιογράφος μέλος του ΔΣ του ΜουσείουΤύπου Ειρήνη Τσάκα.

    Χαιρετισμό,μέσω διαδικτύου, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.Απευθυνόμενος προς τους διοργανωτές σημείωσε ότι «το θέμα που έχετε επιλέξει, δηλαδή από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα προκλητικό και για να δανειστώ τον στίχο του ποιητή, “συγκλονίζει με την επικαιρότητά του”».

    Επισήμανε  επίσης ότι: «η επέλαση της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει απειλές, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ασύμμετρες» και υπογράμμισε: «Αναφέρομαι στην παραπληροφόρηση και στα fake news, διότι ανοίγουν νέα κεφάλαια και νέες προκλήσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προάσπιση και την ασφάλεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και γενικότερα των επαγγελμάτων του χώρου των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, αναδεικνύει την ανάγκη για περισσότερο ψηφιακό γραμματισμό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικίες που δεν έχουν τόση δυνατότητα επάρκειας να χειριστούν τις νέες αυτές τεχνολογίες. Η παιδεία λοιπόν στα μέσα δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει νέους δρόμους».

    Επανερχόμενος στο θέμα της ημερίδας, τόνισε ότι «όλα όσα θα ακουστούν, εκτός του ότι θα είναι ενδιαφέροντα, θα έχουν και μια ξεχωριστή αξία για την πολιτεία, ώστε να αποτελέσουν την βάση και μία πρώτη ύλη θεσμικών παρεμβάσεων».

    Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Δήμαρχος ΠατρέωνΚώστας  Πελετίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο καθηγητής του ΕΑΠ Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ ΘανάσηςΜπαμπανέβαςενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Παντελής Ορφανίδης, Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για την πολύχρονη ουσιαστική προσφορά του στο χώρο των ΜΜΕ ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου, διακεκριμένος Πατρινός δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης.

    Στον κ. Μπακουνάκηαπένειμε την ταυτότητα επίτιμου μέλους της ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Κορτέσης. Ο τιμώμενος ευχαρίστησε και δήλωσε συγκινημένος ότι «η διάκριση αποτελεί παράσημο και τίτλο τιμής».

    Στην ενδιαφέρουσα εισήγησή του ο κ. Μπακουνάκης αναφερόμενος ειδικώς στον έντυπο Τύπο, τόνισε  ότι ναι μεν υποχωρεί με μεγάλους ρυθμούς διεθνώς αλλά θα υπάρχει καιαναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι «παράγει περιεχόμενο, κάνει συνθέσεις και θεωρείται ότι είναι μια απειλή σήμερα για τους δημοσιογράφους και τη δημοσιογραφία, όμως δεν είναι απειλή, αντίθετα θα είναι ένα πολύ σημαντικό καινούριο εργαλείο για τους δημοσιογράφους και τα μέσα».

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής, του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη και την διαμόρφωση του ημερήσιου Τύπου της Περιφέρειας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ημερήσιος Τύπος της περιφέρειας στην Ελλάδα διέρχεται μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του». Επίσης, τόνισε ότι «η σημασία του Τύπου της περιφέρειας, αλλά και των υπολοίπων ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων είναι σημαντική, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν ως αντίβαρο  στις ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες τείνουν να απειλούν  την Δημοκρατία και το πλουραλισμό».

    Σημαντική παρέμβαση έκανε επίσης  η δημοσιογράφος – καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος ΣΕΠ – ΕΑΠ, Γιώτα Αντωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ, ως κοινωνικά παράγωγα και επιφαινόμενα, αλλά και για την πορεία, τις τάσεις και τις προοπτικές.

    «Το πρόβλημά μας» τόνισε, «δεν είναι, ούτε το ίντερνετ, ούτε η επερχόμενη τεχνητή νοημοσύνη» και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά μας είναι ότι χάνουμε τις ρίζες μας και οι ρίζες μας είναι η κοινωνία. Ούτε ως κοινωνικά παράγωγα, ούτε ως κοινωνικά

    επιφαινόμενα λειτουργούμε πλέον. Ως μία υπερσφαίρα λειτουργούμε, ως μία υπερσφαίρα η οποία έχει διαμορφώσει το δικό της σύστημα εξουσίας, ως μία υπερσφαίρα η οποία συναγελάζεται με την εκάστοτε εξουσία, ως μία υπερσφαίρα η οποία υποσκελίζει την εξουσία κατά το δοκούν, ως μία υπερσφαίρα η οποία κουνάει το δάχτυλο κρίνει, κατακρίνει, δικάζει.Το συντονισμό της ενότητας  είχε η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη.

    Την ενότητα «Ζούμε μία αλλαγή παραδείγματος στη δημοσιογραφία» ανέπτυξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα, εστιάζοντας στη σημασία της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας στην εποχή των facenews. ΟΟργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, επιστημονικός υπεύθυνος σεμιναρίων ΕΣΗΕΑ και υποψήφιος Δρ. Δημοσιογραφίας ΑΠΘ Ανδρέας Παναγόπουλος αναφέρθηκε με στοιχεία και χαρακτηριστικά παραδείγματαστη μετάβασηαπό τους δημοσιογράφους -πολυεργαλεία στους αλγοριθμικούς βοηθούς δημοσιογράφων.Με σημαντικές επισημάνσεις στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης έκανε  ο δημοσιογράφος – DPO ΕΡΤ ΑΕ Βασίλης Βασιλόπουλος μιλώντας για εικονική δημοσιογραφία και ηθική, με καλές πρακτικές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τον συντονισμό σε αυτή την ενότητα είχε ο δημοσιογράφος Ζώης Μαρίνος.

    Από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Παϊταρίδη έγινε η παρουσίαση μελέτης ΙΝΕ – ΓΣΕΕ με θέμα «Μελέτη διάγνωσης Δεξιοτήτων – Δημοσιογράφοι», ενώ η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημιουργικής Γραφής, Αντιγόνη Βλαβιανού, ανέπτυξε το θέμα «Δημιουργική Γραφή και προκλήσεις για τη

    Δημοσιογραφία». Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος γραμματέας του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Ηλιόπουλος.

    Τέλος, ο δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος, έκανε παρέμβαση με θέμα:«Λιμάνι της Πάτρας: Η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου της Ελλάδας» κάτι που τεκμηρίωσε απόλυτα με αναφορές σε πηγές της εποχής, μιλώντας για την  εργασία του Μανιάκ και το ιστορικό αρχείο του που μας άφησε παρακαταθήκη, αλλά και για την μεταφορά της σταφίδας.

    *  Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    *Χορηγοί της ημερίδας ήταν ο ΟΛΠΑ,η εταιρεία Fakaloscatering και το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360o.

    Το πλήρες περιεχόμενο της ημερίδας είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtube.com/live/No5q2lzrp4Y?feature=share

    ΠΑΤΡΑ: Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

     

    ΠΑΤΡΑ: Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΒΡΕΦΩΝ: Δύο πρόσωπα-κλειδιά στο Ανθρωποκτονιών για το θάνατο της Ζωής-Ηλιάννας

    Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η έρευνα του Ανθρωποκτονιών σε ότι αφορά...

    Αύριο το τελευταίο αντίο στη Χαριτίνη

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 18χρονη Χαριτίνη...

    Έρχεται τσουνάμι εκπτώσεων – Νέες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ, Black Friday και χριστουγεννιάτικα «Καλάθια»

    Κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα (χωρίς να σταματά, όμως, μετά...

    ΠΑΤΡΑ – ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Κλειστά το Σάββατο – Ανοιχτά την Κυριακή

    Κάθε χρόνο, την Κυριακή μετά την Black Friday τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά. Η Black...
    Best Shop